
      
 
     September 20, 2005 
[                                  ] 
[          ] Federal Credit Union 
[                       ] 
[                               ] 
 
Re:  Denial of Services to Joint Share Account Owners. 
 
Dear Ms. [       ]: 
 
You have asked if a federal credit union (FCU) can limit or prohibit services to a 
joint account owner who is not a member of the FCU.  Yes, it can even though 
the effect would be to limit the ability of members to name persons as joint 
owners on their accounts.  An FCU should have a reasonable basis for doing so, 
establish its policy in writing, and ensure that members are aware of the policy 
and that the policy and its application do not violate federal and state 
nondiscrimination laws. 
 
A former employee of the FCU was charged with a felony after defrauding the 
FCU while working there.  The former employee voluntarily closed her individual 
account but remains named as a joint owner on two accounts owned by 
members of her family.  The former employee uses the accounts for financial 
services, including cashing checks and money orders.  The FCU has a written 
policy stating it can withhold credit union services from any member causing a 
loss to the FCU and, under this policy, it would like to restrict the former 
employee’s access to services permanently. 
 
In the situation you present, one way to restrict the former employee from access 
to services as a joint owner is to restrict the ability of members to name as joint 
owners anyone who has caused a loss to the credit union.  Under the FCU 
Bylaws, a person who withdraws all shareholdings ceases to be a member and, 
therefore, is not entitled to services.  FCU Bylaws, Article II, §3.  Once the former 
employee closed her own account, she was no longer a member and had no 
right to obtain any services from the FCU.  The FCU’s policy addresses 
withholding services from members who have caused a loss to the FCU.  By 
contrast, the situation you present involves limiting a member who has not 
caused a loss from naming someone as a joint owner.   
 
An FCU is not required to provide joint ownership accounts and may place 
reasonable restrictions on the persons that members may name as joint owners. 
Under the FCU Act, an FCU may issue shares “in joint tenancy with the right of 
survivorship with any persons designated by the credit union member.”  12 
U.S.C. §1759(a).  While permissible, an FCU is not required to provide this type 
of account ownership to its members and, therefore, our opinion is that an FCU 
can place limitations on a member’s ability to name joint owners as long as it has 
a reasonable basis. 
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Our long standing legal interpretation is that an FCU may limit services to a 
member who has caused a loss and, as an extension of that interpretation, we 
believe it is reasonable for an FCU to limit the ability of members to name as joint 
owners any person who has caused a loss.  The FCU Act provides that a 
member may only be expelled from membership by a two-thirds vote of the 
members at a special meeting called for that purpose or under a nonparticipation 
policy.  12 U.S.C. §1764.  While an FCU cannot otherwise expel a member, an 
FCU may limit services to a member who has caused a loss to the fundamental 
right to maintain a share account and to vote in annual and special meetings.  
OGC Legal Opinion 96-0530 (June 10, 1996).  To prevent persons who caused a 
loss from circumventing an FCU’s policy limiting services to them, we believe an 
FCU may limit the ability of members to name as joint owners any person who 
has caused a loss. 
 
An FCU wanting to restrict persons who have caused a loss to the credit union 
from being able to receive services as a joint owner should establish a written 
policy and ensure that members are aware of it.  Further, an FCU should ensure 
that the policy and its application do not violate federal and state 
nondiscrimination laws, such as the Equal Credit Opportunity Act.  15 U.S.C. 
§1691 et seq. 
 
Finally, you requested our review of your FCU’s current policy on denying 
services to members who had caused a loss.  Given the number of FCUs and 
our office’s responsibilities, we are unable to review individual credit union 
policies but provide the following guidance.  As noted above, an FCU board of 
directors may adopt a policy that restricts the services available to a member 
who has caused a loss to the FCU but, unless expelled in accordance with the 
FCU Act, a member has a right to maintain a share account and vote in annual 
and special meetings.  12 U.S.C. §1759.  Any policy limiting services an FCU 
provides to a member who causes a loss may also be restricted by contract, 
state, and other federal laws.  FCUs should be careful not to violate bankruptcy 
laws by conditioning membership or services on reaffirmation of a lawfully 
discharged debt and should consult their own legal counsel to ensure their 
policies comply with applicable federal and state law. 
 
      Sincerely, 
 
             /s/ 
 
      Sheila A. Albin 
      Associate General Counsel 
OGC/MIG/SAA:bhs 
05-0723 


