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established response communication 
channel, but it is not a requirement for 
reimbursement. Telephone numbers for 
EPA regional offices and the NRC are 
in Appendix II to this part. 

§ 310.14 Must I try to recover my costs 
from those potentially responsible 
for the emergency? 

Yes. Before applying for reimburse-
ment from EPA, you must try to re-
cover your costs from all known poten-
tially responsible parties (PRPs). After 
you ask them for payment, you should 
give PRPs 60 days either to pay you, 
express their intent to pay you, or indi-
cate willingness to negotiate. You 
must also try to get reimbursed by 
other sources (for example, your insur-
ance company or your state). If you are 
not successful, you must certify on 
your reimbursement application that 
you made a good-faith, reasonable ef-
fort to recover your costs from other 
sources before applying to EPA. If you 
recover any portion of the costs from 
these sources after you receive reim-
bursement from us, you must return 
the recovered amount to EPA. 

§ 310.15 How do I apply for reimburse-
ment? 

(a) You must apply for reimburse-
ment on EPA Form 9310–1, shown in 
Appendix III to this part. 

(b) You must submit your request 
within one year of the date you com-
plete the response for which you re-
quest reimbursement. If you submit 
your application late, you must include 
an explanation for the delay. We will 
consider late applications on a case-by- 
case basis. 

(c) Your application must be signed 
by the highest ranking official of your 
local government (for example, mayor 
or county executive), or you must in-
clude a letter of delegation authorizing 
a delegate to act on his or her behalf. 

(d) Mail your completed application 
and supporting data to the LGR 
Project Officer, (5401A), Office of Emer-
gency Management, Office of Solid 
Waste and Emergency Response, Envi-
ronmental Protection Agency, 1200 
Pennsylvania Ave., NW., Washington, 
DC 20460. 

[63 FR 8286, Feb. 18, 1998, as amended at 70 
FR 56577, Sept. 28, 2005] 

§ 310.16 What kind of cost documenta-
tion is necessary? 

Cost documentation must be ade-
quate for an audit. At a minimum, you 
must: 

(a) Include a description of the tem-
porary emergency measures for which 
you request reimbursement; 

(b) Specify the local agency that in-
curred the cost, (such as, the Town 
Fire Department, the County Health 
Department, or the City Department of 
Public Works); 

(c) Include invoices, sales receipts, 
rental or leasing agreements, or other 
proof of costs you incurred; and 

(d) Certify that all costs are accurate 
and that you incurred them specifi-
cally for the response for which you are 
requesting reimbursement. 

§ 310.17 Are there any other require-
ments? 

(a) You must certify that reimburse-
ment under this regulation does not 
supplant local funds that you normally 
provide for emergency response. This 
means that the reimbursement you re-
quest is for costs you would not nor-
mally incur; rather, they are for sig-
nificant, unanticipated costs related to 
a specific incident beyond what you 
normally respond to. 

(b) You must also certify that your 
response actions are not in conflict 
with CERCLA, the National Contin-
gency Plan (NCP), and the local emer-
gency response plan prepared by your 
Local Emergency Planning Committee, 
if there is one. If you need help with 
this requirement, contact the LGR 
Help line (800–431–9209) or your EPA re-
gional office. 

(c) You, as a local government, 
should be included in the local emer-
gency response plan completed by your 
LEPC, as section 303(a) of EPCRA re-
quires. This does not apply if your 
State Emergency Response Commis-
sion (SERC) has not established an 
LEPC responsible for the emergency 
planning district(s) that encompasses 
your geographic boundaries. 

§ 310.18 How will EPA evaluate my ap-
plication? 

(a) When we receive your application, 
we will make sure it meets all require-
ments of this section. If your request is 
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incomplete or has significant defects, 
we will contact you for additional in-
formation. You should provide any ad-
ditional information within 90 days. If 
you don’t provide requested informa-
tion within a year, we may deny your 
application. 

(b) If your application meets all re-
quirements, we will consider whether 
the costs claimed are allowable and 
reasonable. We will then send you writ-
ten notification of our decision to 
award or deny reimbursement in full or 
in part. 

§ 310.19 Under what conditions would 
EPA deny my request? 

We may deny your reimbursement re-
quest in full or in part if: 

(a) Your records, documents, or other 
evidence are not maintained according 
to generally accepted accounting prin-
ciples and practices consistently ap-
plied; 

(b) The costs you claim are NOT rea-
sonable or allowable, that is, they are 
higher than what a careful person 
would spend for similar products or 
services in your area; or 

(c) You do not supply additional in-
formation within one year from when 
we request it; and 

(d) Reimbursement would be incon-
sistent with CERCLA section 123, or 
the regulations in this part. 

§ 310.20 What are my options if EPA 
denies my request? 

If we deny your request because you 
failed to meet a requirement in this 
regulation, you may request, in writ-
ing, that EPA grant an exception. You 
may also file a request for an exception 
with your initial application. In your 
request for an exception, you must 
state the requirement you cannot com-
ply with and the reasons why EPA 
should grant an exception. We will 
grant exceptions only if you establish 
good cause for the exception and if 
granting the exception would be con-
sistent with section 123 of CERCLA. 

§ 310.21 How does EPA resolve dis-
putes? 

(a) The EPA reimbursement official’s 
decision is final EPA action unless you 
file a request for review by registered 
or certified mail within 60 calendar 

days of the date you receive our deci-
sion. Send your request for review to 
the address given in § 310.15(d). 

(b) You must file your request for re-
view with the disputes decision official 
identified in the final written decision. 

(c) Your request for review must in-
clude: 

(1) A statement of the amount you 
dispute; 

(2) A description of the issues in-
volved; 

(3) A statement of your objection to 
the final decision; and 

(4) Any additional information rel-
evant to your objection to EPA’s deci-
sion. 

(d) After filing for review: 
(1) You may request an informal con-

ference with the EPA disputes decision 
official; 

(2) You may be represented by coun-
sel and may submit documentary evi-
dence and briefs to be included in a 
written record; and 

(3) You will receive a written deci-
sion by the disputes decision official 
within 45 days after we receive your 
final submission of information unless 
the official extends this period for good 
cause. 

OTHER THINGS YOU NEED TO KNOW 

§ 310.22 What records must I keep? 

(a) If you receive reimbursement 
under the regulations in this part, for 
three years you must keep all cost doc-
umentation and any other records re-
lated to your application. You must 
also provide EPA access to those 
records if we need them. 

(b) After three years from the date of 
your reimbursement, if we have NOT 
begun a cost recovery action against a 
potentially responsible party, you may 
dispose of the records. You must notify 
EPA of your intent to dispose of the 
records 60 days before you do so, and 
allow us to take possession of these 
records beforehand. 
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