
 

 

July 6, 2009 

 

 

 

Jeff Hampton 
Chief Financial Officer 
Operating Engineers Local Union No. 3  
Federal Credit Union 
P.O. Box 5073 
Livermore, CA  94551 
 
Re:   Department of Labor Reporting Requirement for Labor Trusts. 
 
Dear Mr. Hampton: 
 
You have asked if a federal credit union (FCU) is obligated to provide financial 
information to its sponsor labor union (Union) so the Union can file an annual 
Department of Labor (DOL) report for labor trusts.  An FCU is not a trust within 
the meaning of the applicable DOL rule.  Accordingly, an FCU should not provide 
financial information to its sponsor Union to file an annual financial report to the 
DOL. 
 
Recently, the DOL issued a rule requiring labor unions to file a disclosure, Form 
T-1 (T-1), for any trust “to which they contributed money or otherwise provided 
financial assistance or over which they exercised managerial control.” See 73 
Fed. Reg. 57412, 57412 (Oct. 8, 2008).  Under the rule, three elements 
determine whether an entity is a “trust” for the purposes of the T-1 filing.  First, 
the trust must have been “created or established by the labor organization,” or 
the “labor organization appoints or selects a member of the trust’s governing 
board.”  Id. at 57449.  Second, the primary purpose of the trust must be to 
provide benefits to the members of the labor organization.  Id.  Third, the labor 
organization must select a majority of the board of directors or comprise 50 
percent or more of the trust’s receipts over the course of the year.  Id.   
 
An FCU is not a trust for the purposes of the T-1.  While the members of a labor 
union may make up or be part of an FCU’s field of a membership, an FCU cannot 
be “created or established” by a labor union.  NCUA has sole authority to 
establish an FCU pursuant to the Federal Credit Union Act (the Act).  12 U.S.C. 
§1754.  Further, a labor union has no authority to “appoint or select” a member of 
an FCU’s governing board; an FCU’s board of directors is elected by the credit 
union membership.  12 U.S.C. §1761(a).  Thus, the first element is not met.   
 
Additionally, the second element is not satisfied because the primary purpose of 
an FCU is “promoting thrift among its members and creating a source of credit for 
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provident or productive purposes,” 12 U.S.C. §1752(1), not to be a conduit for 
labor union benefits. 
 
Finally, the Act requires directors to be elected by the FCU’s members, not the 
sponsoring organization.  12 U.S.C. §1761(a).  Assuming the sponsoring Union 
is itself a member of the FCU, it cannot select a majority of the board because no 
member has more than one vote irrespective of the number of shares held.  12 
U.S.C. §1760.  Also a Union, as a member, is unlikely to comprise 50 percent or 
more of the FCU’s receipts over the course of the year.  Accordingly, the third 
element of the DOL rule is not met. 
 
An FCU is a federally chartered financial institution and not a trust within the 
definition in the DOL rule; an FCU should not provide financial information to a 
sponsor Union to file a T-1. 
 
If you have further questions, please feel free to contact Staff Attorney Pamela 
Yu or me.  
 
      Sincerely, 
 
            /S/ 
 
      Sheila A. Albin  
      Associate General Counsel 
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