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MessageFrom: Hommel, Carolyn - OC on behalf of OC GCP Questions
Sent: Thursday, December 09, 2004 1:44 PM
To: [purged]
Cc: Lepay, David
Subject: RE: Can you help?

Dear Dr. [purged]:
 
Your e-mail to Dr. David Lepay was referred to me for a response.  You asked:
 
"1. Are there circumstances in which research use of an approved prescription 
drug might appropriately be judged to be minimal risk? The case I'm concerned 
about is an IRB that judged a comparison of 2 triple therapies for HIV to be 
minimal risk, apparently using the rationale that they were FDA approved drugs."
 
In general, FDA's Review Divisions are responsible for determining whether a 
study requires an IND or is exempt from FDA's IND requirements [See 21 CFR 
312.2]; the Review Divisions routinely issue letters for this purpose.  I would 
suggest that any IRB that is reviewing a study involving a combination therapy 
should ask the clinical investigator to provide confirmation from FDA as to 
whether an IND is needed or the study is exempt (and thus could be considered a 
minimal risk study). 
 
Please note that studies that are exempt from the IND requirements still need to 
comply with the requirements for IRB review and informed consent set forth in 21 
CFR 56 and 50 (respectively).
 
I have referred your second question to the Center for Devices and Radiological 
Health for a direct response.  
 
I hope this is helpful.
 
Sincerely,
 
Carolyn Hommel 
Consumer Safety Officer 
Good Clinical Practice Program 
Office of Science and Health Coordination 
Office of the Commissioner 
U.S. Food and Drug Administration (HF-34) 
5600 Fishers Lane, Room 9C24 
Rockville, MD  20857 
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Phone:  301/827-3340 
Fax:  301/827-1169 
This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 
10.85, but rather is an informal communication under 21 CFR 10.85(k) which 
represents the best judgment of the employee providing it.  This information 
does not necessarily represent the formal position of FDA, and does not bind or 
otherwise obligate or commit the agency to the views expressed.
  ----Original Message-----
  From: [purged]
  Sent: Tuesday, November 30, 2004 11:48 AM
  To: DLepay@oc.fda.gov
  Subject: Can you help?

  Dear David, 
  I was wondering if you'd be willing to give me an opinion on a couple of 
  issues that have arisen from one of our reviews:
  1. Are there circumstances in which research use of an approved prescription 
  drug might appropriately be judged to be minimal risk? The case I'm concerned 
  about is an IRB that judged a comparison of 2 triple therapies for HIV to be 
  minimal risk, apparently using the rationale that they were FDA approved 
  drugs. 
  2. The same IRB judged a trial of an SR device to be minimal risk. Do you know 
  of circumstances in which this might be appropriate?
  Thanks! 
  [purged]
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