
First American 
Flood Data Services 

Board of Governors of the Federal Reserve System 
20th Street and Constitution Avenue, NW 
Washington, DC 20551 
Via email at regs.comments@federalreserve.gov 

Re: Docket No. OP-1311 

Changes to the "Interagency Questions and Answers Regarding Flood Insurance" present the opportunity for lenders 
to receive clarification and additional guidance on issues that arise in the course of their efforts to comply with 
federal flood insurance regulations. As the leading provider and servicer of Standard Flood Hazard Determinations, 
First American Flood Data Services has a unique perspective on federal flood insurance regulations and how they 
impact the Nation's regulated lenders. We are pleased for this opportunity to share our comments on the proposed 
changes as well as to introduce other issues for which lenders frequently seek additional information or clarification. 
Regarding the proposed changes, First American makes the following suggestions and observations to the Agencies: 

Section 1: 
•	 Question 1 ­

•	 We suggest that the answer mention that private insurance may be available and that a lender may 
choose to require privately-obtained flood insurance per its loan agreement with the borrower. 

•	 We suggest the following change: "Also, a lender is responsible for exercising sound risk 
management practices to ensure that it does not make a loan secured by a building or mobile home 
located in an SFHA where no flood insurance is availableunder the NFIP, if doing so would be 
an unacceptable risk." (Bold and italicized font is used solely to identify areas of change). 

•	 We suggest that the answer mention that Government Sponsored Enterprises (GSEs) such as 
Freddie Mac and Fannie Mae may not purchase loans made on properties in SFHAs in 
communities which do not participate in the NFIP. 

•	 Question 3 ­
•	 We believe there should be a mention of the seller's responsibility to notify the Director of FEMA 

of change of servicer in the answer to this question. 
•	 We suggest that the answer make reference to "portfolio reviews" in this situation. Along with the 

"safety and soundness" reference in the answer, some lenders may determine that reviewing a loan 
or portfolio for compliance is advisable. 

Section 11: 
•	 Question 7 - We would suggest adding in the word "currently" when referencing the maximum caps 

related to the amount of flood insurance available, as shown in the answer to Question 32, as these amounts 
are subject to change. 

•	 Question 11 ­
•	 We would suggest the following change to more clearly state the apparent intent of this answer: 

"the maximum amount of insurance available under the NFIP, which in this situation is the lesser 
of: 

•	 the total maximum limit available (for each type of structure) for all structures securing 
the loan and located in a SFHA, or 

•	 the total "insurable value" of all structures (see Question 7) securing the loan and 
located in a SFHA." 

•	 Given the complexity of the issue, we suggest including one or more additional examples, such as 
one involvinga property with a residence, a detached garage, a barn, and one or more commercial 
buildings, some in the SFHA and some not, and with higher value amounts and loan amounts. 

•	 Question 13 - We would suggest the answer be expanded to provide an explanation of when requiring 
insurance beyond the minimum requirements might be considered, possible GSEs considerations, when 
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seeking insurance outside the NFIP may be applicable, and what "over-insured" means in this context. 
Consider the following: 

•	 Yes. Lenders are permitted to require more flood insurance coverage than required by the 
Regulation. Some lenders may require at least 80% of the replacement value of primary 
residences to ensure that the NFIP policy will provide coverage for replacement cost of the 
building. Infact, GSEs, such as Freddie Mac and Fannie Mae, may require at least 80% of 
replacement value on loans they purchase. In situations in which the lender seeks to require 
flood insurance in an amount higher than the maximum cap for the property under the NFIP, 
the borrower or lender may have to seek such coverage outside the NFIP. Each lender has the 
responsibility to tailor its own flood insurance policies and procedures to suit its business needs 
and protect its ongoing interest in the collateral. Lenders should avoid creating situations where a 
building is being "over-insured", such as requiring flood insurance up to the loan amount when 
the loan includes the value of unimproved property and exceeds the insurable value of the 
improved property. 

•	 Question 14 - We believe mention should be given to the fact that GSE's may have maximum allowable 
deductibles. 

Section IV: 
•	 Question 18 - We suggest that the references and citations to FEMA's Flood Insurance Manual be 

updated to reflect the revised Flood Insurance Manual released on May 1, 2008. 
•	 Question 19 - We suggest that the answer to this question should state that if a lender opts to require a 

flood insurance policy at origination of a construction loan that such coverage will not take effect until 
construction begins. 

Section V: 
•	 Question 22 ­

•	 We would suggest the following change: "Answer: A lender is required to make a determination 
as to whether the improved property securing the loan is in an SFHA. If secured property is 
located in an SFHA, but not in a participating community..." 

•	 The answer makes mention of the possibility of a lender requiring flood insurance on loans 
secured by property located in communities that do not participate in the NFIP even though the 
Regulations do not apply; should it also make mention of a lender's discretion to require flood 
insurance even if the improved property is not within the SFHA? 

•	 The "designated loans" would not be located in the SFHA, but rather the improved property 
securing the loans. Also, the definition of "designated loans" includes that the improved property 
securing the loan is in a SFHA and is in a community which participates in the NFIP where flood 
insurance under the NFIP is available. Thus, consider the following change: "A lender must 
provide appropriate notice and require the purchase of flood insurance for loans secured by 
improved property located in an SFHA in a participating community." 

Section VI: 
•	 Question 25 - Consider the following change: "The lender must require the individual uni t 

owner/borrower to purchase a flood insurance dwelling policy in the amount of at least $175,000, since 
there is no RCBAP ..." 

•	 Question 26­
•	 By introducing the coinsurance penalty in proposed Question 26 and the coinsurance penalty 

calculation in proposed Question 28, there seems to be the inference that the coinsurance penalty 
has an effect on a lender's regulatory compliance with the Act. Please confirm that this tutorial is 
for informational purposes only. 

•	 The lender certainly has obligations under the Regulations to ensure that flood insurance is in 
place and that its collateral is protected as per the Regulations, but advising borrowers of actual or 
possible risks outside of the Regulations is the responsibility of insurance professionals, such as 
the borrower's insurance agent. We would suggest the following changes: 

•	 Strike "Lenders are encouraged to apprise borrowers of this risk." 
•	 "It is incumbent on the lender to understand these limitations for risk management 

purposes." 
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•	 Question 28 - Should there be an expanded explanation and example of the coinsurance penalty and how it 
is applicable? 

Section VII: 
•	 Question 31 - Whether or not the building is in the SFHA or in a community in which flood insurance is 

available, a flood determination would be required. Also, given that lenders may complete or obtain a 
Standard Flood Hazard Determination Form at different times during the process, and that the Regulations, 
do not prescribe that a flood determination is to be obtained at the time of "application", then we suggest 
the following change: ''No. While a line of credit secured by a building or mobile home is subject to the 
Regulation and, therefore requires a flood determination, draws against an approved line do not require 
further determinations." 

•	 Question 32­
•	 We suggest the answer provide some suggestions for a lender in the second lien position on the 

steps they can or should take to ensure coverage is correct on the first lien. 
•	 We would suggest that the answer to this question specifically remind lenders of secondary loans 

to ensure that they are added to any existing flood insurance policy's mortgagee clause, 
•	 We would suggest the following changes to the answer: 

•	 "Example 1: .... If Lender B were to require additional flood insurance only in an 
amount equal to the principal balance of the second mortgage ($50,000 more for a total 
of $125,000 in coverage), its interest in the secured property would not be ful ly protected 
in the event of a flood loss because Lender A would have prior claim on the first 
$100,000 of any loss payment towards its principal balance of $100,000, while Lender B 
would receive only $25,000 of the loss payment toward its principal balance of 
$50,000..." 

Section XI: 
•	 Question 54 - In consideration of properties which are in Coastal Barrier Resources Areas, Otherwise 

Protected Areas, or designated as Section 1316 under the Act, we would suggest changing the second 
criteria from "The community in which the property is located participates in the NFIP" to "Flood 
Insurance under the Act is available for the improved property securing the loan." 

Section XII: 
•	 Question 57 - The amount of flood insurance which lenders must require to be compliant under the 

Regulations is tied to the lender's interest, therefore, to avoid confusion, we would suggest the following 
changes: "Answer:.... Among other things, a gap or blanket policy typically protects the improved 
property only inasmuch as the lender holds the loan, and therefore, may not be transferred when a loan is 
sold..." 

Section X I I I : 
•	 Question 58 ­

•	 Lenders are required to provide the borrower notification form when making, increasing, renewing 
or extendinga loan secured by improved property located within a SFHA, which is not related to 
the "purchasing" of a property. Further, the intent of the notice is to inform borrowers about the 
flood insurance requirements on the loan and the availability of federal disaster assistance and is 
not to advise them on whethera property they may be "purchasing" is within an SFHA. 
Therefore, to clarify, we would suggest the following changes: "Answer: No. The notification 
form is used to notify the borrower(s) pursuant to the Act that the improved property securing 
the loan is located in an SFHA and therefore subject to certain flood insurance requirements 
andfurther to inform the borrower about the possible availability of federal disaster 
assistance." 

•	 In the September 2007 Mandatory Purchase of Flood Insurance Guidelines, FEMA included (in 
Appendix 4) a revised Sample Form of the Notice without a change in the actual Regulations 
(Appendix A to the Federal Agency's flood regulations). Should lenders be directed to utilize the 
revised version made available in the 2007 publication, or is the original Sample Form also 
acceptable to Regulators? 
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Because the Regulations require that the lender determine if the building or mobile home securing 
the loan is located in a SFHA, we suggest the following change: "...The SFHDF is used by the 
lender to determine whether the improved property securing the loan is located in an SFHA..." 

Section XV: 
•	 Questions 64 and 65 - We believe the proposed answers to these questions create new duties for lenders to 

comply with federal flood regulations and that these new duties constitute undue burdens for them not 
considered in the legislative intent of the Act. These new duties include: 

•	 Identifying discrepancies between the lender's Standard Flood Hazard Determination and the 
NFIP flood insurance policy. 

•	 Working to determine if discrepancies are "legitimate" according to the Regulators, and 
documenting those cases 

•	 Resolving the discrepancies that are not legitimate 
•	 Involving borrowers in the Letter of Determination Review process through FEMA when 

discrepancies are not resolved 
•	 Incorporating processes to ensure that there is no more than "occasional" instances of unresolved 

discrepancies or be subject to violations and fines. 
Ultimately, if the Agencies were to agree to incorporate proposed Questions 64 and 65 into the final 
version of the "Interagency Questions and Answers Regarding Flood Insurance", it would amount to 
charging lenders with the duties of rating an insurance policy, which are the responsibility of insurance 
professionals. The Act only requires the minimum amount of coverage a lender must require and does not 
speak to particular rating factors of the policy. Therefore, while we support guidance for the lenders on the 
possible consequences of a mis-rating and we agree that cooperation should be encouraged between the 
lender and the insurance agent in such situations, we do not support the changes in the Regulations that 
these proposed questions and answers would effectuate. 

Section XVI: 
•	 Question 67 - This does not necessarily apply only to "loans on mobile homes". We would suggest 

guidance (either here or in Section IV) for the lenders on how flood determinations and the notice 
requirements are to be handled on a loan when the location of the building has not been determined. 

General Comments and Changes: 
•	 We suggest terms and phrases already defined by the Act and the NFIP are used as such throughout this 

document. In some cases, new terms are introduced in this proposed Q&A which may cause confusion for 
lenders. 

•	 For example: While the term "insurable value" is defined (Question 7), the term "replacement 
value" is undefined but is used interchangeably with "insurable value" throughout. This may be 
confusing to lenders. We suggest that use of such terms be modeled after insurance definitions in 
the Flood Insurance Manual and used in a more consistent manner. 

•	 The following phrase is used frequently: "A home equity loan is a designated loan, regardless of the lien 
priority, if the loan is secured by a building or mobile home located in an SFHA." See Question 30 for an 
example. For purposes of clarity, we suggest the following changes: "A home equity loan is a designated 
loan, regardless of the lien priority, if the loan is secured by a building or mobile home that is both located 
in an SFHA and for which flood insurance is available under the Act." 

In addition to these comments to the proposed changes to the "Interagency Questions and Answers Regarding Flood 
Insurance". First American Flood Data Services would like to propose that the Agencies provide answers to the 
following questions that, in our experience, arise frequently for regulated lenders: 

•	 What are the lender's obligations under the Regulations with respect to the annexation of a property by one 
community from another with respect to flood determinations and the requirement of flood insurance? 

•	 If it is determined during the course of a loan that improved property securing a loan is in a SFHA where 
flood insurance is available, how long does a regulated lender have to send a notice? 

•	 If a regulated lender changes their name, are they required to notify FEMA's designee of the change of 
identity? 
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•	 If a lender's flood determination provider is tracking a loan for map revisions for the life of the loan, does 
this have an impact on whether a lender can rely upon a flood determination when increasing, renewing, 
extending or purchasing a loan? 

•	 Is a separate Standard Flood Hazard Determination Form required for buildings on different properties 
even if the buildings are securing the same loan? This question has arisen because of a change to the 
Mandatory Purchase of Flood Insurance Guidelines. In the previous version on page 33 under "Instruction 
for Using the SFHDF" it said "A separate SFHDF is required on loans on adjacent properties." in the 
current version, it now says on page 38, "A separate SFHDF is required for buildings on adjacent 
properties." 

Once again, First American Flood Data Services appreciates the opportunity to comment on the proposed 
"Interagency Questions and Answers Regarding Flood Insurance." 

Sincerely, 

Jeff Turner 
Director of Compliance 
First American Flood Data Services 

11902 Burnet Road Austin, Texas 78758 

TEL 800-447-1772. extension 3790 • 512-977-3790 • FAX 800-447-4022 

WWW.F IRSTAM.COM 

http://WWW.FIRSTAM.COM

	Cover Letter
	Section 1
	Section 2
	Section 4
	Section 5
	Section 6
	Section 7
	Section 11
	Section 12
	Section 13
	Section 15
	Section 16
	General Comments and Changes

