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Engineering Brief No. 16, Cost Plus Fixed Payment Contracts, is 
enclosed.  It contains both consultants and AAP-5OO's thoughts on 
"Cost Plus Fixed Fee with Upset Limit" contracts.  Advisory 
Circular 150/5100-9, Engineering Services Under ADAP, does not 
address the upset limit concept.  Any comments received will be 
considered in the forthcoming revision of this document. 
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Enclosure 
 
ENGINEERING BRIEF No. 16 
 
COST PLUS FIXED PAYMENT CONTRACTS 
FOR ENGINEERING SERVICES UNDER ADAP 
 
Background. 
 
The terms Cost Plus Fixed Payment and Cost Plus Fixed Fee are used 
interchangeably in practice and in this Engineering Brief. 
Guidance to sponsors on the various types of contracts permissible 
for engineering ices under the Airport Development Aid Program is 
contained in Advisory Circular 150/5100-9, Engineering Services 
Under ADAP.  They include the following: 
 
           1.  Per Diem 
           2.  Lump Sum 
           3.  Cost Plus a Fixed Payment 
 
Recently AAP-5OO has received feedback from consultant engineers 
concerning the performance of basic services under a Cost Plus 
Fixed Fee with Upset Limit contract.  It was pointed out that 
working under such a concept is unfair to the engineer.  In theory, 
the fixed fee guarantees a "reasonable profit", however, in the 
event of project delays, problems, or changes which increase costs, 
the "reasonable profit" is not assured and in some cases may be 
entirely wiped out.  This statement implies that the engineer will 
be required to complete a project with no additional compensation 
if costs exceed the upset limit. 
 



AAP-5OO Interpretation of "Upset Limits" 
 
It is our understanding that Cost Plus Fixed Fee contracts are 
frequently used for projects where the cost and scope of 
work cannot be accurately determined at the time an agreement is 
being negotiated.  Such contracts provide for reimbursement of all 
allowable costs plus a fee to cover profit.  The fee is fixed and 
does not vary no matter what the costs turn out to be.  In most 
instances, however, a ceiling or "upset limit" is applied which 
establishes an upper limit on the allowable costs.  The intent of 
the upset limit is to insure that Cost Plus Fixed Fee contracts 
are not "open ended"; that is, allowable costs do not exceed an 
agreed upon ceiling without prior approval of the sponsor and FAA. 
 
Such agreements should provide for renegotiation of the fixed 
payment and the upset limit in the event the scope of work or the 
allowable costs are increased over that contemplated during the 
original negotiations.  Any increase in costs must be fully 
justified by the consultant prior to approval by the sponsor and 
FAA. 
 
 
Your comments on the thoughts expressed in this engineering brief 
will be appreciated. 
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