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CSS LETTER NO.  01-11 
 
 
TO: ALL IV-D DIRECTORS 
 ALL DISTRICT ATTORNEYS 
 ALL COUNTY ADMINISTRATIVE OFFICERS 
  
  
SUBJECT: ATTACHMENT OF SOCIAL SECURITY BENEFITS 
 
This letter clarifies the Department of Child Support Services’ (DCSS) policy concerning 
the ability of local child support agencies to attach Social Security benefits.  Clarification is 
also provided concerning whether or not Supplemental Security Income (SSI) benefits that 
are deposited into a bank account retain their character as protected benefits.  In order to 
clarify this subject area, DCSS is providing several commonly asked questions with 
answers. 
 
Question #1: Are Social Security Disability benefits subject to child support 

collection? 
 
Answer:  Yes.  Social Security Disability (SSD) benefits under Title II of the Social  
Security Act (SSA) are not normally subject to attachment or other legal processes in  
accordance with federal law.  The statutory prohibition on attaching SSD benefits is  
found at  42 U.S.C. Section 407(a).   
 
The SSA prohibition against attaching SSD benefits is expressly overridden as it relates  
to child support collection activities.  The ability for the child support program to attach  
SSD benefits is found at 42 U.S.C. Section 659(a).  This section of law provides that 
federal payments, that are based on remuneration for employment, are subject to wage  
withholding or other legal processes brought by a state IV-D agency or any individual  
obligee seeking to collect on a child support obligation.  Moreover, Section  
659(h)(1)(A)(ii)(I) specifies that benefits under the  SSA, including SSD benefits, are  
considered remuneration for employment.  Therefore, SSD payments can be attached  
for child support purposes. 
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Question #2: Are Supplemental Security Income benefits subject to child 

support collection? 
 
Answer:  No.  The statutory prohibition against attaching benefits found at 42 U.S.C.  
Section 407(a) applies to Supplemental Security Income (SSI) benefits.   Federal law at  
42 U.S.C. Section 1383(d)(1) mandates that the bar against attaching these type of 
benefits under the SSA applies to SSI benefits.  Moreover, federal regulations at 5 Code of 
Federal Regulation (CFR) 581.104(j) mandate that SSI benefits are not subject to 
garnishment. 
 
The ability to override the bar against attaching these type of benefits under 
42 U.S.C. Section 407(b) only applies to benefits which are based on remuneration for  
employment and is not applicable to SSI benefits.  Payments under the SSI program 
are needs based and not remuneration for employment.   Finally, some courts  
have decided that SSI benefits are a form of public assistance and intended to protect  
the individual recipient from poverty.  See, Becker County Human Servs. re Becker  
County Foster Care v. Peppel, 493 N.W.2nd 573 (Minn. App. 1992), Tennessee Dept. of  
Human Serv. ex rel Young v. Young, 802 S.W.2nd 594 (Tenn. 1990).  Therefore, since  
SSI benefits are not considered remuneration for employment under federal law they  
are not attachable for child support collection purposes. 
 
Question #3: Are SSI benefits that are paid into a bank account subject to 

child support collection? 
   
Answer:  No.  The United States Supreme Court determined that Social Security  
benefits deposited into a bank account “retained the quality of ‘moneys’ within the  
purview of Section 407[.]”   See, Philpott v. Essex County Welfare Bd., 409 S.Ct. 590,  
34 L.Ed.2nd 608 (1973).  Courts have also held that SSI benefits are exempt from legal  
process even when they are commingled in a bank account with other funds, so long as  
the SSI benefits are reasonably traceable to Social Security.  See, NCNB Financial 
Services, Inc. v. Shumate, 829 F.Supp. 178 (W.D. Va. 1993), affd. 45 F.3d 427,  
cert. den. 515 U.S. 1161. The reasoning in answers to questions #1 and #2 above is 
applicable to this question since the prohibition on the attachment of SSI benefits is 
based on the same statutory provisions that apply to Social Security benefits.  Please 
note that the prohibition against attaching these type of SSI benefits has not been 
expressly overridden by any other statute.  Since federal law and the courts have 
determined that SSI benefits are a public benefits rather than remuneration for 
employment, these type of benefits are exempt from attachment for child support  
collection.  Therefore, it is DCSS’ policy that SSI benefits deposited into a back account  
are not attachable for child support collection.  This policy is based on both federal law 
and court decisions. 
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If you have any questions on this issue, please contact Josefina Angulo in the Policy  
Branch at (916) 464-5171 or email her at josefina.angulo@dcss.ca.gov. 
 
Sincerely, 
 
 
 
CURTIS HOWARD 
Assistant Deputy Director 
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