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Dear Ms. Nussdorf: 
 
This is in response to your request for guidance concerning Prohibited Transaction 
Exemption (PTE) 84-14 (49 FR 9494, March 13, 1984, as corrected, 50 FR 41430, October 
10, 1985, and as amended, 70 FR 49305, August 23, 2005).  Your request concerns the 
proper application of section I(a) of PTE 84-14 to certain pooled investment funds that 
are deemed to hold plan assets within the meaning of 29 CFR 2510.3-101(f)(the Plan 
Asset Regulation).   
 
You write on behalf of The Goldman Sachs Group, Inc. (Goldman Sachs), a provider of 
global investment banking, asset management and other financial services.  Goldman 
Sachs seeks the Department’s opinion concerning the application of section I(a) of PTE 
84-14 in instances where a pooled investment fund (the First Fund) that is deemed to 
hold plan assets under the Plan Asset Regulation invests in another pooled investment 
fund (the Second Fund) that also is deemed under the Plan Asset Regulation to hold 
plan assets.  Specifically, you request guidance as to whether, under section I(a), the 
Second Fund is required to look through to (and thus count separately) the assets of any 
plan invested in the First Fund.   
 
PTE 84-14 generally provides relief from the prohibited transaction restrictions of 
section 406(a)(1)(A)-(D) for transactions between a plan and a party in interest provided 
that the plan is invested in an investment fund managed by a qualified professional 
asset manager (QPAM).  Section I(a) of PTE 84-14 requires that, at the time of the 
transaction, the party in interest or its affiliate does not have the authority to either 
appoint or terminate the QPAM as manager of the plan assets involved in the 
transaction, or negotiate on behalf of the plan the terms of the QPAM’s management 
agreement with respect to the plan assets involved in the transaction.  Section I(a) 
contains an exception to this requirement in the case of two or more unrelated plans 
invested in an investment fund in instances where the assets of a plan, when combined 
with assets of other plans established or maintained by the same employer or employee 
organization, and managed in the same investment fund represent less than 10% of the 
assets of the investment fund. 
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As noted above, you have asked for clarification of this requirement in the situation in 
which the First Fund invests in the Second Fund.  You provide the following example: 
 

Assume that Plan X is a 50% investor in the First Fund and also a 4% investor in 
the Second Fund.  The First Fund purchases a 30% interest in the Second Fund.  
The underlying assets of both Funds contain plans assets.   

 
You have offered your view that, consistent with the language of section I(a), the 
manager of the Second Fund need not inquire concerning the presence of plan  
investors in the First Fund, nor aggregate a plan’s interest in the First Fund with its 
direct investment in the Second Fund for the purpose of determining if the plan holds 
10% or more of the assets of the Second Fund.  In the example you have provided, the 
manager would only count Plan X’s direct 4% investment in the Second Fund and not 
the indirect interest held by Plan X as a result of its investment in the First Fund. 
 
You have asked the Department to assume, for purposes of your request, that the two 
investment funds are not managed by the same manager or an affiliate.  Under these 
circumstances, it is the Department’s view that the 10 percent exception contained in 
section 1(a) of PTE 84-14 does not require the consideration by a QPAM of the 
ownership interests of any plan investors in an investment fund which is investing in a 
second fund managed by such QPAM.    
 
The Department cautions, however, that, Part I of PTE 84-14, does not provide any relief 
from the prohibitions of section 406(b).  In addition, section I(c) of the exemption 
provides, in part, that the transaction not be part of an agreement, arrangement, or 
understanding designed to benefit a party in interest.  Thus, for example, if the 
investment manager of the First Fund invested in the Second Fund pursuant to an 
agreement or understanding that the manager of the Second Fund would engage in 
transactions that benefit the manager of the First Fund or its affiliate, the QPAM 
exemption would not be available for those transactions.  In addition, the investment of 
plan assets by the First Fund in the Second Fund would violate 406(b) of ERISA.   
 
This letter constitutes an Advisory Opinion under ERISA Procedure 76-1 and is issued 
subject to the provisions of that procedure, including section 10, relating to the effect of 
Advisory Opinions.  This opinion relates only to the specific issue addressed herein.  

 
Sincerely,  
 
 
 
Ivan L. Strasfeld  
Director  
Office of Exemption Determinations  


	 

