
 
 

News Flash - Would you like to stay informed of the educational products from the Medicare 
Learning Network (MLN)?  If so, you can join the MLN Education Products mailing list, which 
will deliver the latest information about new and revised MLN products, right to your inbox.  
Here’s how to join:  Visit https://list.nih.gov/cgi-bin/wa?SUBED1=mln_education_products-
l&A=1; then enter your email address and full name. Click “Join the List”. Follow the instructions 
in the confirmation email you will receive to confirm your subscription to the list.  (Note that the 
sender of this email will appear as “NIH LISTSERV SERVER”.) 

 

MLN Matters Number: MM6277 Related Change Request (CR) #: 6277 

Related CR Release Date: December 19, 2008 Effective Date: January 1, 2009 

Related CR Transmittal #: R1653CP Implementation Date: January 5, 2009 

Annual Clotting Factor Furnishing Fee Update 

 Provider Types Affected 

Providers billing Medicare carriers, fiscal intermediaries (FIs), Medicare 
Administrative Contractors (MAC), or Regional Home Health Intermediaries 
(RHHI) for services related to the administration of blood clotting factors to 
Medicare beneficiaries. 

What You Need to Know 

CR 6277, from which this article is taken, announces that for calendar year 2009, 
the blood clotting furnishing factor of $0.164 per international unit (I.U.) is added to 
the payment limit for a blood clotting factor that is not included on the Average 
Sales Price (ASP) or Not Otherwise Classified (NOC) files. 

Background 

The Medicare Prescription Drug, Improvement and Modernization Act of 2003 
(MMA) Section 303(e)(1) added section 1842(o)(5)(C) to the Social Security Act 
(the Act) which requires that, beginning January 1, 2005, a furnishing fee be paid 

Disclaimer 
This article was prepared as a service to the public and is not intended to grant rights or impose obligations. This article may contain references or links to statutes, regulations, or other 
policy materials. The information provided is only intended to be a general summary. It is not intended to take the place of either the written law or regulations. We encourage readers to 
review the specific statutes, regulations and other interpretive materials for a full and accurate statement of their contents.   
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for items and services associated with the administration of blood clotting factors.  
It further specifies that for CY 2006 (and subsequent years) this furnishing fee will 
be equal to the fee for the previous year, increased by the percentage increase in 
the consumer price index (CPI) for medical care for the 12-month period ending 
with June of the previous year.   
CMS includes the clotting factor furnishing fee in the published payment limits for 
blood clotting factor billing codes included on the Medicare Part B Drug Average 
Sales Price (ASP) Pricing File or Not Otherwise Classified (NOC) Pricing File. 
Your Medicare contractor will make separate payment for the blood clotting factor 
furnishing fee when a separate payment for the blood clotting factor is allowed, 
and the payment limit for the blood clotting factor is not included on the Medicare 
Part B Drug ASP or NOC Pricing Files.  The blood clotting furnishing factors for 
years 2005-2009 are displayed in the following table:         

 

Blood Clotting Factor Furnishing Fee* 
Furnishing Fee Calendar Year 
$0.164 per I.U. 2009 
$0.158 per I.U. 2008 
$0.152 per I.U. 2007 
$0.146 per I.U. 2006 
$0.140 per I.U. 2005 

*when the blood clotting factor is not included on the Medicare Part B Drug ASP  
 or NOC Pricing Files 

Additional Information 

You can find more information about the blood clotting furnishing factor by going to 
CR 6277, located at 
http://www.cms.hhs.gov/Transmittals/downloads/R1653CP.pdf on the Centers 
for Medicare & Medicaid Services (CMS) website. 
If you have any questions, please contact your carrier, FI, MAC or RHHI at their 
toll-free number, which may be found at 
http://www.cms.hhs.gov/MLNProducts/downloads/CallCenterTollNumDirectory.zip 
on the CMS website. 
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