
From: Hommel, Carolyn - OC on behalf of OC GCP Questions 
Sent: Thursday, June 03, 2004 8:54 AM 
To: [Redacted]  
Subject: RE: telephone consents, fda approved protocol containing regulation violations 
Dear Ms. [Redacted] : 
  
In response to your question, FDA would view obtaining consent by 
telephone only as being contrary to FDA's regulations.   
  
Sincerely,  

Carolyn Hommel  
Consumer Safety Officer  
Good Clinical Practice Program  
Office of Science and Health Coordination  
Office of the Commissioner  
U.S. Food and Drug Administration (HF-34)  
5600 Fishers Lane, Room 9C24  
Rockville, MD  20857  

Phone:  301/827-3340  
Fax:  301/827-1169  

This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an informal communication 
under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee providing it.  This information does not necessarily 
represent the formal position of FDA, and does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed. 

  
-----Original Message----- 
From: [Redacted]  
Sent: Wednesday, June 02, 2004 5:46 PM 
To: OC GCP Questions 
Subject: Re: telephone consents, fda approved protocol containing regulation violations 

Dear Ms. Hommel:  You do not appear to understand the issue.  The clarification is regarding the 
company's position that obtaining telephone consent ONLY is acceptable.  Please refer back to the 
original email.  I am fully aware of the  acceptability and circumstances that are appropriate for 
telephone/fax consent.  If you still do not understand the question, I would greatly appreciate 
contact information for a superior of yours.  Thank you for your attention to this matter.  
Sincerely, [Redacted]  
----- Original Message -----  
From: OC GCP Questions  
To: [Redacted]  
Sent: Wednesday, June 02, 2004 10:41 AM 
Subject: RE: telephone consents, fda approved protocol containing regulation violations 
 
Dear Ms. [Redacted]: 
  
In the past, FDA has allowed sites to obtain consent by telephone and fax 
if, for some reason, consent cannot be obtained in person.  For example, 
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this might be appropriate if the potential subject lives in another state and 
the study site wants to screen the individual to determine his eligibility for 
the study before the individual spends a lot of money or time traveling to 
the study site.   In such a situation, FDA would expect the consent form to 
be faxed to the subject or his legally authorized representative (LAR), 
discussed by phone, and faxed back to the CI.  The purpose is to provide 
the subject and/or the LAR with an opportunity to discuss the information 
in the consent form and have their questions answered prior to the 
subject's enrollment in the study.   
  
It sounds as though the form that you are anticipating using is a "short 
form" which would require a witness and a written summary of the 
discussion that has been approved by the IRB (21 CFR 50.27(b)(2)).  
You mention a witness, but you do not mention the written summary 
which is a required part of the written information to be provided to the 
subject.   
  
FDA has said that consent can be obtained by telephone and fax when 
there is a need to do so.  While you have indicated that the subjects may 
be incapacitated (e.g., sedated), you haven't indicated why enrollment of 
the subject could not be delayed until the LAR could come and discuss 
the various options in person.  Once that is explained, it would be up to 
the reviewing IRB to decide whether this type of consent process would 
be acceptable, and whether it complies with applicable state or local 
laws.   
  
You may wish to review FDA's "Information Sheets: Guidance for 
Institutional Review Boards and Clinical Investigators," posted on FDA's 
Good Clinical Practice website ( http://www.fda.gov/oc/gcp ; once on the 
web page, click on "Guidance and Information Sheets"; it's the first item in 
the list.)  Questions 34, 35, 39, 41, and 44 seem particularly pertinent to 
your questions.  I have pasted them into this e-mail for your convenience, 
but I would urge you to review the Information Sheets in their entirety. 
  
    34. Is getting the subject to sign a consent document all that is 
required by the regulations?  

No. The consent document is a written summary of the information that 
should be provided to the subject. Many clinical investigators use the 
consent document as a guide for the verbal explanation of the study. 
The subject's signature provides documentation of agreement to 
participate in a study, but is only one part of the consent process. The 
entire informed consent process involves giving a subject adequate 
information concerning the study, providing adequate opportunity for 
the subject to consider all options, responding to the subject's 
questions, ensuring that the subject has comprehended this 
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information, obtaining the subject's voluntary agreement to participate 
and, continuing to provide information as the subject or situation 
requires. To be effective, the process should provide ample 
opportunity for the investigator and the subject to exchange 
information and ask questions.  

35. May informed consent be obtained by telephone from a legally 
authorized representative?  

A verbal approval does not satisfy the 21 CFR 56.109(c) requirement 
for a signed consent document, as outlined in 21 CFR 50.27(a). 
However, it is acceptable to send the informed consent document to 
the legally authorized representative (LAR) by facsimile and conduct 
the consent interview by telephone when the LAR can read the 
consent as it is discussed. If the LAR agrees, he/she can sign the 
consent and return the signed document to the clinical investigator by 
facsimile.  

39. Who should be present when the informed consent interview 
is conducted?  

FDA does not require a third person to witness the consent interview 
unless the subject or representative is not given the opportunity to read 
the consent document before it is signed, see 21 CFR 50.27(b). The 
person who conducts the consent interview should be knowledgeable 
about the study and able to answer questions. FDA does not specify 
who this individual should be. Some sponsors and some IRBs require 
the clinical investigator to personally conduct the consent interview. 
However, if someone other than the clinical investigator conducts the 
interview and obtains consent, this responsibility should be formally 
delegated by the clinical investigator and the person so delegated 
should have received appropriate training to perform this activity.  

44. Are there alternatives to obtaining informed consent from a 
subject?  

The regulations generally require that the investigator obtain informed 
consent from subjects. Investigators also may obtain informed consent 
from a legally authorized representative of the subject. FDA recognizes 
that a durable power of attorney might suffice as identifying a legally 
authorized representative under some state and local laws. For 
example, a subject might have designated an individual to provide 
consent with regard to health care decisions through a durable power 
of attorney and have specified that the individual also has the power to 
make decisions on entry into research. FDA defers to state and local 
laws regarding who is a legally authorized representative. Therefore, 



the IRB should assure that the consent procedures comply with state 
and local laws, including assurance that the law applies to obtaining 
informed consent for subjects participating in research as well as for 
patients who require health care decisions."  

Alternatives 1 and 2 are provided for in the regulations and are 
appropriate. Alternative 3 allows a designated individual to provide 
consent for a patient with regard to health care decisions and is 
appropriate when it specifically includes entry into research. FDA 
defers to state and local laws regarding substituted consent. 
Therefore, the IRB must assure itself that the substituted consent 
procedures comply with state and local law, including assurance the 
law applies to obtaining informed consent for subjects participating in 
research as well as for patients who require health care decisions.  

41. Must a witness observe the entire consent interview or only 
the signature of the subject?  

FDA does not require the signature of a witness when the subject 
reads and is capable of understanding the consent document, as 
outlined in 21 CFR 50.27(b)(1). The intended purpose is to have the 
witness present during the entire consent interview and to attest to the 
accuracy of the presentation and the apparent understanding of the 
subject. If the intent of the regulation were only to attest to the validity 
of the subject's signature, witnessing would also be required when the 
subject reads the consent form. 

I hope this is helpful. 

Sincerely,  

Carolyn Hommel  
Consumer Safety Officer  
Good Clinical Practice Program  
Office of Science and Health Coordination  
Office of the Commissioner  
U.S. Food and Drug Administration (HF-34)  
5600 Fishers Lane, Room 9C24  
Rockville, MD  20857  

Phone:  301/827-3340  
Fax:  301/827-1169  

This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an informal 
communication under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee providing it.  This 
information does not necessarily represent the formal position of FDA, and does not bind or otherwise obligate or 
commit the agency to the views expressed. 



-----Original Message----- 
From: [Redacted]  
Sent: Tuesday, June 01, 2004 2:42 PM 
To: OC GCP Questions 
Subject: Re: telephone consents, fda approved protocol containing regulation 
violations 

Dear Carolyn:  Many of the subjects will not be sedated...this was just an 
example mentioned in the protocol.  These are early [Redacted]  candidates.  
The major point is that the fda has already told the company that this drug would 
not qualify as emergency use as [Redacted]  is commercially available.  I am 
not aware that there are any other circumstances that would allow for telephone 
consent. Please feel free to call me at [Redacted]  if I can provide further 
clarification.  Thanks for your attention to this matter.  [Redacted]  
----- Original Message -----  
From: OC GCP Questions  
To: [Redacted]  
Sent: Tuesday, June 01, 2004 2:19 PM 
Subject: RE: telephone consents, fda approved protocol containing regulation 
violations 
 
Dear Ms. [Redacted] : 
  
There is not enough information in your e-mail to provide a 
definitive response.  Why can't the study be explained to 
the potential study subjects before they are sedated?   
  
Sincerely,  

Carolyn Hommel  
Consumer Safety Officer  
Good Clinical Practice Program  
Office of Science and Health Coordination  
Office of the Commissioner  
U.S. Food and Drug Administration (HF-34)  
5600 Fishers Lane, Room 9C24  
Rockville, MD  20857  

Phone:  301/827-3340  
Fax:  301/827-1169  

This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an 
informal communication under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee 
providing it.  This information does not necessarily represent the formal position of FDA, and does not 
bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed. 
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 -----Original Message----- 
From: [Redacted]  
Sent: Wednesday, May 26, 2004 5:14 PM 
To: gcpquestions@oc.fda.gov 
Subject: telephone consents, fda approved protocol containing regulation 
violations 

Dear Mr. LePay: 
  
I spoke earlier today with Jim McCormick and he suggested that I write 
you to obtain a written response to the issues we discussed earlier 
today so that I may pass your response along to a Sponsor regarding 
my concerns. 
  
We have recently received a protocol from a major pharmaceutical 
company that within the text of the protocol (which has been reviewed 
by the FDA) indicates the following: 
  
"It is anticipated that many subjects who will be eligible for this protocol 
will not be able to give consent themselves due to sedation or other 
reasons.  Therefore, the following options for obtaining consent via a 
legally acceptable representative are available, subject to local 
regulations and laws relating to the enrollment of incapacitated adults 
into clinical trials:- 
    - Consent from legally acceptable representative in person 
    -Verbal consent from legally acceptable representative via 
telephone (at least 2 people from the study site are required, 1 to 
administer the informed consent and the second as a witness)
    -Verbal consent from legally acceptable representative via 
telephone, confirmed by signed consent form sent by fax 
  
When consent is obtained verbally or by fax via a legally acceptable 
representative, an original signature should be obtained at the earliest 
opportunity if possible." 
  
The Sponsor is very clear that their drug does not fit in the emergency 
use situation.  The inclusion of this telephone consent option stems 
from a planning meeting in which one of their sites indicated that their 
IRB allows this practice.   Additionally the Sponsor template for the 
informed consent includes this option. 
  
Upon discussion with the Sponsor regarding my concerns it was 
indicated that there had been numerous discussions regarding this 
option within the company but that QA/Regulatory Affairs had signed 
off on it.  There have also been several meetings with the FDA re the 
protocol and apparently no one has questioned the inclusion of this 
procedure for consent. I have directed the person I spoke with at the 
Sponsor company  to your Q&A site on the internet addressing 
telephone consent and mentioned a number of other written sources 
deeming this as an unacceptable practice. I would be most appreciative 
if you could address this issue in writing so that I may pass the 
information along to the Sponsor to avoid what I foresee will be future 
problems.  Unfortunately, many assume that if the FDA approves a 



protocol including procedures that  violate federal regulation, the FDA 
is waiving applicable regulation. 
  
Thank you for your time and attention to this matter. 
  
Sincerely, 
  
[Redacted]  


