
From: Hommel, Carolyn - OC on behalf of OC GCP Questions 
Sent: Thursday, November 09, 2006 9:46 AM 
To: '[Redacted]  
Subject: RE: independent blinded reviewers 
 
Dear Mr. [Redacted], 
 
I don't think there is a single "right" answer to your question.  There is 
certainly no harm in having a "Medical Doctor" in charge, and having the 
individual sign a 1572 to ensure that they are aware of and committed to 
complying with FDA's regulations for conducting their activities related to the 
clinical trial, particularly if the readings ("outcomes") are intended to 
support a primary efficacy endpoint (and medical/clinical judgment is required).  
 
If the sponsor has contracted with the facility that is performing the blinded 
readings, then I suppose you could list it on the 1571 (block 12, item 6c); if 
the clinical investigator secured the services of the facility, then it could be 
listed on the 1572 under block #4. In any case, the information needs to be 
documented somewhere in the clinical trial records, so that if FDA wishes to 
inspect them, we could do so.    
 
Does this help? 
 
Sincerely, 
 
Carolyn Hommel 
Consumer Safety Officer 
Good Clinical Practice Program 
Office of Science and Health Coordination 
Office of the Commissioner 
U.S. Food and Drug Administration (HF-34) 
5600 Fishers Lane, Room 14-B17 
Rockville, MD  20857 
 
Phone:  301/827-3340 
Fax:  301/827-1169 
 
This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 
10.85, but rather is an informal communication under 21 CFR 10.85(k) which 
represents the best judgment of the employee providing it.  This information 
does not necessarily represent the formal position of FDA, and does not bind or 
otherwise obligate or commit the agency to the views expressed. 
 
 
 
 
-----Original Message----- 
From: [Redacted]  
Sent: Wednesday, November 08, 2006 4:16 PM 
To: OC GCP Questions 
Subject: RE: independent blinded reviewers 
 
Thank you Ms. Hommel for you quick response.  This is helpful but if possible, 
may I clarify my problem and maybe you could better understand my questions... 
  
Hypothetical situation, of course...  But, if a site is selected as a "core lab" 
for blinded readings of MRI, for example, images for the efficacy of a Phase III 



study, should the site be treated as an investigator site (meaning that I would 
require IRB approval for the blinded reading, a Medical Doctor to be in charge, 
a 1572, CVs, Debarment certificates, ect) or can the site be treated as a 
laboratory (like an off site clinical lab), and if so who's 1572 or 1571 would 
they be listed on?  Since the images are going from the site of acquirement to 
the Sponsor and then to the Core Lab for a blinded reading, then I would not 
suspect that it would belong on the site of acquirement?  Hope this makes 
sense... 
  
#2, If you suggest that the site be treated as an Investigator site, would it 
make a difference if there was a medical judgment for the outcome of the blinded 
reads or if the blinded reads we actually considered just conducting a analysis 
function rather than a medical judgment reading, and if so, is there an 
appropriate title to give to this type of function instead of Independent 
Blinded Readers (which again makes me believe that a medical judgment is 
needed). 
  
Thank you again for your help, I hope these are not ignorant questions and of 
course I am just looking for guidance and not judgment of an issue. 
  
[Redacted]  
 
________________________________ 
 
From: Hommel, Carolyn - OC on behalf of OC GCP Questions 
Sent: Wed 11/8/2006 3:29 PM 
To: [Redacted]  
Cc: CDER DRUG INFO 
Subject: RE: independent blinded reviewers 
 
 
 
Dear Mr. [Redacted]: 
 
Your questions were forwarded to me for a response.  
 
We are frequently asked who should be listed on the 1572, and it's a 
question for which there is limited guidance and not always a 
straightforward answer.  Many people do not realize that one of the main 
purposes of the 1572 is to provide the sponsor with information about the 
clinical site and investigator qualifications which will enable the sponsor 
to establish and document that a particular investigator and site are 
qualified to conduct the study. 
 
Block #6 asks for the "Names of the subinvestigators (e.g., research 
fellows, residents, associates) who will be assisting the investigator in 
the conduct of the investigation(s)."   "Subinvestigator" is indirectly 
defined in the drug and biologics regulations (21 CFR 312.3(b): 
 
"In the event an investigation is conducted by a team of individuals, the 
investigator is the responsible leader of the team.  'Subinvestigator' 
includes any other individual member of that team."  21 CFR 
312.53(c)(1)(viii) requires the investigator to provide "A list of the names 
of the subinvestigators (e.g., research fellows, residents) who will be 
assisting the investigator in the conduct of the investigation(s)." 
 
The purpose of Block #6 is to capture information about individuals who, as 



part of an investigative team, will be assisting the investigator and who 
make a direct and significant contribution to the data.  The decision to 
list an individual in Block #6 depends on his/her level of responsibility 
(i.e., whether he/she is performing significant study-related duties).  In 
general, if an individual is directly involved in the treatment or 
evaluation of research subjects, that person should be listed on the 1572. 
For this reason, it makes sense to list an individual who will be reviewing 
ECG tracings or x-ray films on the 1572 in Block #6 as a sub-investigator 
for the study.   
 
I'm not sure I completely understand your second question, but I think you 
may be asking how much oversight needs to be given to study activities that 
are performed by parties that are not under the direct control of the 
clinical investigator.  For example, clinical chemistry laboratories, 
radiologic assessments, and electrocardiograms may be done by a central 
independent laboratory retained by the sponsor.  Under these arrangements, 
the central laboratory usually provides the test results directly to the 
sponsor and to the clinical investigator.  Because the activities of these 
parties are critical to the outcome of the study, and because the sponsor 
retains the services of the laboratory, the sponsor is responsible for 
seeing that these parties are fulfilling their responsibilities for the 
study. 
 
Less frequently, a study may require that clinical investigators arrange to 
obtain information critical to the study that cannot be obtained at the 
clinical investigator's facility.  For example, if the study protocol 
requires testing with special equipment or expertise not available at the 
clinical investigator's facility, then the investigator might make 
arrangements for someone outside the facility to perform the test.  In this 
instance, the results are provided directly to only the clinical 
investigator, who then submits the information to the sponsor.  Where such 
assessments are retained by the investigator, the investigator should takes 
steps to ensure that the facility is adequate (e.g., has the required 
certifications or licenses).  The investigator may also institute procedures 
to ensure the integrity of data and records obtained from the party 
providing the information (e.g., a process to ensure that records identified 
as coming from the party are authentic).  Procedures are particularly 
important when assessments are crucial to the evaluation of the efficacy or 
safety of an intervention, or when deciding to exclude subjects who would be 
exposed to unreasonable risk. 
 
Clinical investigators should carefully review the reports from such 
external sources for results that are inconsistent with clinical 
presentation.  To the extent feasible and considering the specifics of study 
design, the clinical investigator should evaluate whether results appear 
reasonable, individually and in aggregate.  If clinical investigators detect 
possible errors or suspect that results from a central laboratory might be 
questionable, the investigator should contact the sponsor immediately. 
 
I hope this is helpful. 
 
Sincerely, 
 
Carolyn Hommel 
Consumer Safety Officer 
Good Clinical Practice Program 
Office of Science and Health Coordination 



Office of the Commissioner 
U.S. Food and Drug Administration (HF-34) 
5600 Fishers Lane, Room 14-B17 
Rockville, MD  20857 
 
Phone:  301/827-3340 
Fax:  301/827-1169 
 
This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 
CFR 10.85, but rather is an informal communication under 21 CFR 10.85(k) 
which represents the best judgment of the employee providing it.  This 
information does not necessarily represent the formal position of FDA, and 
does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views 
expressed. 
 
 
 
 
 
-----Original Message----- 
From: [Redacted]  
Sent: Monday, November 06, 2006 11:09 AM 
To: CDER DRUG INFO 
Subject: DrugInfo Comment Form FDA/CDER Site 
 
 
 
  Name: [Redacted] 
 
  E-Mail: [Redacted]  
 
  Comments: Hi, hope you can help... I have been searching guidance 
documents and CFR and have not been able to find any information on 
Independent blinded readings...  Here are my questions... 
 
1)  Does and independent blinded reviewers (imaging modalities) need IRB 
approval and a 1572 and other documents such as required by a site 
conducting clinical research. 
 
2)  Is there a difference between a site conducting independent blinded 
readings by a radiologist and a site that would be producing independent 
blinded analysis?  Does this analysis need to be approved by a MD? 
 
 
Thanks You 
[Redacted] 


