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This is in response to your email correspondence asking questions about the development 
of individualized education programs (IEPs). You stated in your letter that you are 
asking these questions because they were presented to you in a meeting with your school 
administrators and LEA supervisor to "convince me that I was the one responsible for the 
development of IEPs vs. an IEP Team." Your questions are restated and answered 
below. You will see that questions addressing the same or similar issue are grouped and 
answered together. 

Questions: Should the special education teacher be the sole person to develop an IEP for 
an IEP review? What is the purpose of the IEP Team? 

The Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) defines an IEP as "a written 
statement for each child with a disability that is developed, reviewed, and revised in 
accordance with section 614(d)." (See §601(11); 20 USC §1401(11); 34 CFR §300.340). 
As outlined in section 614(d)(1)(B) of the Act and 34 CFR § 300.344 of the 
implementing regulations, the members of the IEP team must include the following: 

• the parents of a child with a disability; 
• at least one regular education teacher of the child (if the child is, or may be 

participating in the regular education environment); 
• at least one special education teacher, or where appropriate, at least one special 

education provider of the child; 
• a representative of the public agency who is (a) qualified to provide or supervise 

the provision of special education, (b) knowledgeable about the general 
curriculum, and (c) knowledgeable about the availability of resources of the 
public agency; 

• an individual who can interpret the instructional implications of the evaluation 
results; 

• other individuals with knowledge or special expertise regarding the child (at the 
discretion of the parent or the agency); and 

• the child with a disability, whenever appropriate. 

Under the Part B regulations, the IEP team is responsible for developing, reviewing, and, 
if appropriate, revising the IEP. (34 CFR §§300.346 & 300.343(c)). During an IEP team 
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meeting, all participants are able to make joint informed decisions regarding the child's 
needs and appropriate goals as well as the services needed to support and achieve the 
agreed upon goals. During the development of the IEP, the IEP team must consider the 
strengths of the child and the concerns of the parents for enhancing the education of their 
child, the results of the initial or most recent evaluation of the child and as appropriate, 
the results of the child's performance on any general State or district-wide assessment 
programs. (34 CFR §300.346(a)(2); §614(d)(3)(B)). During a review or revision of a 
student's IEP, the IEP team determines whether the annual goals are being achieved and 
revises the IEP as appropriate to address (i) any lack of expected progress toward the 
annual goals and in the general curriculum, if appropriate, (ii) the result of any 
reevaluation, (iii) information about the child provided to, or by, the parents, (iv) the 
child's anticipated needs, and (v) other matters. (34 CFR §300.343(c)). During both a 
meeting to develop the IEP and during a meeting to review and, if appropriate, revise the 
IEP, the IEP team is required to consider any special factors that may impact on the 
child's special education or related services needs, such as behavioral issues and special 
communication needs. (34 CFR §300.346(b)). 

Neither the IDEA nor its implementing regulations address who is responsible for putting 
the IEP team decisions in writing. This decision is made by the public agency. It should 
be noted that it is not permissible for an agency to have the IEP completed before the IEP 
meeting begins. Agency staff may come to an IEP meeting prepared with proposed 
recommendations regarding the IEP content, but the agency must make it clear to the 
parents at the outset of the meeting that the services proposed by the agency are only 
recommendations for review and discussion with the parents. (Appendix A to Part 300 of 
the IDEA--Notice of Interpretation, question 32). 

Question: Should the Special Education teacher be the sole person who is 
knowledgeable of  the strengths and weaknesses of  the student, or the sole person to 
develop the goals and objectives for the student? 

Under the IDEA and the Part B regulations no one person is responsible for or entitled to 
develop the IEP, which includes developing the goals and objectives for the student. The 
entire IEP team is charged with making these decisions. (34 CFR §§300.344). As 
described above, the IDEA requires that the IEP team include persons with knowledge of 
the student's strengths and weakness, e.g. the parent, the student's regular education 
teacher, if applicable, the special education teacher or special education provider, other 
individuals with knowledge or special expertise regarding the child (at the discretion of 
the parent or agency), and the child, if appropriate. So the special education teacher will 
not be the sole person on the team with knowledge of the student's needs. 

Questions: Should there be a standing IEP team at the school to develop and annually 
review IEPs? Should the IEP team come together only for the date o f  the scheduled lEP 
review? 

The IDEA and its implementing regulations (34 CFR 300) do not use the term "standing 
IEP team." As noted above, the IDEA lists the required members who are responsible to 
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develop, review, and, if appropriate, revise the IEP and some of the members, i.e., the 
regular or special education teacher and special education provider, will be specific to the 
student whose IEP is being reviewed. 

Section 614(d)(4) of the IDEA states that the IEP team must review a child's IEP 
periodically, but not less than annually. An IEP meeting may be convened, however, any 
time the need arises. Question 20 of Appendix A to the IDEA, Part B regulations (i.e., 34 
CFR 300) states, "In general, if either a parent or a public agency believes that a required 
component of the student's IEP should be changed, the public agency must conduct an 
IEP meeting if it believes that a change in the IEP may be necessary to ensure the 
provision of [a free appropriate public education]." 

Question: What is the difference between a "child study team" and an "IEP team; ".are 
they the same? 

The IDEA statute and regulations do not use the term "child study team." Perhaps this is 
a term used in your school/district policies or State statute and regulations. You may 
wish to address this question to your school, local educational agency, or State 
educational agency. 

I hope this information answers your questions. If you have any further questions, please 
do not hesitate to contact Dr. Wendy Tada at (202) 205-9094. 

Sincerely, 

Stephanie S. Lee 
Director 
Office of Special Education Programs 

CC: Ms. Belinda West-O'Neal 
Director, Office of Special Education 
Virgin Islands Department of Education 


