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Dear Mr. Krakow:   
 
This responds to your request for an advisory opinion on behalf of the Massachusetts 
Public Employees Fund (Fund) concerning the applicability of Title I of the Employee 
Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA).  Specifically, you ask whether 
participation by five employees of the Fund would adversely affect the Fund’s status as 
a “governmental plan” within the meaning of section 3(32) of ERISA.  
 
Your correspondence and the materials you provided contain the following facts and 
representations.  The Fund was established in 1984 pursuant to collective bargaining 
between the Commonwealth of Massachusetts (Commonwealth) and Council No. 93 of 
the American Federation of State, County and Municipal Employees, and Local Nos. 
509 and 888 of the Service Employees International Union (collectively “the Alliance”).  
Since 1984, the Fund has expanded to cover other public employees represented by 
Alliance member unions as well as some state, county and public housing authority 
employees represented in collective bargaining by other unions.  The Fund currently 
provides dental and vision benefits to approximately 33,600 public employees of the 
Commonwealth, various counties within the Commonwealth, the City of Boston, and 
other related Massachusetts public entities.  The Fund also covers a small number of 
common law employees of public employers who are not bargaining unit employees, 
i.e., whose benefits are not collectively bargained but are funded by their employer by 
agreement with the Fund.  You represent that the Fund is a “governmental plan” under 
ERISA section 3(32), and that the Fund does not cover any private sector employees.  
We assume, without examining the issue, that the Fund as it currently is structured and 
operates, constitutes a “governmental plan” within the meaning of ERISA section 3(32).  
 
A board of trustees consisting of four union trustees and five employer trustees governs 
the Fund.  You represent that the Alliance designates three union trustees, and that 
another union, which you identified as the State Police Association of Massachusetts, 
designates one trustee.  The Commonwealth appoints the five employer trustees.  The 
Trustees are responsible for the administration and management of the Fund, adopting 
Fund provisions and amendments, determining the level of benefits, and hiring service 
providers for the Fund.  The Trustees propose to amend the Fund’s governing 
documents to extend eligibility to the Fund’s five employees and provide for the Fund 
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to make contributions on their behalf in accordance with the contribution scheme 
applicable to the Commonwealth and other participating public employers. 

 
ERISA section 4(b)(1) provides that Title I of ERISA does not apply to any employee 
benefit plan that is a “governmental plan” as defined in ERISA section 3(32).  The term 
“governmental plan” is defined in section 3(32) to include “a plan established or 
maintained for its employees by the Government of the United States, by the 
government of any State or political subdivision thereof, or by any agency or 
instrumentality of any of the foregoing.”  It is the Department’s view that the term 
“governmental plan” is not limited to plans established by the unilateral action of 
governmental employers, but includes plans established and maintained pursuant to 
collective bargaining between a governmental employer (or employers) and a labor 
union (or unions) where the plan covers only governmental employees and former 
employees and is substantially funded by the governmental employer (or employers).  
See, e.g., Advisory Opinion 2002-11A.  The Department has also previously stated its 
view that a plan’s governmental plan status would not be adversely affected by 
participation of a de minimis number of private sector employees.  See, e.g., Advisory 
Opinion 2000-08A and Advisory Opinion 95-27A.  However, if a benefit arrangement is 
extended to cover more than a de minimis number of private sector employees, the 
Department may not consider it a governmental plan under Title I of ERISA.  
 
Based on the information and representations provided in your request, the Fund’s five 
employees would constitute only a small fraction of one percent of the total number of 
participants in the Fund.  Accordingly, and based on the assumption that the Fund 
currently is a “governmental plan” within the meaning of ERISA section 3(32), it is the 
Department's view that participation of Fund’s five employees would not adversely 
affect the status of the Fund as a “governmental plan” for purposes of Title I of ERISA.  
 
This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1, and, 
accordingly, it is issued subject to the provisions of that procedure, including section 10 
thereof relating to the effect of advisory opinions.  This letter relates solely to the 
application of provisions of Title I of ERISA and is not determinative of any particular 
tax treatment under the Internal Revenue Code. 
 
Sincerely, 
 
 
 
John J. Canary 
Chief, Division of Coverage, Reporting & Disclosure 
Office of Regulations and Interpretations 
 


