
10 CFR Part 851 Coverage of a Contractor That Provides On-Site 
Maintenance of a Supplied Item 

 
This issue has at least in part already been covered by two of the 851 Position 
Papers found on the 10 CFR 851 web site at 
http://www.hss.energy.gov/HealthSafety/WSHP/rule851/851final.html. In the 
answer to the Question "What does 'under contract with DOE mean'?" DOE 
stated inter alia that, "The term 'DOE contractor' must be read in the context of 
the additional regulatory definition language: 'that has responsibilities for 
performing work at a DOE site . . . . This language dictates that a 'DOE 
contractor' for purposes of the regulation, must have a contract to perform 
services, as opposed to merely providing supplies, in order to come within the 
scope of Part 851. . . . Vendors, delivery persons and others who do not have 
service contracts with DOE, or are subcontractors to such contractors, are 
excluded from the requirements of Part 851." Further, in the answer to "Are utility 
providers, such as power or communications providers that may have power or 
communications lines installed on-site to serve the facility, required to comply 
with Part 851" DOE stated, "As in the case of the soft drink vendor or delivery 
person, the fact that utility employees must sometimes come on site to service 
such things as power or communications lines does not convert the contract into 
a service contract." Thus, DOE has already stated that those who only provide 
supplies and equipment under contract are not covered by Part 851, even if, as 
part of that contract, they provide on-site maintenance of the things supplied. It 
follows that this exclusion also covers a range of on-site activities that are 
similarly ancillary to providing supplies, such as maintenance, repair, and 
calibration of scientific apparatus, office equipment, and industrial equipment. 
However, the exclusion would not cover those who operate such equipment or 
use such supplies in the course of providing services on site such as cleanup 
operations. One additional related question that has arisen is whether the 
exclusion from Part 851 apples to a contractor who provides on-site 
maintenance, repair or calibration of supplies, but is not the same entity as the 
original supplier. Although it might appear that such a contractor is only providing 
services, it makes no sense to treat the same on-site activities, which are in 
either case ancillary to a contract to provide supplies, differently just because 
they involve one entity in the one case and separate entities in the other. Thus, 
such contractors would also be excluded. 
 


