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DEPARTMENT Of HEALTH & HUMAN SERVICES Public Health Service
“, : Food and 1rug Adminissation
“Wegta ' ) 9200 Copeweste Rovilowtrd
Rockville. Maryland 20850
Mr, Ivan Bland
City of Arlington, Texas
201 East Abram Street, Suite 300
Box 90231

Arlington, Texas, 76004-0231

This responds to your petition dated July 27, 2004 (filed by the Food and Drug Administration
.(FDA) on August 9, 2004) requesting a determination that an advisory opinion or exemption
from preemption is not necessary for certain ordinances regarding automated external
defibrillators (AEDs) that the City of Arlington is considering. Because FDA cannot respond to
your petition without determining whether the ordinances would be expressly preempted by
section 521(a) of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (the act), we are considering your
petition as a request for an advisory opinion under 21 CFR § 808 5.

Medical Device Preemption 1nder the Federal Food. Drug, and Cosmetic Act

Section 521 of the act, 21 U.S.C. § 360k, states that, except as provided in section 521(b), no
State or political subdivision of a State may establish or continue in effect with respect to a
device intended for human usc any requirement which is different from, or in addition to, any
Federal requirement applicable to the device, and which relates to the safety or effectiveness of
the device or to any other matter included in 2 Federal requirement applicable to the device.
Section 521(b) sets forth the requirements if & State or a political subdivision theseof applies for
an exemption from preemption. The Secretary may issue an exemption regulation if the state
requirement is (1) more stringent than the Federal requirement which would be applicable to the
device if an exemption were not in effect, or (2) the requirement is required by compelling local
conditions, and compliance with the requirement would not cause the device to be in violation of
any applicable Federal requirement under the act.

The Supreme Court addressed the scope of section 521 in Meditronic, Inc. v. Lohr, 518 U.S. 470
(1996). That case arose out of Medtronic's marketing of a cardiac pacemaker that was subject to
the premarket notification requirements of section 510(k) of the act (21 U.8.C. § 360(k)). The
decision generally is interpreted 1o mean that FDA clearance of a device under the premarket
notification requirements of section 510(k) does not, by itself, create federal "requirements" for
the device that would support express preemption of State or local requirements under section
521 of the act. Lohr did not address the scope of section 521 with respect to devices for which
FDA has approved a premarket approval application (PMA) under section 515 of the act.
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FDA Regulation of AEDs

An sutomated external defibrillator (AED) is a low-energy device with a rhythm recognition
detection system that delivers into a 50 ohm test {oad an electrical shock of a maximum of 360
joules of encrgy intended for use in defibrillating (restoring normal heart rhythm to) the atria or
ventricles of the heart, An AED analyzes the patient's electrocardiogram, interprets the cardiac
rhythm, and automatically delivers an electrical shock (fully automated AED), or advises the
user to deliver the shock (semi-automated AED) to treat ventriculer fibrillation or pulseless
ventricular tachycardia. 21 CFR 870.5310(a). The only AEDs lawfully on the market in the
United States are-in commercial distribution pursuant to premarket notification submissions
cleared by FDA under section 510(k). FDA has approved no premarket approval applications
(PMAs) for AEDs.

The Ordinances
102.10 Emergency Mcdical Provisions Regarding Automatic External Defibrillators (AFDs)

This ordinance would require that the owner/occupant of & health (exercise) facility make an
AED readily accessibic and available in the facility for site employees and the general public.
The ordinance would also require that the owner/occupant maintain the AED and provide
training to designated employees on the proper use of the AED. Based op review of this
ordinance, FDA concludes that the proposed ordinance would not establish any requirements
with respect 10 the device itself, including its design, labeling, manufacture, or use. Thus, if
enactod, the ordinance would not establish any requirement with respect to a device that is
different from, or in addition to, any FDA requirement with respect to that device. FDA,
therefore, has determined that this ordinance, if enacted as proposed, would not be preempted by
section 521 of the act.

102.10 Emergtency Medical Provisions Regarding Automatic External Defibrillators

. The second measure would require that the owner or occupant of a building that can
accommodate more than 1,000 occupants, other than a church or hospital, make an AED readily
accessible and immediately available, when needed, for building employees and the general
public. The ordinance would also require that the owner or occupant maintain the AED and
provide training to employees on the proper use of the AED. As with the proposed ordinance
summarized above, this proposed ordinance would not establish any requirements with respect to
the device itself, including its design, lnbclmg. manufacture, or use. If enacted, this ordinance
would, therefore, not establish any requirement with respect to a device that is different from, or
in addition to, any FDA requirement with respect to that device. FDA, therefore, has cletemined
that this ordinance, if enacted as proposed, would not be preempted by section 521 of the act.

Section 3.01 Duties of Owner

Section 3.01 would provide that any person who owns or acquires an AED, other than a person
who owns or acquires it strictly for resale, shall:
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a. Register the AED with the Arlington Fire Department,

b. Ingpect, test, store, maintain, and service the AED in accordance with all federal and state laws
and regulations;

c. Require all persons reasonably expected to operate the AED to complete training on the uge of
the AED;

d. Notify the Arlington Fire Department as soon as poiaible, but no later than 24 hours after the
use of the AED of certain information relevant to the incident; and

e. Receive and maintain records regarding information required to be reported under the
ordinance.

FDA has not imposed any requirements on AEDs that are counterparts to the requircments that
the ordinance summarized above would impose. If enacted, this ordinance would, therefore, not
establish any requirement with respect to a device that is different from, or in addition to, any
FDA requirement with respect to that device. FDA, therefore, has determined that this
ordinance, if enacted as proposed, would not be. preempted by section 521 of the act.

4. Section 4.01 Emergency Contact Following AED Use

Section 4.01 would require any person who uses an AED outside a hospital setting to call 911.
This proposed ordinance would not establish any requirements with respect to the device itself,
including its design, labeling, manufacture, or use. If enacted, this ordinance would, thercfore,
not establish any requirement with respect to a device that is different from, or in addition to, any
FDA requirement with respect to that device, FDA, therefore, has determined that this
ordinance, if enacted as proposed, would not be preempted by section 521 of the act.

5. Section 5.01 Sales of AEDs

Section 5.01 would require all persons selling an AED within the city to report the sale of the
AED to the firo department and require that the purchaser provide proof that it will comply with
other requirements of the ordinance. This proposed ordinance would not estsblish any
requirements with respect to the device itself, including its design, labeling, manufacture, or use.
if enacted, this ordinance would, therefore, not establish any requirement with respect to a device
that is different from, or in addition to, any FDA requirement with respect to that device. FDA,
therefore, has determined that this ordinance, if enacted as proposed, would not be preempted by
section 521 of the act. :
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6. Section 6.01 Fire Department

Section 6.01 would permit the fire department to establish standards for training, testing,
maintenance, servicing and inspection of AEDs and to maintain records regarding AEDs, FDA
has not imposed any requirements on AEDs that arc counterpurts to the requirements that this
ordinance would impose. If enacted, this ordinance would, therefore, not establish any
requirement with respect to & device that is different from, or in addition to, any FDA
requirement with respect to that device. FDA, therefore, has determined that this ordinance, if
enacted as proposed, would not be preempted by section 521 of the act.

In sum, FDA has concluded that the City of Arlington's proposed ordinances regulating use.of

" AEDs, if cnactod ss proposed, would not establish any requirements with rospect to AEDs that
are different from or in addition to any FDA requircment with respect to AEDs. As a result, the
City of Arlington's proposed ordinances would not be preempted by section 521 of the act,
Please note that this opinion is based upon the proposed ordinances.enclosed with your
submission. This opinion may not apply if the legislation is changed significantly upon
enactment.

If you have any questions about this response, please contact Myrna Hanna at (301) 827-2971.

Sincerely,

Linda S. Kahan :
Deputy Director
Center for Devices

and Radiological Health



