
From: Lee, Bonnie on behalf of OC GCP Questions 
Sent: Friday, April 04, 2003 2:18 PM 
To: [Redacted]  
Subject: RE: faxing consents 
[Redacted], You are not a pain; I do appreciate the further clarification.  I think that in many 
respects, the answer depends upon what your Institutional Review Board (IRB) thinks about the 
idea.  If the purpose of faxing the signed form is to initiate some study related things, then the 
process ought to be described to the IRB as well as the reason for it, and they should make a 
decision about it.  Another way to approach this would be to have the study consent form, as 
you've described, the conversation, questions/answers, and allow the subject to take the form 
home to talk with family; at the same time, the subject could be provided with another (IRB 
approved) form that would be limited to certain tests or other procedures that may need to be 
initiated before the full study consent form is signed and returned.  I'm not sure what these 
procedures would be because in most cases, it would seem to me that the patient/subject would 
need to return anyway to give blood, get xrays, take other tests, or whatever the case might be; it 
is one reason why I think that it's important for the IRB to look at the rationale.  As long as there is 
sufficient opportunity to discuss the protocol and ask questions and assuming that the subject will 
have the written consent form, the IRB may consider that there is sufficient justification to allow 
the form to be faxed back to the investigator or study nurse.  I hope this helps. 
  

Bonnie 

Bonnie M. Lee 

Associate Director for Human Subject Protection Policy 

Good Clinical Practice Program, HF-34, FDA 

This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an informal communication 
under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee providing it. This information does not necessarily 
represent the formal position of FDA, and does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed. 

-----Original Message----- 
From: [Redacted]  
Sent: Wednesday, April 02, 2003 4:00 PM 
To: OC GCP Questions 
Subject: RE: faxing consents 

Bonnie, 
  
Thank you for your insight.  To clarify, the investigator isn't necessarily the person signing 
the consent, but it is usually a nurse or someone who is there during the consent process 
who is explaining the consent.  The signature is just to attest that the process took place, 
not the accuracy of the process.  I think what is happening in this scenario (and why 
faxing enters into it) is that these are cancer patients who have probably just been given 
a devastating diagnosis.  The investigator or nurse explains the consent, then asks the 
potential subjects to take the document home, talk with family and friends, call with 
questions, etc.  The consent form is not signed at that first visit.  What then happens is 
that the subject might call and say they want to participate and make an appointment.  
They will bring the signed consent with them to their appointment, but what I think the 
investigator is asking is the appropriateness of relying on a faxed consent to begin some 



study-related tests before the subject comes in and gives the signed physical consent 
document over to the investigator.  Does this help? 
  
Sorry to be a pain, 
  
[Redacted]  

-----Original Message----- 
From: OC GCP Questions [mailto:GCPQuestions@OC.FDA.GOV] 
Sent: Wednesday, April 02, 2003 3:50 PM 
To: [Redacted]  
Subject: RE: faxing consents 

Dear [Redacted], 
  
Unless you are using a "short" form, which few people do, there is no FDA 
requirement for the investigator to sign the consent form.  If you are using a 
"short" form then there is a requirement for a witness, but that is a witness 
attesting to the adequacy of the verbal presentation of information.  Thus, it 
sounds as though the PI is making this far more complex than needed.  First, 
why wouldn't the subject be asked to either sign the consent after the discussion 
of the study and the question/answer period (before leaving the site) or when the 
subject returned to the site.  I don't understand why a fax would enter into this at 
all.  Perhaps with more information I could be more helpful. Also, if you are going 
to require the signature of the investigator or sub-investigator then it is important 
to indicate what that signature means.  Is it attesting to the adequacy of the 
informed consent process? just the subject's signature? something else?  You 
don't want multiple forms, the danger of losing forms and having no 
documentation, or the danger of having different versions of them.  I encourage 
you to consider simplicity, rather than the scenarios you have described.  I hope 
this is helpful. 
  
Sincerely, 
  

Bonnie 

Bonnie M. Lee 

Associate Director for Human Subject Protection Policy 

Good Clinical Practice Program, HF-34, FDA 

This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an 
informal communication under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee 
providing it. This information does not necessarily represent the formal position of FDA, and does not bind or 
otherwise obligate or commit the agency to the views expressed. 

-----Original Message----- 
From: [Redacted]  
Sent: Friday, March 21, 2003 8:04 AM 
To: OC GCP Questions 
Subject: faxing consents 



You have been so helpful in the past that I'm hoping you'll be able to 
answer a question regarding the faxing of consents.  Here is what the PI 
proposes below.  Would this be acceptable to the FDA? 
  
The subject takes the informed consent home after a discussion of the 
study, the consent form, and all questions related to the trial. The subject 
signs the consent form and faxes it to the nurse at the site. The nurse 
orders prestudy tests to be performed. When the subject returns to the 
clinic, the subject re-signs the faxed consent form in the presence of the 
investigator or sub-investigator who also then signs it on this later date. 
Study tests may be performed after the subject has signed the consent 
and faxed it in, but before all parties, i.e. investigator or sub-investigator, 
sign the consent form. This process is all documented either in the 
nurse's note or the doctors dictation. 
  
Here is what we have advised in the past, although I don't necessarily 
agree with the consenter signing the consent prior to the subject doing 
so: 
  
The consenter should sign and date the original consent after discussing 
the consent with the patient as that was the actual date of conducting the 
consent. Thus the patient would take home with them an original consent 
with the consenter's signature on it. If the subject then chose to sign it, 
what got faxed back would have BOTH signatures on it. At the next visit, 
the subject would be asked to bring the original back so that the 
consenter could attach the faxed copy to the original (in case there is any 
question in the future about the differences in dates for the 
consenter/subject's signature) and file. Thus the consenter would not 
sign the faxed version (unless it would be a second signature 
acknowledging receipt) but would sign the original immediately following 
the consent discussion with the patient, not upon receipt of the fax.  

Presumably "study tests" and/or treatment should not be performed until 
the signed original is returned by the subject. What about providing a 
stamped- self addressed envelope for subject to return original? Next 
clinic visit should be fine, but what happens if he forgets and/or loses it?  

I apologize for the length of this e-mail and truly appreciate any guidance 
you can provide. 

[Redacted]  

 

  

  


