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Dear Mr. Cleary: 

This is in response to your request for an advisory opinion on behalf of The Governor 
and Company of the Bank of Ireland, Dublin, Ireland (BOI).  The request concerns 
whether a U.S. branch of BOI would qualify as a “bank or trust company” within the 
meaning of the statutory exemption contained in section 408(b)(8) of the Employee 
Retirement Income Security Act of 1974, as amended (ERISA), section 4975(d)(8) of the 
Internal Revenue Code (Code), 1 and Prohibited Transaction Exemption (PTE) 91-38, 2 
where such U.S. branch is not a separate subsidiary of BOI and is not a State or 
Federally chartered bank or trust company.  BOI is interested in the application of such 
exemptions to transactions involving collective investment funds established and 
maintained by a state-licensed branch of BOI located in Stamford, Connecticut (the BOI-
U.S. Branch).   
 
BOI is a multinational banking and financial services organization established in Ireland 
with a principal place of business in Dublin, Ireland.  BOI and its subsidiaries have 
significant operations within the United States.  Specifically, BOI has five subsidiaries 
that are organized within the U.S., three of which are registered investment advisers 
(BOI Advisers) under the Investment Advisers Act of 1940, as amended. 
 
The BOI-U.S. Branch commenced full business operations on October 5, 2006 and 
operates pursuant to a license issued by the Connecticut Department of Banking 
(Connecticut Banking Department).  Under Connecticut law, the BOI-U.S. Branch is 
authorized to engage in general banking business, including taking institutional 
deposits, lending and exercising trust powers in the State of Connecticut.  In addition, 
the BOI-U.S. Branch is an operational arm of BOI conducting business in the U.S. under 
its Connecticut license and therefore not a separate legal entity. 

                                                 
1  Under Reorganization Plan No. 4 of 1978, effective December 31, 1978 [5 USC App. at 214 (2000 ed.)], 
the authority of the Secretary of the Treasury to issue interpretations regarding section 4975 of the Code 
has been transferred, with certain exceptions not here relevant, to the Secretary of Labor and the Secretary 
of the Treasury is bound by interpretations of the Secretary of Labor pursuant to such authority.  
Therefore, references in this letter to specific sections of ERISA should be read to refer also to the 
corresponding sections of the Code.  
2  56 Fed. Reg. 31966 (July 12, 1991). 
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However, you state that the BOI-U.S. Branch, as a Connecticut branch of a foreign bank, 
is subject to significant regulatory oversight and review by the Connecticut Banking 
Commissioner (Commissioner) and the Connecticut Banking Department.  To a 
significant extent, this oversight and review is substantially similar to that imposed on a 
Connecticut state-chartered bank (State Bank).  In particular, before commencing its 
business operations, the BOI-U.S. Branch was required under Connecticut banking law 
to obtain its license to operate from the Commissioner pursuant to an application 
process comparable to that required of a State Bank and has been granted the same 
rights and privileges as a State Bank pursuant to the license.  Connecticut banking law 
generally imposes the same duties, restrictions, penalties, liabilities, conditions, and 
limitations on the BOI-U.S. Branch as it does on a State Bank. 
 
In addition, both the BOI-U.S. Branch and BOI’s other U.S. operations are subject to the 
jurisdiction of, and extensive oversight and supervision by, the Board of Governors of 
the Federal Reserve System (Fed) pursuant to the provisions of the International 
Banking Act of 1978.  You also represent that BOI was required to obtain the Fed’s 
approval in order to establish the BOI-U.S. Branch.  Moreover, the BOI-U.S. Branch is 
generally subject to examination by the Fed, may not engage in activities that would be 
impermissible for a national bank unless the specific approval of the Fed has been 
obtained, and is subject to closure by the Fed if the BOI-U.S. Branch is not operated in a 
manner which is consistent with the rules and regulations of the Fed.  See 12 U.S.C. § 
3105.  Finally, the Fed has a level of supervisory authority over BOI’s overall operations 
in the U.S. that is substantially similar to its supervisory authority over bank holding 
companies in the U.S. 
 
Pursuant to its authority to exercise trust powers, the BOI-U.S. Branch proposes to 
maintain a number of collective investment funds (i.e., Collective Investment Funds or 
“CIFs”) for pooled investment of assets of multiple clients, including employee benefit 
plans subject to part 4 of Subtitle B of Title I of ERISA and/or plans subject to section 
4975 of the Code.  Under the arrangements to be put in place, the BOI-U.S. Branch 
would have full responsibility for the operation of the CIFs, including the management 
of the assets of the CIFs.  The BOI-U.S. Branch would engage one or more sub-advisers 
(which may include BOI Advisers as well as unaffiliated registered investment 
advisers) to manage the assets of the CIFs on a day-to-day basis.  Under such 
arrangements, the BOI-U.S. Branch would retain supervisory responsibility and power 
to terminate a sub-adviser on reasonably short notice and would remain fully 
responsible for the actions of each sub-adviser to the same extent as if it had performed 
such actions itself.  In this regard, sub-advisers would enter into appropriate indemnity 
arrangements. 
 
You state further that the BOI-U.S. Branch will be required to pledge to the Connecticut 
Banking Department assets with a value at least equal to the greater of:  (a) two (2) 
percent of adjusted liabilities (excluding liabilities of international banking facilities 
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managed by the BOI-U.S. Branch); or (b) $1 million.  Claims against the BOI-U.S. Branch 
will be enforceable against BOI, a large and financially stable multi-national banking 
entity that is considered “well capitalized” for purposes of the U.S. Bank Holding 
Company Act.  By virtue of establishing the BOI-U.S. Branch, BOI is subject to the 
jurisdiction of the State and Federal courts in the U.S., and can be sued in those venues.  
Finally, you state that if BOI were to establish a subsidiary U.S. entity as a state-
chartered bank in Connecticut, such an entity would qualify as a “bank or trust 
company” for purposes of section 408(b)(8) of ERISA, section 4975(d)(8) of the Code, 
and PTE 91-38.  
 
Section 406(a)(1) of ERISA provides, in part, that a fiduciary with respect to a plan shall 
not cause the plan to engage in certain direct or indirect transactions with a party in 
interest, including sales or exchanges of property between the plan and a party in 
interest (406(a)(1)(A)), and transfers to or use by or for the benefit of a party in interest 
of any assets of the plan (406(a)(1)(D)).  
 
Section 406(b)(1) of ERISA prohibits a fiduciary with respect to a plan from dealing with 
the assets of the plan in his or her own interest or for his or her own account.  Section 
406(b)(2) of ERISA provides that a fiduciary shall not in his or her individual or in any 
other capacity act in any transaction involving the plan on behalf of a party (or 
represent a party) whose interests are adverse to the interests of the plan or the interests 
of its participants or beneficiaries. 
 
Section 408(b)(8) of ERISA provides, in pertinent part, a statutory exemption from the 
prohibited transaction provisions of section 406 of ERISA for purchases and sales by a 
plan of interests in a common or collective trust fund or pooled investment fund if, 
among other things, the fund is “maintained by … a bank or trust company supervised 
by a State or Federal agency,” if the conditions required therein are met.  Code section 
4975(d)(8) provides similar relief and conditions for a “plan” as described under section 
4975(e)(1) of the Code, using the same statutory language with respect to a fund that is 
“maintained by … a bank or trust company supervised by a State or Federal agency.”3   
 
PTE 91-38 provides an administrative prohibited transaction exemption, pursuant to the 
Department’s authority under section 408(a) of ERISA, for certain transactions between 
bank collective investment funds in which plans have an interest and parties in interest 
with respect to such plans,4 if the party in interest is not the bank that maintains the 

                                                 
3  Such relief relates to prohibited transactions described under section 4975(c)(1) of the Code that may 
occur between plans and disqualified persons, as defined under Code section 4975(e)(2). 
4  Under PTE 91-38, the term “party in interest” includes a “disqualified person” as defined in section 
4975(e)(2) of the Code.  In addition, the term “employee benefit plan” in PTE 91-38 (as that term is used in 
certain other class exemptions) has been deemed to include “plans” described under Code section 
4975(e)(1).  See PTE 2002-13, 67 Fed. Reg. 9483 (March 1, 2002). 
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fund, or any other fund maintained by the bank or any affiliate of the bank, provided 
the conditions of the exemption are met.   
 
The Department notes that PTE 91-38 defines the term “collective investment fund,” 
with language similar to the language contained in ERISA section 408(b)(8), stating that 
such a fund is “…a common or collective trust fund or pooled investment fund 
maintained by a bank or trust company” (emphasis added).  Accordingly, as long as the 
BOI-U.S. Branch qualifies as a “bank or trust company” for these purposes, the CIFs 
that are established and “maintained” by that entity would be able to rely on the relief 
provided under both ERISA section 408(b)(8) and PTE 91-38, assuming that all other 
conditions of the relevant exemptions are satisfied in the context of a particular 
transaction.  In this regard, you state that each CIF would be “maintained” by the BOI-
U.S. Branch for purposes of section 408(b)(8) and PTE 91-38. 5

 
As noted above, section 408(b)(8) of ERISA specifically refers to a bank or trust 
company “supervised by a State or Federal agency.”  The term “bank or trust company” 
is not further defined in either section 408(b)(8) or PTE 91-38.   However, in A.O. 96-15A 
(Aug. 7, 1996), the Department recognized that entities licensed to engage in banking 
and trust activities by a State bank authority that are regulated in the same manner as 
state-chartered banks in such State should be treated as a “bank or trust company” for 
purposes of ERISA section 408(b)(8) and should be treated as a “bank” for purposes of 
PTE 91-38.  Similarly, in the preamble to the proposed PTE 80-51, 44 Fed. Reg. 44290, 
44291 (July 27, 1979), the class exemption that PTE 91-38 amended and superseded, the 
Department made clear that regulations and oversight by Federal or State banking 
authorities provided the basis upon which an exemption for the subject transactions 
was granted.   
 
With respect to Federal and State regulation of U.S. branches of foreign banks, the 
Department recognizes that the Securities and Exchange Commission (SEC), in an 
analogous context, has determined for purposes of an exemption from the registration 
requirements of the Securities Act of 1933 that U.S. branches of a foreign bank appear to 
be “virtually indistinguishable” from their domestic counterparts and have 
“substantially equivalent” Federal and State regulation and supervision as comparably-
licensed, state-chartered banks.  See SEC Release No. 33-6661 (Sept. 23, 1986).  
 
Consistent with the foregoing, it is the view of the Department that a U.S. branch of a 
non-U.S. bank that has been licensed to engage in banking and trust business by a State 
regulator, and that is subject to the same level of oversight and regulation as any other 
comparable banking entity established in that State, would qualify as a “bank or trust 
company” for purposes of section 408(b)(8) and PTE 91-38.  With regard to the BOI-U.S. 
Branch and BOI’s other U.S. operations, it also is represented that both are subject to the 

                                                 
5  See A.O. 96-15A (Aug. 7, 1996) and A.O. 2006-07A (Aug. 15, 2006).  
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supervision and regulation of the Fed.  Therefore, on the basis of the representations 
contained in your letter, it is the opinion of the Department that the BOI-U.S. Branch 
would be considered a “bank or trust company” under ERISA section 408(b)(8) and 
would be a “bank” for purposes of PTE 91-38.   
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1.  Accordingly, it 
is issued subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof 
relating to the effect of advisory opinions. 
 
Sincerely,  
 
 
 
Louis J. Campagna 
Chief, Division of Fiduciary Interpretations 
Office of Regulations and Interpretations 
 


	 

