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The purpose of this program memorandum is to provide guidance to regional offices, state 
survey agency personnel and hospitals regarding the Emergency Medical Treatment and Labor 
Act (EMTALA). It has come to our attention that the medical community has concerns that the 
implementation and enforcement of EMTALA for on-call physicians is not being applied 
consistently across the country. We have prepared the following questions and answers based on 
questions we have received to clarify hospital responsibilities concerning on-call physicians. 

1.Q. Is the hospital’s medical staff required to provide on-call physician services 24 hours/day 
365 days/year? 

1. A. EMTALA requires that an individual be evaluated and provided with medical support 
services and/or transfer arrangements that are consistent with the capability of the institution and 
the well-being of the patient. The Social Security Act at §1866(a)(1)(I)(iii) requires that 
hospitals have a list of physicians who are on-call for duty after the initial examination to provide 
treatment necessary to stabilize an individual with an emergency medical condition. The 
hospital’s capabilities include the skills of a specialist who has staff privileges to the extent that 
the hospital requires the specialist to furnish these services. If a physician on the list is called by 
a hospital to provide emergency screening or treatment and either refuses or fails to arrive within 
a reasonable time, the hospital and that physician may be in violation of EMTALA (§1867 
(d)(1)(C)). 

The State Operations Manual (SOM) further clarifies a hospital’s responsibility for the on-call 
physician. The SOM (Appendix V, page V-15, Tag A404) states: 

--Each hospital has the discretion to maintain the on-call list in a manner to best meet the needs 
of its patients. 
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--Physicians, including specialists and subspecialists (e.g., neurologists) are not required to be 
on-call at all times. The hospital must have policies and procedures to be followed when a 
particular specialty is not available or the on-call physician cannot respond because of situations 
beyond his or her control. 

Therefore, reading the statute and the State Operations Manual together, CMS does not require 
that a hospital’s medical staff provide on-call coverage 24 hours/day, 365 days/year. If there 
comes a particular time that a hospital does not have on-call coverage for a particular specialty, 
that hospital lacks capacity to treat patient needing that specialty service and it is therefore 
appropriate to transfer the patient because the medical benefits of transfer outweigh the risks. 

2.Q. How frequently is a hospital’s medical staff of on-call physicians expected to provide on-
call coverage? 

2.A. Medicare does not set requirements on how frequently a hospital’s medical staff of on-
call physicians is expected to provide on-call coverage. Hospitals are expected to provide 
services based upon the availability of physicians required to be on-call.  We are aware that 
practice demands in treating other patients, conferences, vacations, and days off must be 
incorporated into the availability of staff.  We are also aware that there are some hospitals that 
have limited financial means to maintain on-call coverage all of the time. CMS allows hospitals 
flexibility to comply with EMTALA obligations by maintaining a level of on-call coverage that 
is within their capability. 

3.Q. It has been the practice of many hospitals to allow their senior medical staff physicians to 
be exempted from on-call duties. This exemption is usually written into the hospital’s medical 
staff by-laws or the hospital’s rules and regulations, and recognizes a physician’s active years of 
service (20 or more years) or age (i.e., 60 years of age or older), or a combination of both. Does 
the Center for Medicare and Medicaid Services (CMS) recognize senior physician exemptions as 
legitimate in the context of EMTALA? 

3.A. The hospital is responsible for maintaining an on-call list in a manner that best meet the 
needs of its patients as long as the exemption does not affect patient care adversely; CMS allows 
hospitals flexibility in the utilization of their emergency personnel. Thus, providing such 
exemptions to medical staff members would not by itself violate EMTALA. 

4.Q. Is there a ratio CMS requires identifying how many days that a hospital must provide 
medical staff on-call physician based upon the number of physicians on staff for that particular 
specialty (i.e., whenever there are at least 3 physicians in a specialty is 24/7 coverage required?) 

4.A. No. On-call coverage should be provided for within reason depending upon the number 
of physicians in a specialty. A determination about whether a hospital is in compliance with 
these regulations must be based on the facts in each individual case. CMS will consider all 
relevant factors, including the number of physicians on staff, other demands on these physicians, 
the frequency with which the hospital’s patients typically require services of on-call physicians, 
and the provisions the hospital has made for situations in which a physician in the specialty is not 
available or the on-call physician is unable to respond. 
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5.Q. Can two hospitals in the same geographic area share on-call coverage so that, together 
they are providing 100 percent call coverage in a particular specialty?  Are there guidelines or 
rules by which this community call can be implemented so that hospitals are in compliance with 
EMTALA? 

5.A. CMS believes hospitals should continue to have the flexibility to meet their EMTALA 
obligations by managing on-call physician coverage in a manner that maximizes patient 
stabilizing treatment as efficiently and effectively as possible. 

When the on-call physician is simultaneously on-call at more than one hospital in a particular 
geographic, all hospitals involved must be aware of the on-call schedule as each hospital 
independently has an EMTALA obligation. Of course, as stated in the interpretive guidelines 
(State Operations Manual (SOM), Appendix V, page V-15) the medical staff by-laws or policies 
and procedures must define the responsibilities of on-call physicians to respond, examine and 
treat patients with emergency medical conditions, and the hospital must have policies and 
procedures to be followed when a particular specialty is not available or the on-call physician 
cannot respond because of situations beyond his or her control. The policies and procedures a 
hospital adopts to meet its EMTALA obligation are at the hospital’s discretion, so long as they 
meet the needs of the patients who present for emergency care. 

6.Q. Can physician groups be listed on the on-call list? 

6.A. Title 42 C.F.R. 489.20 (r)(2) requires “a list of physicians who are on call for duty after 
the initial examination…” therefore; physician group names (i.e., The Kaiser Foundation) are not 
acceptable for identifying the on-call physician. Individual physician names are to be identified 
on the list. 

7.Q. Can a physician schedule elective surgery while being on-call? 

7.A. Except in the case of Critical Access Hospitals (see 42 CFR 413.70), CMS has not issued 
any rule or interpretative guidelines that prohibit a physician from performing surgery while on-
call. A hospital may have such a policy to prohibit elective surgery by on-call physicians to 
better serve the needs of its patients seeking treatment for a potential emergency medical 
condition; CMS recognizes that hospitals need to have flexibility in developing a method of 
providing coverage for such patients. Nevertheless, we would expect that if a physician has 
agreed to be on-call at a particular hospital during a particular period of time, but has also 
scheduled elective surgery during that time, that physician would have a planned back-up in the 
event that they are called while performing elective surgery. We anticipate that surveyors would 
recognize that physicians and hospitals need flexibility in developing a back-up plan that the 
back-up plan needs to be developed in the best interests of the community. 

As in the case of simultaneous on-call, the requirements in the SOM regarding medical staff 
responsibilities while on-call and policies and procedures for times when an on-call physician 
cannot respond will continue. 
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This clarification will be added to the SOM, Appendix V the next time it is revised. Please share 
additional copies of this memorandum as necessary. If you have further questions, please 
contact Doris M. Jackson of my staff at (410) 786-0095. 

/s/

Steven A. Pelovitz


cc: 	 American Hospital Association 
American Health Lawyers Association 
American Federation of Lawyers 
American Medical Association 
American Osteopathic Association 
American College of Surgeons 
American Society of General Surgeons 
American Association of Neurological Surgeons 
Congress of Neurological Surgeons 


