
 
 

Guidance on Who Must Comply With 10 CFR Part 851 
 

The Department of Energy’s Worker Safety and Health Program 
regulation, 10 CFR Part 851, was published in the Federal Register on February 
9, 2006.  71 Fed. R. 6858-6948.  Since its publication, DOE’s Office of General 
Counsel (OGC) has been asked for guidance regarding the meaning of certain 
terms in the regulation.  The following is intended to address the limited issue of 
who is required to comply with 10 CFR Part 851.  OGC may issue additional 
guidance on other questions relating to Part 851.  

 
 Question 1:  What is a “DOE contractor”?   
 
Answer:   Title 10 CFR § 851.3, Definitions, defines “contractor” for the purposes 
of the regulation as “any entity, including affiliated entities, such as a parent 
corporation, under contract with DOE, or a subcontractor at any tier, that has 
responsibilities for performing work at a DOE site in furtherance of a DOE 
mission.”  Under this definition then, we must determine what is meant by (a) 
“under contract with DOE” and (b) “in furtherance of a DOE mission.”   
 
      Q1 (a):  What does “under contract with DOE” mean?   
 
Answer:  The term “DOE contractor” must be read in the context of the additional 
regulatory definition language: “that has responsibilities for performing work at a 
DOE site.” See § 851.3 (Emphasis added).  This language dictates that a “DOE 
contractor” for purposes of the regulation, must have a contract to perform 
services, as opposed to merely providing supplies, in order to come within the 
scope of Part 851.  Consequently, a DOE contractor, for the purposes of 10 CFR 
Part 851, includes any contractor under a contract with DOE to perform services 
or, a subcontractor to such contractor, at any tier, that performs work at a DOE 
site “in furtherance of a DOE mission.”  Size is not a relevant factor in determining 
whether an entity is a DOE contractor for the purposes of Part 851.  
Consequently, an individual can fit within the definition as readily as a large 
corporation employing many thousands of people.  Also, the definition of 
contractor includes professional contractors, including contracts entered pursuant 
to § 8 (a) of the Small Business Act, codified at 15 U.S.C. § 637 (a) (cf. 48 CFR 
Subpart 19.8), and all other types of contractual arrangements with those whom 
DOE has a direct contractual relationship for work to be performed at a DOE site. 
 Vendors, delivery persons and others who do not have service contracts with 
DOE, or who are not subcontractors to such contractors, are excluded from the 
requirements of Part 851. 
 

Q 1 (b):  What does “in furtherance of a DOE mission” mean?   



 
 
 
Answer:  The term “in furtherance of a DOE mission” means that the contractor 
is doing work that DOE authorized. 
  
 
Question 2:  What are the responsibilities of DOE contractors under Part 
851?   
 
Answer:  DOE  contractors (except those in facilities operated under the authority 
of the Deputy Administrator for Naval Reactors or who are regulated by the 
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)), see § 851.2, are 
responsible for developing and implementing a DOE approved worker safety and 
health program consistent with the provisions of 10 CFR Part 851.  Pursuant to 
Part 851, DOE contractors are responsible for the health and safety of  their 
employees while they are present on a DOE site for the purposes of their 
employment and to maintain the safe condition of all of the DOE workplaces for 
which they are responsible (see Subpart B, generally) and to coordinate with the 
other contractors responsible for work at the covered workplaces to ensure that 
there are clear roles, responsibilities and procedures to ensure the safety and 
health of workers at multi-contractor workplaces.  See § 851.11 (a) (2) (ii).  DOE 
contractors and subcontractors at any tier (with the exceptions noted above) are 
responsible for compliance with Part 851. 
 
Question 3:  If a DOE contractor leases off-site office space for the conduct 
of DOE work activities, is the landlord responsible for compliance with 10 
CFR 851?  
 
Answer:  No.  Such a landlord would not come within the definition of a 
“contractor” for the purposes of Part 851.  In addition, unless DOE controls the 
contractor leased site, the workplace would not be a DOE site, as defined in § 
851.3 (“DOE site means a DOE-owned or –leased area or location or other area 
or location controlled by DOE where activities and operations are performed at 
one or more facilities or places by a contractor in furtherance of a DOE 
mission.”).  In that situation, the site would be outside the scope of 10 CFR Part 
851 and subject instead to either the OSHA regulations or, possibly, those of a 
similar State regulatory entity.    
 
Question 4:  If DOE signs a sale and leaseback agreement with a private 
company, with no other connection to DOE or its contractors, to develop an 
office building which will be occupied by DOE and/or its contractors, what 
is the role of 10 CFR Part 851? 
 



 
 
Answer:  Typically, there is no lease back to DOE until construction is complete.  
Regardless, if the construction is not performed under contract with DOE, the 
work is not within the scope of 10 CFR Part 851 and, therefore, its provisions do 
not apply.  Under these circumstances, OSHA or a similar State regulatory 
agency would have jurisdiction during construction of the building.  Once the facility 
becomes a DOE-leased facility with DOE contractor employees working in the 
facility, the operations in the building would be within the scope of 10 CFR Part 
851 and, therefore, DOE’s regulations would apply unless DOE and OSHA 
agreed that OSHA would continue to regulate worker safety at the facility.   
 
 
 
Question 5:  If an off-site municipal fire department provides fire services 
on site, what is their status under 10 CFR Part 851?   
 
Answer:  Normally, there is no contract between DOE or its contractors with off-
site fire departments.  If DOE or a DOE contractor does not enter into a contract 
with the fire department to perform services at a DOE site, the fire department 
would not be regulated under 10 CFR Part 851.   
 
Question 6:  What is the status, with respect to 10 CFR Part 851, of state 
and municipal highway departments that maintain roads passing through 
DOE property?   
 
Answer:  We expect no change to the status of such entities.  State and local 
governments that maintain highways and roads passing through DOE sites do not 
have contracts with DOE and, therefore, are not subject to 10 CFR Part 851. 
 
Question 7:  A DOE program office signs a cooperative agreement with a 
university to conduct energy research on the university campus.  What are 
the jurisdictional implications for 10 CFR Part 851?  
 
Answer:    Please see the answer to Question 1, above and, particularly the 
answer to Q 1(a) where it states:  “Consequently, a DOE contractor, for the 
purposes of 10 CFR Part 851, includes any contractor under a contract with DOE 
to perform services or, a subcontractor to such contractor, at any tier, that 
performs work at a DOE site ‘in furtherance of a DOE mission.’”  As a general 
rule, cooperative agreements are transactions made pursuant to DOE’s “financial 
assistance” regulation (10 CFR Part 600) and are not procurement contracts.  
However, it is possible that there are cooperative agreements that have some 
procurement contract terms.  Those particular agreements (if they involve work at 



 
 
a DOE site) should be referred to OGC for a case-by-case review to determine 
whether Part 851 applies.  
 
Question  8:  A Coca Cola delivery man makes regular rounds two days a 
week at a DOE site to replenish snack and soda machines.  Is his employer 
required to have an approved worker safety program under 10 CFR Part 
851?  
 
Answer:  No.  Please refer to the answer to Question 1, and, in particular, the 
answer at Q 1(a) where it states: “Vendors, delivery persons and others who do 
not have service contracts with DOE or, who are not subcontractors to such 
contractors, are excluded from the requirements of Part 851.”  Therefore, the 
vendor’s employer is not required to develop and implement a DOE approved 
health and safety program. 
 
 
 
 
Question 9: Are Federal Agencies operating pursuant to Memoranda of 
Understanding and/or Memoranda of Agreement at a DOE site subject to 
Part 851? 
 
Answer: No.  Such agencies do not have contracts with DOE and, therefore, are 
not subject to Part 851.  However, these agencies are required under § 19 (a) of 
the Occupational Safety and Health Act of 1970, codified at 29 U.S.C. § 668 (a) 
“to establish and maintain an effective and comprehensive occupational safety and 
health program” and to “provide safe and healthful places and conditions of 
employment.”  Federal Agencies (“except military personnel and uniquely military 
equipment, systems and operations”) are also required by Executive Order 12196 
to adhere to OSHA regulations promulgated for that purpose (see 29 CFR Part 
1960) and may be subject to inspections by OSHA.  Contractors working under 
contract with these agencies would be subject to OSHA unless they are subject to 
another federal regulator (see OSH Act § 4 (b) (1), codified at 29 U.S.C. § 653 (b) 
(1): “Nothing in this chapter shall apply to working conditions of employees with 
respect to which other Federal agencies, and State agencies acting under section 
2021 of title 42, exercise statutory authority to prescribe or enforce standards or 
regulations affecting occupational safety or health.”) 
 
Question 10: Are Colleges and Universities performing work on site under a 
grant from DOE subject to Part 851? 
 



 
 
Answer: No.  Persons and entities operating under grants and not service 
contracts with DOE are not subject to Part 851. 
 
Question 11:  What will DOE do to implement 10 CFR Part 851 in DOE’s 
contracts? 
 
Answer:  No further action is needed to implement Part 851 in DOE’s contracts 
since Part 851 is an independent regulation issued in DOE’s role as a regulator.  
DOE already published rulemaking implementing fee penalty provisions at 42 
U.S.C. § 2282c and established Conditional Fee contract clauses at 48 CFR 
(DEAR) 952.223-76, 952.223-77, and 970.5215-3. 
 
Question 12: Are utility providers, such as power or communications 
providers that may have power or communications lines installed on-site to 
serve the facility, required to comply with Part 851? 
 
Answer:  No.  Utility service contracts are covered under 48 CFR (FAR) Part 41 
and are not considered service contracts for the purposes of Part 851.   They are 
supply contracts rather than contracts for services and, therefore, not subject to 
Part 851.  As in the case of the soft drink vendor or delivery person, the fact that 
utility employees must sometimes come on site to service such things as power or 
communications lines does not convert the contract into a service contract. 
 

Question 13:  How will DOE handle contractors covered by 10 CFR Part 851 
but not covered by 42 U.S.C. Sec. 2282c?  
Answer:  DOE will conduct investigations as necessary for all contracts covered 
by Part 851. While DOE may not impose civil penalties against contractors not 
covered by 42 U.S.C. Sec. 2282c, those contractors with a Conditional Fee 
contract clause (48 CFR (DEAR) 952.223-76, 952.223-77, or 970.5215-3) could 
be subject to a fee reduction.  
 
 
 
 


