
December 28, 2004 
 
 
 
Lee Sapira, Esq. 
Sapira Law Offices 
39 West Main Street 
Fleetwood, PA 19522 
 
Re:  Exception to Member Business Loan (MBL) Definition. 
 
Dear Mr. Sapira: 
 
Region II Director Edward Dupcak asked our office to respond to your question 
about the one-to-four family dwelling exception to the definition of an MBL in the 
MBL rule.  12 C.F.R. §723.1(b)(1).  You have asked if a loan meets the one-to-
four family dwelling exception to the MBL definition if it is secured by property 
that has the member’s primary residence and a separate, second building, which 
is rented as a residence, located on the same parcel of land.  No, this loan does 
not meet the exception.   
 
The exception for loans secured by a one-to-four family dwelling from the 
definition of an MBL only applies to a loan secured by “a” dwelling that is the 
member’s “primary residence.”  The exception is stated this way in both the 
Federal Credit Union Act (Act) and NCUA’s MBL rule.  12 U.S.C. 
§1757a(c)(1)(B)(i); 12 C.F.R. §723.1(b)(1).  The plain language of the rule limits 
the exception to a loan fully secured by one dwelling, not multiple dwellings on 
the same property.  During the 1999 rulemaking process, two commenters asked 
that the rule’s exemption extend to a second, one-to-four family dwelling.  The 
final rule’s preamble states “[t]he NCUA Board believes that since Congress 
used the term ‘primary residence,’ the exemption cannot be expanded to include 
other types of homes a member may use as collateral in obtaining a loan.”  64 
Fed. Reg. 28721, 28722 (May 27, 1999). 
 
You questioned the Region’s characterization of the second building as “non-
residential” because it houses a family.  Our understanding, however, is that this 
separate, second building is not the residence of the member but is used as 
residential rental property.  You believe a second building on the same land with 
the member’s primary residence should not be distinguished from a one-to-four 
family dwelling that houses multiple families.  As discussed above, the Act and 
rule expressly limit the exception to a single dwelling that is the member’s 
primary residence.      
 
You also contend that, from a lending perspective, the legal and economic risks 
of a loan secured by a multi-family dwelling as compared with a loan secured by 
property with two dwellings are identical.  Several years ago, the NCUA Board 
rejected this contention.  In 1987, before the enactment of the MBL restrictions in 
the Act, NCUA adopted an MBL rule containing exceptions to the MBL definition 
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for loans fully secured by a lien on a one-to-four family dwelling that was:  (1) the 
member’s primary residence; (2) the member’s secondary residence; or (3) one 
other such dwelling owned by the member.  51 Fed. Reg. 12365 (April 16, 1987).  
NCUA removed the exceptions for a member’s secondary residence and a third 
dwelling in 1991, and, in the final rule’s preamble, the NCUA Board stated: 
 

Loans secured by a member’s primary residence are considered a 
lesser overall risk than loans secured by other residences.  In 
determining whether an exemption is allowable, the credit union 
must determine whether the subject property is or will be the 
principal residence of the member-borrower. 

 
56 Fed. Reg. 48421 (Sept. 25, 1991).  Congress adopted the 1991 rule’s 
exception in the Act and it remains unchanged in NCUA’s rule.   
 
We hope this letter has clarified this issue for you.   
 
      Sincerely, 
 
 
 
      Sheila A. Albin 
      Associate General Counsel 
 
OGC/CJL:bhs 
04-1130 
 
cc:  Region II 
 


