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December 6, 2006

MEMORANDUM

TO: The Commission

James A. Kahlé"a

Deputy General Counsel

Rosemary C. Smith £ for pL5

Associate General Counsel

FROM:

Amy L. Rothstein ##K
Acting Assistant General Counsel

Ron B. Katwan d? g}<

Attorney

Subject: Draft AO 2006-33

Attached is a proposed draft of the subject advisory opinion. We request

that this draft be placed on the agenda for December 14, 2006.

Attachment
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ADVISORY OPINION 2006-33

Jan Witold Baran, Esq.
Wiley Rein & Fielding LLP
1776 K Street, NW
Washington, DC 20006

Dear Mr. Baran:

We are responding to your advisory opinion request on behalf of the National
Association of Realtors (“NAR”) and its separate segregated fund (“SSF”), Realtors
Political Action Committee (“RPAC”), concerning the application of the Federal Election
Campaign Act of 1971, as amended (the “Act”), and Commission regulations to NAR’s
proposed payment of corporate treasury funds to its State affiliates to encourage the State
affiliates to increase their fundraising for RPAC. The Commission concludes that NAR’s
proposed payment of corporate treasury funds to its State affiliates would constitute a
prohibited exchange of corporate treasury funds for voluntary contributions.
Background

The facts presented in this advisory opinion are based on your letter received on
October 20, 2006.

NAR is an Illinois not-for-profit corporation exempt from Federal income tax
under section 501(c)(6) of the Internal Revenue Code. NAR engages in a variety of
activities intended to improve business conditions in the real estate industry, and to serve
its members, as permitted by section 501(c)(6). RPAC is the SSF of NAR and is
registered with the Commission as a multi-candidate political committee.

In each State, there is a State association of Realtors affiliated with NAR (“State

Associations”). Approximately 1,500 local associations of Realtors are also affiliated
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with NAR and with the State Associations. The Commission has determined that NAR
and its affiliates are a “federation of trade associations” under 11 CFR 114.8(g). See
Advisory Opinion 1995-17 (National Association of Realtors).

Each State Association operates its own non-Federal political action committee
(“State PAC”). NAR, the State Associations, and the local associations solicit voluntary
contributions from NAR members and their families to RPAC and to the State PACs,
with the State Associations and local associations serving as collecting agents. A written
agreement (the “Agreement”) between NAR and all but one of the State Associations
governs these solicitation activities. With certain exceptions not relevant to this request,
the Agreement currently provides that a State PAC retains 70% of the funds raised, and
RPAC receives the remaining 30%. Contributors are advised of how the funds they give
will be allocated between RPAC and the State PACs at the time they are solicited for
contributions and donations. One State Association has not entered into a written
agreement with NAR. This State Association operates an affiliated SSF, which makes
discretionary transfers to RPAC in amounts determined by that State Association.

NAR plans to encourage the State Associations to enter into new agreements
under which RPAC would receive more than 30% of the funds raised. Similarly, NAR
will encourage the State Association that is not a party to the Agreement to increase the
amount of funds that its SSF transfers to RPAC.

As an incentive for the State Associations to increase the percentage of funds to
be solicited for RPAC and for the State Association that is not a party to the Agreement

to increase the amount of Federal funds that it transfers to RPAC, NAR proposes to pay
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to the State Associations monies from NAR corporate treasury funds.! The State
Associations would be permitted to use these “incentive payments” for any lawful
purpose, including use in connection with State or local elections or other related political
activities as permitted by State law. Individual contributors will not receive, directly or
indirectly, any portion of the incentive payments from NAR, nor will they receive any
other benefit as a result of the incentive payments.

The amount NAR pays to a State Association would approximately equal the
amount of contributions provided to RPAC in excess of the 30% currently provided. In
the case of the State Association that is not a party to the Agreement, the amount of
corporate treasury funds NAR would pay would approximately equal the increase in the
funds that the State Association’s SSF transfers to RPAC.

Individuals who make voluntary contributions to RPAC in response to the joint
solicitation efforts by NAR and its State Associations would be advised at the time of the
solicitation of the new percentage of funds to be sent to RPAC. You state that these
solicitations will include all legally required notices pursuant to 11 CFR 114.5(a).
Questions Presented
1. Would NAR’s payment of corporate treasury funds to the State Associations in

amounts approximately equal to the amount of increased contributions the State
Associations provide to RPAC be permissible as an “establishment, administration,

and solicitation cost” under 11 CFR 114.1(b)?

! Alternatively, where desired by a State Association and permitted by State law, NAR may pay the
corporate treasury funds to the State Association’s State PAC.
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2. Would NAR’s payment of corporate treasury funds to the State Associations in
exchange for an increase in the amount of Federal funds the State Associations
provide to RPAC be subject to the one-third rule in 11 CFR 114.5(b)(2)?

Legal Analysis and Conclusions

Question 1: Would NAR’s payment of corporate treasury funds to the State Associations

in amounts approximately equal to the amount of increased contributions the State

Associations provide to RPAC be permissible as an “establishment, administration, and

solicitation cost” under 11 CFR 114.1(b)?

No, NAR’s payment of corporate treasury funds to the State Associations in
amounts approximately equal to the amount of increased contributions the State
Associations provide to RPAC would constitute a prohibited exchange of treasury funds
for voluntary contributions.

The Act prohibits corporations from making any contribution or expenditure in
connection with a Federal election. See 2 U.S.C. 441b. The Act states, however, that the
term “contribution or expenditure” does not include “the establishment, administration,
and solicitation of contributions to a separate segregated fund to be utilized for political
purposes by a corporation, labor organization, membership organization, cooperative, or
corporation without capital stock.” 2 U.S.C. 441b(b)(2)(C); see also 11 CFR
114.1(a)(2)(iii) and 114.5(b). Commission regulations, in turn, define the term
“establishment, administration and solicitation costs” to include “the cost of office space,
phones, salaries, utilities, supplies, legal and accounting fees, fund-raising and other
expenses incurred in setting up and running a separate segregated fund established by a

corporation.” 11 CFR 114.1(b).
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Although a corporation such as NAR may use corporate treasury funds to pay its
SSF’s “establishment, administration and solicitation costs,” corporations “may not use
the establishment, administration, and solicitation process as a means of exchanging
treasury monies for voluntary contributions.” 11 CFR 114.5(b). Here, NAR proposes to
pay to the State Associations approximately one dollar in corporate treasury funds for
each additional dollar that the State Associations give to RPAC. The State Associations
would not be required to use the corporate treasury funds that they would receive from
NAR to pay for costs incurred in fundraising for RPAC, or any other “establishment,
administration and solicitation costs,” as defined in 11 CFR 114.1(b). Instead, the State
Associations would be entirely free to use the funds for any lawful purpose.

The situation presented here differs materially from that in Advisory Opinion
1999-31 (Oshkosh Truck Corporation), on which you rely in your request. In Advisory
Opinion 1999-31, the Commission permitted a corporation to use its treasury funds to pay
for “premium gifts” (i.e., gift certificates and football tickets) to be awarded to employees
who signed up other eligible employees to contribute to the corporation’s SSF. The
Commission concluded that the “premium gifts” were fundraising devices involving a
prize, and thus expressly authorized by 11 CFR 114.5(b)(2), which allows corporations to
use fundraising devices involving a prize, as well as dances, parties, and other types of
entertainment, to raise funds for the corporation’s SSF, so long as State law permits and
the prize or entertainment is not disproportionately valuable. By contrast, NAR’s
proposed payment of corporate treasury funds to the State Associations would not be for
a raffle or other fundraising device which involves a prize or for a dance, party, or other

type of entertainment and, therefore, would not be covered by 11 CFR 114.5(b)(2).
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Moreover, unlike the “premium gifts” in Advisory Opinion 1999-31, whose value was far
less than the value of the contributions received, NAR proposes to pay to each State
Association an amount equal to the increase in Federal funds that would result from the
change in the contribution allocation between RPAC and the State PACs. Even though
the individual contributors themselves would not receive something of value from NAR,
the State Associations would receive corporate treasury funds compensating them for
each dollar their State PACs give up under the new agreement in excess of what they
would have given up under the current Agreement. RPAC, in turn, would receive
additional Federal contributions that it would not have received under the current
Agreement for each dollar of treasury funds NAR transfers to the State Associations.
Thus, NAR’s proposed incentive payments would be a one-for-one trade of treasury
funds for voluntary contributions. See, e.g., Regulations, Explanation and Justification,
House Document No. 95-44, at 107 (1977) (noting that, when using corporate treasury
funds to pay for raffles to raise funds for a corporation’s SSF, “[t]he prizes may not be so
numerous or disproportionately valuable in relation to the cost of the raffle ticket that the
raffle is, in effect, a ‘trading’ money situation”).

For these reasons, the Commission concludes that the proposed incentive
payments would be an impermissible use of the solicitation process as a means of
exchanging corporate treasury funds for voluntary contributions.

Question 2: Would NAR’s payment of corporate treasury funds to the State Associations
in exchange for an increase in the amount of Federal funds the State Associations

provide 1o RPAC be subject to the one-third rule in 11 CFR 114.5(b)(2)?
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No, NAR’s proposed incentive payments to the State Associations would not be
covered by the one-third rule, because they would not be for “a raffle or other fundraising
device which involves a prize,” or for entertainment used as a fundraising device.

A corporation’s use of corporate treasury funds to pay for “a raffle or other
fundraising device which involves a prize” and for “dances, parties, and other types of
entertainment” to raise funds for the corporation's SSF is not a prohibited trade of
corporate treasury funds for voluntary contributions to the SSF, if the payments by the
corporation do not exceed one third of the money contributed to the SSF. 11 CFR
114.5(b)(2). This so-called “one-third rule” does not appear in any other part of the
Commission regulations. Nor has the Commission ever applied the rule outside of the
context of a raffle or other fundraising device which involves a prize and dances, parties,
and other types of entertainment that are used as fundraising devices. Accordingly,
because NAR does not propose to spend its corporate treasury funds on a raffle or other
fundraising device which involves a prize or on dances, parties, and other types of
entertainment, its incentive payments to the State Associations would not be covered by
the one-third rule.

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the
Act and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your
request. See 2 U.S.C. 437f. The Commission emphasizes that, if there is a change in any
of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a
conclusion presented in this advisory opinion, then the requestor may not rely on that

conclusion as support for its proposed activity.
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Sincerely,

Michael E. Toner
Chairman

Enclosures (Advisory Opinions 1999-31 and 1995-17)



