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On March 27, 2006, the Commission approved new regulations governing certain types of
Internet communications. The rules took effect May 12, 2006. 71 FR 18589 (4/12/06).
The questions and answers that follow address not only those new regulations, but also
past Commission precedents regarding use of the Internet in connection with federal
elections. Copies of both the new regulations and the cited advisory opinions (AOs) are
available via the FEC’s web site at http://www.fec.gov/.

If you have any questions after reading this, please call or write:

Federal Election Commission:

999 E Street, N.W.

Washington, D.C.

800/424-9530

202/694-1100 (local)

202/219-3336 (for the hearing impaired)

info@fec.gov

Internet Activity Conducted by Individuals

Can I use my computer for political activity in connection with federal elections?
How about a library computer, school computer, or neighbor’s computer?

Yes. Anuncompensated individual or group of individuals may engage in Internet
activities for the purpose of influencing a federal election without restriction. The activity
would not result in a “contribution” or an “expenditure” under the Act, and would not
trigger any registration or reporting requirements with the FEC. This exemption applies
to individuals acting with or without the knowledge or consent of a campaign or a political
party committee.' 11 CFR 100.94 and 100.155. Possible Internet activities include, but
are not limited to, sending or forwarding electronic mail, providing a hyperlink to a web
site, creating, maintaining or hosting a web site and paying a nominal fee for the use of a
web site. 11 CFR 100.94(b). Please note that these exemptions apply regardless of
whether the individual owns the computer in use.

What are the rules for sending personal e-mails regarding political topics or federal
elections?

Basically, there are no rules for individuals. Individuals may send unlimited e-mails on
any political topic without identifying who they are or whether their messages have been
authorized by any party or campaign committee. 11 CFR 110.11(a).

' Because the activity is exempt from the definitions of “contribution” and “expenditure”, a group of individuals
that spends more than $1,000 on such activity does not trigger political committee status under the Act and FEC
regulations. See 11 CFR 100.5.
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May I post comments to a blog in connection with a federal election?

Yes. Uncompensated blogging, whether done by individuals or a group of individuals,
incorporated or unincorporated, is exempt from regulation. See 11 CFR 100.94 and
100.155. This exception applies even in those cases where a nominal fee is paid. See also
“How has the Commission applied the Act to online news media?” under Press
Entities, below.

Are the rules different if I pay to place an ad on someone else’s web site?

Yes. Internet communications placed on another person’s web site for a fee are
considered “general public political advertising,” and are thus “public communications”
under the law. 11 CFR 100.26. As such, paying to place a communication on another
person’s web site may result in contributions or expenditures under the Act. Other
regulations regarding coordinated communications, 11 CFR 109.21 and 109.37, and
disclaimer requirements, 11 CFR 110.11(a), would also apply.

May I use my work computer for online political activity?

Yes, this is permissible subject to your employer’s rules for personal use of computers
and Internet access, and so long as you are not compensated for the activity. 11 CFR
100.94 and 114.9(a) and (b). See “May a corporation or union allow its employees or
members to use their work computers for individual volunteer activity?” under Use
by Corporations/Labor Organizations/Trade Associations, below.

Internet Activity Conducted by Federal Political Committees

Is a disclaimer required on e-mail or our web site?

Yes. The Act and regulations require FEC-registered political committees to place
disclaimers on their public web sites. Moreover, if a political committee sends more than
500 substantially similar e-mails, each message must include a disclaimer. 11 CFR
110.11(a). For specific disclaimer requirements, see 11 CFR 110.11(b) and the
Commission’s brochure “Special Notices on Political Ads and Solicitations,” available
online at http://www.fec.gov/pages/brochures/notices.shtml,

Do the new regulations affect online fundraising by our committee?

No. Over the years, the Commission has issued several opinions concerning online
fundraising by political committees. The AOs make it clear that political committees must
adapt online fundraising to comply with the Act’s recordkeeping and reporting provisions.

First, committees using the Internet for fundraising must make “best efforts” to obtain
and report the identification of donors who contribute more than $200 during a calendar
year. Committees must maintain electronic records and contributor data for three years
after the date on which it reported the contributions. AOs 1999-22 and 1995-9.

Second, to avoid receiving prohibited contributions, web sites soliciting contributions
in connection with a federal election must inform potential contributors of all of the Act’s
prohibitions, including the prohibitions on contributions from corporations, labor
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organizations, federal government contractors and foreign nationals,” and the restrictions
at 11 CFR 110.19 on contributions from minors. AOs 1999-22, 1999-9 and 1995-9
contain detailed examples of Commission-approved language and mechanisms for vetting
contributors.

Third, in several AOs, the Commission has said that online contributions may be made
via credit card or electronic checks. Such contributions are acceptable for publicly funded
Presidential campaigns and are matchable provided that the correct documentation is
provided to the Commission. See 11 CFR 9034.2(c)(8) and AOs 1999-36, 1999-22,
1999-9 and 1995-9. The Commission has also permitted businesses to administer online
fundraising for political committees, so long as they provide their services at the usual and
normal charge and in their ordinary course of business. See below.

Finally, separate segregated funds established by corporations, labor organizations or
trade associations should consult “Are there special rules for online fundraising by
corporate/labor/trade association PACs?” under Internet Activity by
Corporations/Labor Organizations/Trade Associations, below.

Internet Activity Conducted by Corporations/Labor
Organizations/Trade Associations

Our corporation normally provides commercial services online — may we do so for
candidates and political committees?

Yes, this is permissible as long as the corporation charges the usual and normal fee for
its services. Failure to do so could result in a prohibited contribution. For example, in AO
2004-6, an online service offering a web platform for arranging local gatherings was
permitted to provide both its free and fee-based services to federal candidates and political
committees as long as it did so on the same terms it offered to all similarly situated
persons in the general public. In contrast, in AO 1996-2, the Commission concluded that
a corporation could not provide online accounts--for which it normally charged a fee--to
candidates free of charge.

May our corporation/labor union/trade association send out an e-mail to endorse a
federal candidate or place an endorsement on its web site?

It depends. As has long been the case, a corporation, union or trade association may
only direct express advocacy communications to its restricted class. So, if the
organization addressed its e-mail endorsing a federal candidate only to individuals within
its restricted class, it would be permissible. By contrast, the organization generally cannot
place endorsements or solicitations for a candidate on its web site, unless access to those
portions of the site is limited to members of the restricted class.” See AO 1997-16, 2
U.S.C. §441b(b)(2)(A) and 11 CFR 114.3.

2 See 2 U.S.C. §§441b, 441c and 441e.
? If the organization routinely posts press releases on its web site, it may post a release announcing its endorsement
of a federal candidate in the same manner. 11 CFR 114.4(c)(6).
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Are there special rules concerning online fundraising for corporate/labor/trade
association PACs?

Yes. Since a corporate/labor/trade association PAC may only solicit contributions
from its restricted class, access to online solicitations must be limited to members of that
group (e.g., password protected).” 2 U.S.C. §441b(b)(4). Alternatively, a
corporation/labor organization/trade association could maintain an e-mail list serve--i.e.,
mailing list--to send PAC solicitations to members of the organization’s restricted class.
AO 2000-7.

May a corporation or union allow its employees or members to use their work
computers for individual volunteer activity?

Yes, a corporation or a labor organization may permit its employees, shareholders,
officials and members to use its computer and Internet facilities for individual volunteer
Internet activity, without making a prohibited contribution. This exemption is contingent
on the individual completing the normal amount of work for which the employee is paid,
or is expected to perform, that the activity would not increase the overhead or operating
costs of the organization, and that the activity is not coerced. The organization may not
condition the availability of the Internet or the computer on their being used for political
activity or for support for or opposition to any particular candidate or political party.
Revised 11 CFR 114.9(a)(2) and (b)(2).

By Press Entities and Bloggers

How has the Commission applied the Act to online news media?

Under the Act and FEC regulations, a media entity’s costs for carrying news stories,
commentary and editorials are not considered “contributions” or “expenditures.” See 2
U.S.C. §431(9)(B)(i) and 11 CFR 100.73 and 100.132. This exemption, commonly
known as the “news story exemption” or the “media exemption” now extends to media
entities that cover or carry news stories, commentary and editorials on the Internet,
including web sites or any other Internet or electronic publication. See also AOs 2005-16,
2004-7 and 2000-13.

The media exemption applies to the same extent to entities with only an online
presence as those media outlets that maintain both an offline and an online presence. See
the explanation and justification for revised regulations 11 CFR 100.73 and 100.32.

Are bloggers considered press entities?

Bloggers and others who communicate on the Internet are entitled to the press
exemption in the same way as traditional media entities. However, the Commission has
decided not to change its rules regarding the media exemption so as to specifically include
all blogging activity within the “media exemption.” Many bloggers may also be entitled to
the new Internet activities exemptions for individuals. 11 CFR 100.94 and 100.155. This
includes incorporated blogs that are wholly-owned by an individual, are engaged primarily

“See 11 CFR 114.5(g), 114.7(a) and 114.8(c).
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in Internet activities and derive a substantial portion of their income from their Internet
activities. See the explanation and justification for revised 11 CFR 100.73 and 100.32 and
AO 2005-16. Whether covered by the media exemption or the individual activity
exemption, blogging will generally not be subject to FEC regulation.



