
 
Ruling 

 
FIN-2008-R013 
Issued:  December 18, 2008 
Subject:   Whether a Non-Listed Insurance Company May Be Exempted from 

Currency Transaction Reporting 
 
Dear [ ]: 
 

This letter responds to your May 27, 2008 request to the Financial Crimes 
Enforcement Network (“FinCEN”) for an administrative ruling on whether a “non-
listed”1 insurance company “serves as a financial institution” and is therefore an 
“ineligible business” pursuant to 31 C.F.R. § 103.22(d)(6)(viii).  You ask us to assume 
that the insurance company does not engage in any of the other activities described in 31 
C.F.R. §103.22(d)(6)(viii).     
 

Our rules implementing the Bank Secrecy Act (the “BSA”) require a financial 
institution to file a Currency Transaction Report (“CTR”) for “each deposit, withdrawal, 
exchange of currency or other payment or transfer, by, through, or to such financial 
institution which involves a transaction in currency of more than $10,000.”2  The BSA, 
however, does not require banks to file CTRs on transactions conducted by exempt 
persons.3  Exempt persons may include non-listed businesses, as long as they meet the 
requirements of 31 C.F.R. § 103.22(d)(2)(vi) and are not considered ineligible under 31 
C.F.R. § 103.22(d)(6)(viii).  A non-listed business is considered ineligible under 31 
C.F.R. § 103.22(d)(6)(viii) if it derives more than 50% of its gross revenue from one or 
more of the activities described in 31 C.F.R. § 103.22(d)(6)(viii).4  These activities 
include “serving as a financial institution…of any type.”5 
 

As you note in your request, the definition of “financial institution” in the BSA 
includes insurance companies.6  The regulatory definition of “financial institution,” 
appearing at 31 C.F.R. 103.11(n), does not include insurance companies.  Whether the 
statutory or the regulatory definition applies in this case is determinative of whether a 
non-listed insurance company is eligible for exemption from CTR requirements. 
 

In our rules implementing the BSA, the term “financial institution” has the 
meaning assigned to the term in 31 C.F.R. 103.11(n), unless “otherwise distinctly 
                                                           
1 See 31 C.F.R. § 103.22(d)(2)(vi). 
2 31 C.F.R. § 103.22(b). 
3 31 C.F.R. § 103.22(d). 
4 31 C.F.R. § 103.22(d)(6)(viii). 
5 31 C.F.R. § 103.22(d)(6)(viii). 
6 31 USC 5312(a)(2)(M). 



expressed” or “manifestly incompatible with the intent” of the rule in which the term 
appears.7  Unlike other sections of 31 C.F.R. Part 103, which state explicitly that the term 
“financial institution” includes all of the entities enumerated in the BSA,8 our rule on the 
reporting of currency transactions is silent.9  Therefore any use of the term “financial 
institution” in 31 C.F.R. § 103.22 refers to the regulatory definition in 31 C.F.R. § 
103.11(n).  Because insurance companies do not fall within the regulatory definition of 
“financial institution,” they are eligible for exemption.  
 

In arriving at the determinations in this administrative ruling, we have relied upon 
the accuracy and completeness of the representations in your letter.  Nothing precludes us 
from seeking further action should any of this information prove inaccurate or 
incomplete.  We reserve the right to publish this letter as guidance to financial 
institutions, with information redacted in accordance with your request under 31 C.F.R. § 
103.81(a)(5) and as indicated in your May 27, 2008 letter.  You will have 14 days after 
the date of this administrative ruling to identify any other information that you believe 
should be redacted and the legal basis for the redaction.  Should you have any additional 
questions, please contact FinCEN’s regulatory helpline at (800) 949-2732. 
   
 
 
  Sincerely, 
 
  //signed// 
 
                                                       Jamal El-Hindi 
                                                      Associate Director  
                                                            Regulatory Policy and Programs Division 

                                                           
7 31 C.F.R. § 103.11. 
8 See, e.g., 31 C.F.R. § 103.100(a)(2). 
9 31 C.F.R. § 103.22. 


