
From: Hommel, Carolyn - OC on behalf of OC GCP Questions 
Sent: Wednesday, April 19, 2006 10:42 AM 
To: [Redacted] 
Subject: RE: Clinical Sites with Satellite Sites 
Dear [Redacted]: 
  
Your questions were forwarded to me for a response.    
  

 Is there any guidance on the number of satellites that a PI may have (I have 
heard that there may be as many as 30 to 50) or how far distant from the PI?   

  
        Answer:  There is nothing in FDA's regulations that specifically precludes an 
investigator from overseeing one or more "satellite" sites.  However, the practice 
that you described (i.e., 30-50 "satellite sites") raises other concerns.  If such 
sites are geographically remote, how will the investigator "personally conduct or 
supervise the described investigations" as he commits to doing when he signs 
the 1572?  How will he/she ensure that the study is being conducted according to 
the study protocol and investigational plan, that all observations related to the 
study are appropriately documented, that all study staff are complying with the 
requirements for the conduct of such studies?  The scenario that you have 
described has the potential to generate confusion as to who is responsible for the 
study and a lot of finger-pointing if anything goes wrong.   
  
FDA's official guidance, the ICH E6, Good Clinical Practice: Consolidated 
Guidance, defines "Investigator," as "A person responsible for the conduct of the 
clinical trial at a trial site..."   [See Section 1.34; emphasis added]   Thus, in 
keeping with the ICH guidance, you might consider having an investigator at 
each site sign his/her own 1572. 
  

 Does the PI need to physically visit satellite sites to ensure oversight?   
     
        Answer: Your question raises another:  How will the investigator "personally 
conduct or supervise" the conduct of the study, if he/she is not physically at the 
site while study activities are going on and never goes there?  Again, we suggest 
that you consider the recommendation of the ICH guidance, i.e., by having a 
designated investigator who is responsible for the conduct of the clinical trial at 
each site. 
  

 Can the IRB at the PI’s institution take responsibility for the satellites sites without 
a cooperative research agreement with local IRBs?     

  
    Answer:  This would generally not be in keeping with Good Clinical Practice.   
  
In March, FDA issued guidance for industry, "Utilizing a Centralized IRB Review Process 
in Multi-Center Clinical Trials."   The guidance recommends that review of studies using 
a centralized IRB be documented in writing so that all parties (Central IRB, local IRB(s), 
investigators, institutions) are all aware of each other's respective responsibilities for the 
study.   I have pasted an excerpt from that guidance into this e-mail for your 
convenience:   



  
        "A.        Documenting Agreements  

"If an institution, its IRB, and a central IRB agree (under 21 CFR 56.114) to participate in a 
centralized IRB review process, they should document that action in an agreement signed by the 
parties.  IRBs should report this action to the investigator and the institution, for example, by 
providing copies of the agreement to the investigator, and the institution....If the agreement 
apportions IRB review responsibilities between a central IRB and the institution's IRB, the 
agreement should delineate the specific responsibilities of the central IRB and the institution's IRB 
for the initial and continuing review of the study. " 

You may find it helpful to review this document in its entirety. There is a link on FDA's 
Good Clinical Practice website: http://www.fda.gov/oc/gcp; once at the site, click on 
"Guidances and Information Sheets" in the middle column, and scroll down the list.         
  

 Should the PI be licensed to practice in the states where his satellites are located 
(assuming he is licensed in the state where his institution is located)?   

  
    Answer:  FDA regulations for the selection of investigators state, "A sponsor 
shall select only investigators qualified by training and experience as appropriate 
experts to investigate the drug" [21 CFR 312.52(a)]. The sponsor is also required 
to obtain a "curriculum vitae or other statement of qualifications of the 
investigator showing the education, training, and experience that qualifies the 
investigator as an expert in the clinical investigation of the drug for the use under 
investigation." [See 21 CFR 312.52(b)(2).] 

Although FDA regulations do not mention licensure, in general, any study 
personnel carrying out a study should be performing only those study functions 
that are within the scope of their professional license(s). As you know, this varies 
from jurisdiction to jurisdiction and is regulated by the States.   Thus, the 
professional licensing authority in the State(s) in which the study is taking place 
would have the final word on whether physicians who are not licensed in the 
U.S. may administer investigational drugs to human study subjects or perform 
other aspects of clinical research. 

 
 Is there any concern that the PI’s institution will receive all study drug then 

redistribute it to the satellite sites?  What would the FDA expect to see for 
documentation of drug accountability under such a program?  

  
    Answer:  The investigator is responsible for ensuring control of the 
investigational product.   
  
21 CFR 312.61 states, "An investigator shall administer the drug only to subjects 
under the investigator's personal supervision or under the supervision of a 
subinvestigator responsible to the investigator.  The investigator shall not supply 
the investigational drug to any person not authorized under this part to receive 
it."   
  
21 CFR 312.62(a) states, "An investigator is required to maintain adequate 
records of the disposition of the drug, including dates, quantity, and use by 

http://www.fda.gov/oc/gcp


subjects.  If the investigation is terminated, suspended, discontinued, or 
completed, the investigator shall return the unused supplies of the drug to the 
sponsor, or otherwise provide for disposition of the unused supplies of the drug 
under 312.59."   
  
The regulations, as you can see, are fairly general. Thus, sites have the flexibility 
to establish their own procedures and records related to receiving, dispensing, 
and disposing of supplies of investigational drugs.  Investigators/sites need to be 
ensure that the investigational drug is provided only to those individuals who are 
authorized to receive it, administered only to study subjects under their personal 
supervision or the supervision of subinvestigators responsible to the investigator, 
and that investigational drug supplies are appropriately tracked. 
  

 How would the FDA inspect such a site?  Would each satellite be considered a 
separate entity or would all 30 – 50 sites be included in one inspection of the PI?  

  
    Answer:  FDA's inspectional procedures are contained in the Compliance 
Program Guidance Manual.  There is a link to the CPGM on FDA's Good Clinical 
Practice website: http://www.fda.gov/oc/gcp.  Once there, click on "Bioresearch 
Monitoring Program" in the middle column.  In general, when FDA inspects a 
study, the FDA investigator usually needs to speak to the actual individuals who 
carried out study related tasks at that site.  
  

 If SAEs occurred at a satellite site but were not reported to the PI, IRB, or 
sponsor, would the PI still be responsible or would the FDA hold the 
subinvestigator at the satellite site accountable?  

  
    Answer:  The person who signs the 1572 is responsible for the conduct of the 
study, including the conduct of the subinvestigators and other study staff who 
report to him.  Thus, we again suggest that you consider the recommendation of 
the ICH guidance, i.e., by having a designated individual who is responsible for 
the conduct of the clinical trial at each site, and have that individual sign his/her 
own 1572. 
  

 Where should the CRFs be located – with the PI or at the offices where subjects 
are seen?  

  
    Answer: As stated above, when FDA inspects a study, the FDA investigator 
generally needs to speak to the individuals who are responsible for seeing the 
subjects and recording all observations and other data pertinent to the 
investigation on each individual administered the investigational drug or 
employed as a control in the investigation.  The records should be available 
wherever the individuals who created them are located so that if there are any 
questions, the FDA investigator can direct them to the responsible individuals.     
  

 What should the PI do to ensure that the source documentation at the satellites is 
adequate and retained for the required time period?  Especially if the satellites 
are in different states, there may be different requirements for retention.  

  

http://www.fda.gov/oc/gcp


    Answer:   FDA's regulatory requirements for retaining study records are found 
at 21 CFR 312.62(c): "An investigator shall retain records required to be 
maintained under this part for a period of 2 years following the date a marketing 
application is approved for the drug for the indication for which it is being 
investigated; or if no application is to be filed or if the application is not approved 
for such indication, until 2 years after the investigation is discontinued and FDA is 
notified."   
  
As you can see, the regulations are very general, thus giving the investigators 
and sites the flexibility to develop their own processes and procedures for 
preserving and ensuring access to study records.   
  

 Does the sponsor fulfill its obligation to provide the PI with the information 
needed to conduct the trial if all communications are sent directly to the PI; or 
does the FDA expect the sponsor to provide communications directly to the 
subinvestigators at the satellite sites?  

  
Answer:   Sponsors are required, under 21 CFR 312.55, to "keep each 
participating investigator informed of new observations discovered by or reported 
to the sponsor on the drug, particularly with respect to adverse effects and safe 
use.  Such information may be distributed to investigators by means of 
periodically revised investigator brochures, reprints or published studies, reports, 
or letters to clinical investigators or other appropriate means."   
  
To avoid any confusion, we suggest following the approach in  the ICH guidance 
(as stated above), and consider having an investigator who is responsible for the 
conduct of the clinical trial at each site.  That way, the sponsor can send 
information directly to all investigators who need to be informed about the 
investigational product and verify receipt, as appropriate. 
  

 Is it acceptable for monitoring to be performed solely at the PI’s institution if 
copies of source and CRFs for the satellites are there?  

  
    Answer:  The sponsor is responsible for "ensuring proper monitoring of the 
investigation(s)"  [See 21 CFR 312.50.]    The sponsor should have an 
appropriate plan to ensure that all sites are appropriately and adequately 
monitored.  
  

 In terms of study bias, is it reduced through the use of satellites or increased 
because all the subjects at the satellites are under the evaluation of the PI?  

 
   Answer: This should best be addressed by a statistician in the context of the 
specific protocol.  Regardless of the answer, you need to ensure that there is 
appropriate supervision and oversight for the conduct of the study at all sites.  
  
Sincerely,  

Carolyn Hommel  
Consumer Safety Officer  



Good Clinical Practice Program  
Office of Science and Health Coordination  
Office of the Commissioner  
U.S. Food and Drug Administration (HF-34)  
5600 Fishers Lane, Room 9C24  
Rockville, MD 20857  

Note new e-mail address:  Carolyn.Hommel@fda.hhs.gov  

Phone:  301/827-3340  
Fax:  301/827-1169  

This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an informal communication 
under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee providing it.  This information does not necessarily 
represent the formal position of FDA, and does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed. 

 
From: [Redacted]  
Sent: Friday, April 07, 2006 4:29 PM 
To: OC GCP Questions 
Subject: Clincial Sites with Satellite Sites 

Does the FDA provide any guidance on “satellite sites”.   These are medical offices often 
distant from the location of the PI (they can be in different states) but are listed on the 
FDA-1572 for the PI as locations where the study will be conducted.  From the FDA’s 
point of view: 

 Is there any guidance on the number of satellites that a PI may have (I have 
heard that there may be as many as 30 to 50) or how far distant from the PI?   

 Does the PI need to physically visit satellite sites to ensure oversight?   
 Can the IRB at the PI’s institution take responsibility for the satellites sites without 

a cooperative research agreement with local IRBs?   
 Should the PI be licensed to practice in the states where his satellites are located 

(assuming he is licensed in the state where his institution is located)?   
 Is there any concern that the PI’s institution will receive all study drug then 

redistribute it to the satellite sites?  What would the FDA expect to see for 
documentation of drug accountability under such a program?  

 How would the FDA inspect such a site?  Would each satellite be considered a 
separate entity or would all 30 – 50 sites be included in one inspection of the PI?  

 If SAEs occurred at a satellite site but were not reported to the PI, IRB, or 
sponsor, would the PI still be responsible or would the FDA hold the 
subinvestigator at the satellite site accountable?  

 Where should the CRFs be located – with the PI or at the offices where subjects 
are seen?  

 What should the PI do to ensure that the source documentation at the satellites is 
adequate and retained for the required time period?  Especially if the satellites 
are in different states, there may be different requirements for retention.  

 Does the sponsor fulfill its obligation to provide the PI with the information 
needed to conduct the trial if all communications are sent directly to the PI; or 
does the FDA expect the sponsor to provide communications directly to the 
subinvestigators at the satellite sites?  

 Is it acceptable for monitoring to be performed solely at the PI’s institution if 
copies of source and CRFs for the satellites are there?  



 In terms of study bias, is it reduced through the use of satellites or increased 
because all the subjects at the satellites are under the evaluation of the PI?  

 
I think this set up for clinical research may be more common among federally funded 
research than for industry sponsored trials.   
 
I appreciate you attention to these questions.  As a [Redacted] I can see the risks 
inherent in the satellite scenario.  However, unless FDA has guidance on or can provide 
examples of citations for deficiencies in such an arrangement, industry will be pressured 
to accept this scenario when working with sites more familiar with NCI/NIH studies.  Any 
guidance or information you can provide would be greatly appreciated. 
 
Thank you, 
 
 
[Redacted] 
 


