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Environmental Protection Agency Pt. 310, App. I 

§ 310.23 How will EPA rank approved 
requests? 

(a) If necessary, EPA will rank ap-
proved reimbursement requests accord-
ing to the financial burden the re-
sponse costs impose on the local gov-
ernments. We will estimate your finan-
cial burden by calculating the ratio of 
your allowable response costs to your 
annual per capita income adjusted for 
population. We will make adjustments 
for population so that a large city with 
a low per capita income will not nec-
essarily receive a higher rank than a 
small town with a slightly higher per 
capita income. We will also consider 
other relevant financial information 
you may supply. 

(b) We will use the per capita income 
and population statistics published by 
the U.S. Department of Commerce, Bu-
reau of the Census, in Current Popu-
lation Reports, Local Population Esti-
mates, Series P–26, ‘‘1988 Population 
and 1987 Per Capita Income Estimates 
for Counties and Incorporated Places,’’ 
Vols. 88-S-SC, 88-ENC-SC, 88-NE-SC, 88- 
W-SC, 88-WNC-SC, March 1990. The Di-
rector of the Federal Register has ap-
proved this incorporation by reference 
in accordance with 5 U.S.C. 552(a) and 1 
CFR Part 51. Copies are available from 
the Bureau of the Census, Office of 
Public Affairs, Department of Com-
merce, Constitution Avenue, NE., 
Washington, DC 20230 (1–202–763–4040). 
You may review a copy at the U.S. En-
vironmental Protection Agency, 1200 
Pennsylvania Ave., NW., Washington, 
DC 20460 or at the National Archives 
and Records Administration (NARA). 
For information on the availability of 
this material at NARA, call 202–741– 
6030, or go to: http://www.archives.gov/ 
federallregister/ 
codeloflfederallregulations/ 
ibrllocations.html. 

(c) Larger ratios receive a higher 
rank. We will reimburse requests with 
the highest ranks first. Once we rank 
your request, we will either: 

(1) Reimburse the request; or 
(2) Hold the request for reconsider-

ation once additional funding is avail-
able. 

(d) The EPA reimbursement official 
will give you a written decision on 

whether the request will be reimbursed 
or held for future reconsideration. 

[63 FR 8286, Feb. 18, 1998, as amended at 69 
FR 18803, Apr. 9, 2004] 

§ 310.24 What happens if I provide in-
correct or false information? 

(a) You must not knowingly or reck-
lessly make any statement or provide 
any information in your reimburse-
ment application that is false, mis-
leading, misrepresented, or misstated. 
If you do provide incorrect or false in-
formation, and EPA relies on that in-
formation in making a reimbursement 
decision, we may deny your application 
and withdraw or recover the full 
amount of your award. In such a case, 
we would give you written notice of 
our intentions. 

(b) If you, as a reimbursement appli-
cant or someone providing information 
to the applicant, knowingly give any 
false statement or claim as part of any 
application for reimbursement under 
section 123 of CERCLA, you may be 
subject to criminal, civil, or adminis-
trative liability under the False State-
ment Act (Pub. L. 97–398, 18 U.S.C. 1001) 
the False Claims Act (Pub. L. 99–562, 31 
U.S.C. 3729), and the Program Fraud 
and Civil Remedies Act (Pub. L. 99–509, 
31 U.S.C. 3801). 

APPENDIX I TO PART 310—FREQUENTLY 
ASKED QUESTIONS 

(1) Can I be reimbursed for hazmat team 
salaries? 

Generally, no; only unbudgeted overtime 
and/or extra time can be considered for reim-
bursement. (§ 310.11(b)(2)) 

(2) Will I be reimbursed for the cost of a de-
stroyed fire truck? 

Up to $25,000 of the cost of a lost fire truck 
can be considered an allowable cost and 
therefore, reimbursable. However, if the 
local government has insurance covering 
such losses, then we would not reimburse 
you for a destroyed fire truck. (§§ 310.11(b)(4) 
and 310.14) 

(3) If I have a release in an elementary 
school, can the school district apply for re-
imbursement? 

No, for purposes of the regulation in this 
part, a school district is considered a special 
purpose district of local government and 
therefore not eligible for reimbursement. 
The county or city where the incident hap-
pened may apply for reimbursement on be-
half of the school district. (§§ 310.03(e) and 
310.05) 
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