
June 19, 2007 
 
 

     
         
Mary Dunn, Deputy General Counsel 
Credit Union National Association 
601 Pennsylvania Avenue, NW 
Washington, D.C. 20004  
 
Re:  Political Activities of Credit Unions. 
 
Dear Ms. Dunn: 
 
You have requested further elaboration and guidance on a recent Office of 
General Counsel (OGC) opinion letter addressing permissible political activities 
of credit unions.  OGC Op. 06-0928 (Nov. 28, 2006).  That opinion letter 
responded to a question regarding the extent to which federal credit unions 
(FCUs) may engage in political activities, such as hosting events for 
congressional candidates.  We are glad to provide the following additional 
guidance. 
 
The Federal Election Campaign Act of 1971 (FECA) prohibits FCUs from making 
contributions or expenditures in connection with the election of any individual to 
public office, whether at the federal, state, or local level.  2 U.S.C. §441b(a); 11 
C.F.R. §114.2(a).  Federal Election Commission (FEC) regulations for state-
chartered credit unions are less restrictive; they only prohibit making 
contributions or expenditures in support of or in opposition to candidates for 
federal office and in state elections under certain circumstances.  11 C.F.R. 
§114.2(b)(2).   
 
There are several exceptions to the FEC’s prohibitions and definitions of the 
terms “contribution” and “expenditure,” many of which may apply to 
communications or solicitations restricted to an FCU’s members.1  Credit unions 
may engage in the excepted activities to the extent allowed by FEC regulations.  
For example, there are fewer restrictions on political activity involving internal 
political communications by a credit union to its members and to its executive 
and administrative personnel.  2 U.S.C. §441b(b)(2)(A); 11 C.F.R. 
§§114.1(a)(2)(i), 114.3.  To provide further guidance, we note credit union 
communications under those circumstances may expressly advocate the election 
or defeat of a federal candidate and may solicit funds for particular candidates.2  

                                                 
1 FEC has provided guidance on the definitions of “contribution” and “expenditure.”  FEC Op. 
1991-24 (August 30, 1991). 
2 As a point of clarification, the FEC’s “one-third” rule described in OGC Op. 06-0928 applies to 
fundraising events for a credit union’s PAC, not to a members-only candidate fundraiser.  See 11 
C.F.R. §114.5(b)(2). 
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11 C.F.R. §114.3(a), (c).  Further, those communications may include 
appearances by federal candidates before a credit union’s members and its 
executive and administrative personnel.  11 C.F.R. §114.3(c)(2).  Appearances 
by federal candidates before a credit union’s members may include requests 
made by credit union personnel and the candidate for contributions.  The 
candidate or his or her representative may collect contributions before, during, or 
after such events.  11 C.F.R. §114.3(c)(2).   
 
Additionally, credit unions may permit their employees and members to use, 
without charge, corporate facilities for voluntary political activities on behalf of a 
federal candidate or committee as long as the use is “occasional, isolated, or 
incidental.”  11 C.F.R. §114.9(a).  FEC regulations specifically provide a safe 
harbor of one hour per week or four hours per month during which this exception 
may be exercised.  11 C.F.R. §114.9(a)(iii). 
 
Our previous opinion letter explained the establishment of a separate segregated 
fund (SSF), otherwise known as a political action committee (PAC), to represent 
credit unions’ political interests.  We indicated individual credit unions may form 
their own SSFs, but may also affiliate with other SSFs.3  To elaborate, a credit 
union that is a member of a trade association may solicit and collect voluntary 
contributions for the trade association’s PAC, as long as certain exacting rules 
are followed.4  11 C.F.R. §§114.2(f)(5), 114.8.  The FEC has permitted member 
credit unions of the Credit Union National Association (CUNA) to act as collecting 
agents for purposes of soliciting and transmitting voluntary contributions to the 
Credit Union Legislative Action Council (CULAC), CUNA’s PAC.   FEC Op. 1998-
19 (November 2, 1998).   
 
We hope this further clarification of these issues is helpful.  Credit unions should 
note that NCUA does not have jurisdiction over FECA issues and should consult 
the FEC Office of General Counsel on specific questions or for additional 
information concerning its guidelines. 
       

Sincerely, 
 
    /S/ 
 

      Sheila A. Albin 
Associate General Counsel 

OGC/AMT:bhs 

 
3 An FEC opinion has permitted an FCU to use its own funds to establish, administer, and solicit 
contributions to a connected federal PAC.  FEC Op. 1990-18 (October 5, 1990). 
4 An FEC opinion has permitted an FCU to make a donation to a charity in order to raise 
contributions from its members for CULAC.  FEC Op. 2003-39 (February 6, 2004). 
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