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Dear Ms. Keith-Ferris:

This letter is in response to your citizen’s petition received on F ebruary 24, 2004, and
amended on March 16, 2004. On February 24, you requested that the Food and Drug
Administration (FDA) transfer approval of the Enterra Therapy™ System from a
Humanitarian Device Exemption (HDE) to a Premarket Approval Application (PMA). In
your March 16 amendment, you requested that FDA refer your petition to the
Gastroenterology and Urology Devices Advisory Panel (GU Panel) to review the
efficacy data for the Enterra Therapy™ System and that FDA invite Medtronic Inc. “to
begin the process to transfer the Enterra Therapy™ device from a HUD status to PMA
status.”

We have reviewed the information you have provided and regret to inform you that FDA
must deny your petition. Our decision was based on the considerations outlined below.

1. There is no regulatory means of "transferring" approval status. Rather, each type
of application must be supported by data and information specifically required by
the statute and implementing regulations (section 515 of the Federal Food, Drug,
and Cosmetic Act (Act), 21 U.S.C. 360e; see also 21 CFR 814.20).

2. The scientific evidence needed to support a PMA approval under section 515 of
the Act (21 U.S.C. 360¢) differs from that required for HDE approval under
section 520(m) of the Act (21 U.S.C. 360j(m)). Whereas an HDE applicant must
demonstrate that the device will not expose patients to an unreasonable or
significant risk of illness or injury and that the probable benefit from the use of
the device outweighs the risk from its use, a PMA applicant must demonstrate
reasonable assurance of safety and effectiveness of the device. After a
preliminary review of the information you have provided, the agency does not
believe that your summary of the clinical literature is sufficient or adequately



complete to make scientific conclusions regarding the safety and effectiveness of
the device in support of PMA approval.

3 Because no regulatory mechanism exists to grant the relief requested the agency
must deny the request to convene the Gastroenterology and Urology (GU)
Devices Advisory Panel specifically to discuss this issue. Even in the case of
positive feedback from the Panel, the agency would still be unable to make the
changes in approval status without the required information.

Although the agency is unable to grant the specific relief requested in your petition, other
avenues exist by which expanded coverage for Enterra Therapy™ may be sought. As
you are aware, nothing precludes Medtronic, Inc. from seeking PMA approval for this
device; we therefore suggest you bring your data and concemns to the attention of the
company. Furthermore, FDA would like to remind you that denial of this petition does
not preclude your organization from making a presentation to the GU Panel during an
open public session of a scheduled meeting. For more information on future GU Panel
meeting dates, you may contact Jeffrey Cooper, D.V.M,, Executive Secretary, at 301-
594-1220.

FDA understands that part of your concern and reason for submitting your petition relates
to the failure of health insurance providers to allow for reimbursement for use of these
devices. Below, we have provided additional information on the HDE approval process
that may help you obtain insurance coverage for the device.

The HDE statutory provision states, “To the extent consistent with the protection of
public health and safety and with ethical standards, it is the purpose of this subsection to
encourage the discovery and use of devices intended to benefit patients in the treatment
and diagnosis of diseases or conditions that affect fewer than 4,000 individuals in the
United States” (section 520(m) (1) of the Federal Food, Drug and Cosmetic Act (the
act)). Without the HDE provision, an unmet medical need would exist for these small
patient populations. (See section 520(m)(2)(B) of the act and the clarification of this
provision in 101 S. Rept. 513, at 41, 1990.)

In adding the HDE provision to the act, Congress recognized that conducting
scientifically valid clinical investigations to demonstrate effectiveness in such small
patient populations would be very difficult. Therefore, a clinical trial is not required to
be conducted before a humanitarian use device can be approved for marketing through an
HDE. Rather, the HDE provision provides for the approval and commercial distribution
of a humanitarian use device based on appropriate pre-clinical and clinical information.
HDE applicants often use clinical information from published literature, data from small
clinical studies, or data gathered from marketing experience or clinical studies conducted
outside the United States to support approval.

The Summary of Safety and Probable Benefit, which summarizes the information
included in the HDE application on which FDA based its approval decision, for the



Medtronic Enterra™ Therapy System is available on the internet at
http://www.fda.gov/cdrh/pdf/h990014b.pdf.

FDA considers the Medronic Enterra™ Therapy System to be a legally marketed device
under the HDE provision. An investigational device exemptions application (See 21
CFR Part 812 Investigational Device Exemptions), which would be required for
“experimental” or “investigational” use, is not required for the use of this device for the
treatment of chronic, intractable (drug refractory) nausea and vomiting secondary to
gastroparesis of diabetic or idiopathic etiology. Furthermore, the act does not require
informed consent from individuals treated with a device approved under the HDE
provision as would be the case with an investigational device.

FDA handles approved HDE applications in the same manner as approved PMAs. That
is, FDA provides a copy of the approval order for an HDE application to the Office of
Coverage Policy of the Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS), just as we

do for an approved PMA. CMS’s criteria for determining whether to cover a medical
device are not based solely on whether FDA has approved the device for marketing.
Detailed information about the process for requesting a national coverage determnination
from CMS appears at 68 Federal Register 55634 (September 26, 2003).

If you have any questions regarding this letter, you may contact Joseph Sheehan, Chief of
the Regulations Staff, at 301-827-2974.

Sincerely,

E Linda S.)Kdahan,
Deputy Director

Center for Devices and Radiological Health



