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of a profession shall be considered a 
profession. 

(2) Profession which involves a fidu-
ciary relationship means a profession in 
which the nature of the services pro-
vided causes the recipient of those 
services to place a substantial degree 
of trust and confidence in the integ-
rity, fidelity and specialized knowledge 
of the practitioner. Such professions 
are not limited to those whose practi-
tioners are legally defined as fidu-
ciaries and include practitioners in 
such areas as law, insurance, medicine, 
architecture, financial services and ac-
counting. A covered noncareer em-
ployee who is uncertain whether a par-
ticular field of endeavor is a profession 
which involves a fiduciary relationship 
may request an advisory opinion under 
§ 2636.103. 

Example 1. In view of the standards of the 
profession which require a licensed real es-
tate broker to act in the best interests of his 
clients, the selling of real estate by a li-
censed broker involves the practice of a pro-
fession involving a fiduciary relationship. 

Example 2. A covered noncareer employee 
may receive the customary fee for serving as 
the executor of his mother’s estate, provided 
he does not violate the applicable limitation 
on the amount of outside earned income he 
may receive. Although the executor of an es-
tate has fiduciary obligations, serving as an 
executor in these circumstances does not in-
volve the practice of a profession and, there-
fore, is not prohibited. He could not, how-
ever, serve for compensation as attorney for 
the estate. 

[56 FR 1723, Jan. 17, 1991, as amended at 58 
FR 69176, Dec. 30, 1993] 

§ 2636.306 Compensation restriction 
applicable to service as an officer 
or member of a board. 

(a) Applicable restriction. A covered 
noncareer employee shall not receive 
compensation for serving as an officer 
or member of the board of any associa-
tion, corporation or other entity. Noth-
ing in this section prohibits uncompen-
sated service with any entity. 

(b) Definition. For purposes of this 
section, the phrase ‘‘association, cor-
poration or other entity’’ is not limited 
to for-profit entities, but includes non-
profit entities, such as charitable orga-
nizations and professional associations, 
as well as any unit of state or local 
government. 

Example 1. A covered noncareer employee 
of the Environmental Protection Agency 
may not serve with compensation on the 
board of directors of his sister’s closely-held 
computer software corporation. 

Example 2. A covered noncareer employee 
of the Department of the Navy may serve 
without compensation as an officer of a char-
itable organization that operates a hospice. 

Example 3. A covered noncareer employee 
of the Coast Guard appointed to serve as a 
member of the board of education of the 
county in which she is a resident may not re-
ceive compensation for that service. 

§ 2636.307 Requirement for advance 
authorization to engage in teaching 
for compensation. 

(a) Authorization requirement. A cov-
ered noncareer employee may receive 
compensation for teaching only when 
specifically authorized in advance by 
the designated agency ethics official. 

(b) Definition. For purposes of this 
section ‘‘teaching’’ means any activity 
that involves oral presentation or per-
sonal interaction, the primary function 
of which is to instruct or otherwise im-
part knowledge or skill. It is not lim-
ited to teaching that occurs in a formal 
setting, such as a classroom, but ex-
tends to instruction on an individual 
basis or in an informal setting. 

(c) Request for authorization. An em-
ployee may request authorization to 
engage in compensated teaching activi-
ties by forwarding a written request to 
the designated agency ethics official. 
The request shall describe the employ-
ee’s official duties, the subject matter 
of the teaching activity, the entity 
sponsoring the course, and the student, 
class or audience to be taught. In addi-
tion, it shall set forth the terms of the 
compensation arrangement and iden-
tify the source of the payment. The re-
quest shall be accompanied by any con-
tract or employment agreement and 
any literature describing, publicizing 
or otherwise promoting the class, 
classes or course. 

(d) Standard for authorization. Com-
pensated teaching may be approved by 
the designated agency ethics official 
only when: 

(1) The teaching will not interfere 
with the performance of the employee’s 
official duties or give rise to an appear-
ance that the teaching opportunity was 
extended to the employee principally 
because of his official position; 
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