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(b) If your qualifying retirement 
covereage error was previously cor-
rected and you fail to make an election 
within the time limit under § 839.611(b), 
you are considered to have elected to 
remain in your current retirement 
plan.

§ 839.603 Can I later change my elec-
tion? 

Your election is irrevocable once 
your employer or OPM processes it. If 
you do not make a timely election, the 
resulting coverage (see § 839.602) is also 
irrevocable.

§ 839.604 When is my election effec-
tive? 

Your election is effective on the date 
that the retirement coverage error 
first occurred. This means that your 
election will be retroactive, or will 
change your retirement coverage for a 
period of service in the past. 

TIME LIMITS

§ 839.611 What are the time limits for 
making an election? 

(a) If your qualifying retirement cov-
erage error was not previously cor-
rected, you have 6 months from the 
date you receive notice of the error 
under § 839.302 to make an election. 

(b) If your qualifying retirement cov-
erage error was previously corrected, 
the time limit for making an election 
expires on September 19, 2002.

§ 839.612 Can I make a belated elec-
tion? 

(a) If you are an employee, your em-
ployer can waive the time limit for 
making an election if you request such 
a waiver in writing. The employer 
would have to determine that you exer-
cised due diligence, but could not make 
an election within the time limit be-
cause of circumstances beyond your 
control. 

(b) Your employer’s decision not to 
waive the time limit under this section 
must be in writing and include notice 
of your right to request OPM to recon-
sider the decision. 

(c) OPM can waive the time limit for 
separated employees, retirees, and sur-
vivors who exercised due diligence but 
could not make an election because of 

circumstances beyond their control if a 
request is submitted to OPM, and OPM 
concludes that a waiver is justified. 

FERS ELECTIONS

§ 839.621 Can I cancel my FERS elec-
tion if I was in the wrong retire-
ment plan at the time I elected 
FERS coverage and I have an elec-
tion opportunity under the 
FERCCA? 

If you were erroneously in CSRS, 
CSRS Offset, or Social Security-Only 
at the time you elected FERS and you 
have an election opportunity under the 
FERCCA, you can choose whether you 
want the FERS election to remain in 
effect. However, you may not choose 
whether you want your FERS election 
to remain in effect if you chose FERS 
after your employer notified you that 
you were put in FERS by mistake (see 
§ 839.221).

§ 839.622 Can I cancel my FERS elec-
tion if my qualifying retirement 
coverage error was previously cor-
rected and I now have an election 
opportunity under the FERCCA? 

Yes, your FERS coverage election 
does not disqualify you from making a 
retirement coverage election under the 
FERCCA. You can choose whether you 
want the FERS election to remain in 
effect. However, you may not choose 
whether you want your FERS election 
to remain in effect if you chose FERS 
after your employer notified you that 
you were put in FERS by mistake (see 
§ 839.221).

§ 839.623 If I decide to keep the FERS 
election in effect, may I change the 
effective date of the FERS election? 

No, If you decide to keep FERS, the 
original FERS election will remain un-
changed.

Subpart G—Errors That Don’t 
Permit an Election

§ 839.701 Is it correct that even though 
I had a qualifying retirement cov-
erage error under the FERCCA, I 
may not have a choice of retirement 
coverage? 

Under the FERCCA, the types of re-
tirement coverage errors listed in 

VerDate Dec<13>2002 09:49 Feb 11, 2003 Jkt 200008 PO 00000 Frm 00248 Fmt 8010 Sfmt 8010 Y:\SGML\200008T.XXX 200008T


