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MessageFrom: Hommel, Carolyn - OC on behalf of OC GCP Questions
Sent: Friday, November 04, 2005 3:59 PM
To: [purged]
Cc: [purged]
Subject: RE: FDA question (re 1572)

Dear Dr. [purged]:

I apologize for the delay in responding to your e-mails.  Questions about 
completion of the 1572 are perhaps the most common that we receive, but, 
unfortunately, not always the most easy to answer.  The regulations do not 
specify how to complete the form, nor has FDA issued formal written guidance on 
this topic.   

I can understand why the scenario you described seems so confusing.  On the one 
hand, the community oncologists could be viewed as providing significant and 
direct contributions to the data being collected in the trial.  On the other 
hand, they are simply providing routine medical care to their patients and 
providing copies of the medical records and progress notes to the investigator 
at Stanford.    

I can also see a practical complication.  If the 1572 is supposed to be signed 
before the sponsor allows the investigator to begin participation in the study, 
then the investigator would have to know all of the names of the community 
oncologists at the very beginning.  However, if each oncologist has only one or 
two patients, there might be tens (if not hundreds) of oncologists to include on 
the form.  And, if the condition under study were a very rare form of cancer, 
would the investigator really be able to identify the community oncologists who 
might have patients with the condition beforehand, so the names could be 
included on the 1572?  

My best advice is a simple reminder:  while many things may need to be 
documented in study records, not everything needs to be documented on the 1572.  
 I thus stand by the advice I provided to [purged]:  Study records should 
describe the types of tests/activities that may be performed by the subjects' 
personal physicians and note that the results will be provided to the clinical 
investigator.  Each subject's case history should also indicate the contact 
information for the person who performed the test/activity and the results. 

I hope this is helpful, and again, apologize for taking so long in responding to 
you.

Sincerely, 
Carolyn Hommel 
Consumer Safety Officer 
Good Clinical Practice Program 
Office of Science and Health Coordination 
Office of the Commissioner 
U.S. Food and Drug Administration (HF-34) 
5600 Fishers Lane, Room 9C24 
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Rockville, MD  20857 
Phone:  301/827-3340 
Fax:  301/827-1169 
This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 
10.85, but rather is an informal communication under 21 CFR 10.85(k) which 
represents the best judgment of the employee providing it.  This information 
does not necessarily represent the formal position of FDA, and does not bind or 
otherwise obligate or commit the agency to the views expressed.

  -----Original Message-----
  From: [purged]
  Sent: Tuesday, October 25, 2005 11:57 AM
  To: carolyn.Hommel@OC.FDA.GOV
  Subject: Fwd: FDA question (re 1572)
  Importance: High

  Ms Hommel 

  Thank you for your reply.  I am the chief of the [purged] and I have a few additional questions regarding this issue.  Thank 
  you in advance for providing us with guidance.

  The situation you describe below is certainly common and the FDA position 
  makes sense.  However there are several other scenarios that are a bit more 
  complex for which we are requesting an opinion.

  1)  An investigator at [purged] starts a study for lymphoma that involves 
  standard chemotherapy given monthly for 6 months.  The objective of the study 
  is to measure response rates using more sensitive techniques.  Many patients 
  are referred from community oncologists and would receive their standard 
  chemotherapy with their local physician who would see them monthly and obtain 
  routine blood tests monitoring their progress as they would outside the 
  context of a clinical trial.  Their progress notes and labs would be sent to 
  [purged] for entry into CRFs.  The patient would be evaluated initially at 
  [purged] for eligibility and after completing their chemotherapy would return 
  to [purged] for response assessment including more sensitive flow cytometry.  
  Are all of the community oncologists (and there could be a different one for 
  each patient) considered sub-investigators?  Do we have to include each of 
  them on the 1572?

  2)  How about a study using a growth factor [purged] for anemia in 
  patients with a hematologic disorder?  The drug is commercially available but 
  is supplied as part of the study and patients either self-inject or receive 
  the injection in their local physician's office.  Local laboratory data as 
  well as any adverse reactions are reported to us by their physician.  In 
  addition, they are seen intermittently at Stanford during the course of the 
  study.  Are these physicians sub-investigators?
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  Thank you

  [purged]

  Begin forwarded message:

    From: [purged]
    Date: October 24, 2005 11:20:14 AM PDT
    To: [purged]
    Subject: Fwd: RE: FDA question (re 1572)

    Dear All,

    [purged] obtained an answer from the FDA regarding the inclusion of local 
    physicians in the FDA1572. Please see the below attached email.

    Kind Regards,
    [purged]

      X-Sieve: CMU Sieve 2.2
      From: OC GCP Questions <GCPQuestions@OC.FDA.GOV>
      Sender: "Hommel, Carolyn - OC" <Carolyn.Hommel@OC.FDA.GOV>
      To: [purged]
      Cc: [purged]
      Subject: RE: FDA question (re 1572)
      Date: Mon, 24 Oct 2005 13:56:58 -0400
      X-Mailer: [purged]
      Hi, [purged]:
       
      We have received this question more than once, and you are correct--there 
      isn't a clear answer in FDA's regulations or guidance at this time.  This 
      is the advice my office has provided in the past:
       
      When a subject lives a long distance from the clinical trial site, it may 
      not be convenient or practical for the subject to return to the site to 
      perform routine follow-up procedures (e.g., blood or other lab test, 
      routine eye exam).  To reduce the inconvenience for study subjects, the 
      study protocol may allow a subject's personal physician to perform a 
      specific test or activity.  In such cases, FDA does not view the personal 
      physician as a sub-investigator, and does not expect him/her to be listed 
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      on a 1572.   Instead, study records should describe the types of 
      tests/activities that may be performed by the subjects' personal 
      physicians and note that the results will be provided to the clinical 
      investigator.  Each subject's case history should also indicate the 
      contact information for the person who performed the test/activity and the 
      results. 
       
      I hope this is helpful.
       
      Carolyn
       
      Carolyn Hommel 
      Consumer Safety Officer 
      Good Clinical Practice Program 
      Office of Science and Health Coordination 
      Office of the Commissioner 
      U.S. Food and Drug Administration (HF-34) 
      5600 Fishers Lane, Room 9C24 
      Rockville, MD  20857 

      Phone:  301/827-3340 
      Fax:  301/827-1169 

      This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 
      CFR 10.85, but rather is an informal communication under 21 CFR 10.85(k) 
      which represents the best judgment of the employee providing it.  This 
      information does not necessarily represent the formal position of FDA, and 
      does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views 
      expressed.

        -----Original Message-----

        From: [purged]

        Sent: Thursday, October 20, 2005 11:34 AM

        To: Hommel, Carolyn - OC

        Cc: [purged]

        Subject: RE: FDA question (re 1572)

        Importance: High

        Hi Carolyn, 

        As always, thanks for your prompt response.  The following is the 
        questions/situation that I need some guidance on:
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        We at [purged] (more specifically the [purged]) are a major referral center.  As such, our clinical trial 
        population visits our medical center f/ locations both near and far.  
        Our clinical trial patients are seen @ [purged] during their monthly 
        scheduled visits according to protocol guidelines.  There are times 
        though when the protocol indicates that for example a blood test needs 
        to be performed every week.  It is not always convenient or practical 
        for our patients to come to [[purged] (especially if they live out of 
        state or far from our Center) for a simple CBC or chemistry test.  In 
        this scenario, will their local Drs. be considered sub-PI's in the eyes 
        of the FDA?  If so, do they need to be listed on the FDA form 1572?  It 
        seems like there is no clear cut answer but if you could refer me to the 
        appropriate information sheets that would be most helpful.

        Kind Regards, 

        [purged]

        At 06:09 AM 10/20/2005, you wrote:

          Hi, [purged],

            
          Although you can call us at the number shown below, our office 
          generally prefers having all questions come through our GCP Questions 
          e-mail account.  (gcpquestions@oc.fda.gov ).  That way, if a staff 
          member is out of the office, the question will get into the queue and 
          can be assigned to the next available person.  

            
          Carolyn

            
          Carolyn Hommel 

          Consumer Safety Officer 

          Good Clinical Practice Program 

          Office of Science and Health Coordination 

          Office of the Commissioner 

          U.S. Food and Drug Administration (HF-34) 

file:///C|/Documents%20and%20Settings/jxt/My%20Documen...les%20for%20foi/Geographically%20remote%20subjects.txt (5 of 7)8/9/2006 9:27:41 AM



file:///C|/Documents%20and%20Settings/jxt/My%20Documents/Files%20for%20foi/Geographically%20remote%20subjects.txt

          5600 Fishers Lane, Room 9C24 

          Rockville, MD  20857 

          Phone:  301/827-3340 

          Fax:  301/827-1169 

          This communication does not constitute a written advisory opinion 
          under 21 CFR 10.85, but rather is an informal communication under 21 
          CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee 
          providing it.  This information does not necessarily represent the 
          formal position of FDA, and does not bind or otherwise obligate or 
          commit the agency to the views expressed.

            
            -----Original Message----- 
            From: [purged]
            Sent: Wednesday, October 19, 2005 6:51 PM 
            To: Hommel, Carolyn - OC 
            Cc: [purged]
            Subject: RE: FDA question (re 1572) 
            Importance: High

            Hi Carolyn, 

            I hope you are well.  I have a question regarding the FDA form 1572 
            and who should be or should not be listed on the 1572 under the 
            sub-investigator section.  Is there a phone number that I can reach 
            you at to relay my question?

            Thanks, 

            [purged]
            

            CONFIDENTIALITY NOTICE: 
            This e-mail message is for the sole use of the intended recipient(s) 
            and may contain confidential information. Any review, use, 
            disclosure or distribution by persons or entities other than the 
            intended recipient(s) is prohibited. If you are not the intended 
            recipient, please contact the sender by reply and destroy all copies 
            of the original message.

    [purged]
    CONFIDENTIALITY NOTICE: 
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    This e-mail message is for the sole use of the intended recipient(s) and may 
    contain confidential information. Any review, use, disclosure or 
    distribution by persons or entities other than the intended recipient(s) is 
    prohibited. If you are not the intended recipient, please contact the sender 
    by reply and destroy all copies of the original message 
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