Environmental Protection Agency

established response communication
channel, but it is not a requirement for
reimbursement. Telephone numbers for
EPA regional offices and the NRC are
in Appendix II to this part.

§310.14 Must I try to recover my costs
from those potentially responsible
for the emergency?

Yes. Before applying for reimburse-
ment from EPA, you must try to re-
cover your costs from all known poten-
tially responsible parties (PRPs). After
you ask them for payment, you should
give PRPs 60 days either to pay you,
express their intent to pay you, or indi-
cate willingness to negotiate. You
must also try to get reimbursed by
other sources (for example, your insur-
ance company or your state). If you are
not successful, you must certify on
your reimbursement application that
you made a good-faith, reasonable ef-
fort to recover your costs from other
sources before applying to EPA. If you
recover any portion of the costs from
these sources after you receive reim-
bursement from us, you must return
the recovered amount to EPA.

§310.15 How do I apply for reimburse-
ment?

(a) You must apply for reimburse-
ment on EPA Form 9310-1, shown in
Appendix III to this part.

(b) You must submit your request
within one year of the date you com-
plete the response for which you re-
quest reimbursement. If you submit
your application late, you must include
an explanation for the delay. We will
consider late applications on a case-by-
case basis.

(c) Your application must be signed
by the highest ranking official of your
local government (for example, mayor
or county executive), or you must in-
clude a letter of delegation authorizing
a delegate to act on his or her behalf.

(d) Mail your completed application
and supporting data to the LGR
Project Officer, (56401A), Office of Emer-
gency Management, Office of Solid
Waste and Emergency Response, Envi-
ronmental Protection Agency, 1200
Pennsylvania Ave., NW., Washington,
DC 20460.

[63 FR 8286, Feb. 18, 1998, as amended at 70
FR 56577, Sept. 28, 2005]

§310.18

§310.16 What kind of cost documenta-
tion is necessary?

Cost documentation must be ade-
quate for an audit. At a minimum, you
must:

(a) Include a description of the tem-
porary emergency measures for which
you request reimbursement;

(b) Specify the local agency that in-
curred the cost, (such as, the Town
Fire Department, the County Health
Department, or the City Department of
Public Works);

(c) Include invoices, sales receipts,
rental or leasing agreements, or other
proof of costs you incurred; and

(d) Certify that all costs are accurate
and that you incurred them specifi-
cally for the response for which you are
requesting reimbursement.

§310.17 Are there any other require-
ments?

(a) You must certify that reimburse-
ment under this regulation does not
supplant local funds that you normally
provide for emergency response. This
means that the reimbursement you re-
quest is for costs you would not nor-
mally incur; rather, they are for sig-
nificant, unanticipated costs related to
a specific incident beyond what you
normally respond to.

(b) You must also certify that your
response actions are not in conflict
with CERCLA, the National Contin-
gency Plan (NCP), and the local emer-
gency response plan prepared by your
Local Emergency Planning Committee,
if there is one. If you need help with
this requirement, contact the LGR
Help line (800-431-9209) or your EPA re-
gional office.

(¢) You, as a local government,
should be included in the local emer-
gency response plan completed by your
LEPC, as section 303(a) of EPCRA re-
quires. This does not apply if your
State Emergency Response Commis-
sion (SERC) has not established an
LEPC responsible for the emergency
planning district(s) that encompasses
your geographic boundaries.

§310.18 How will EPA evaluate my ap-
plication?

(a) When we receive your application,

we will make sure it meets all require-

ments of this section. If your request is
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