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March 2, 2009 
 
Dear Name*: 
 
Enclosed is the response to your request for an opinion letter signed by the then Acting Wage 
and Hour Administrator Alexander J. Passantino on January 16, 2009 and designated as Wage 
and Hour Opinion Letter FLSA2009-35.  It does not appear that this response was placed in the 
mail for delivery to you after it was signed.  In any event, we have decided to withdraw it for 
further consideration by the Wage and Hour Division.  We will provide a further response in 
the near future. 
 
The enclosed opinion letter, and this withdrawal, are issued as official rulings of the Wage and 
Hour Division for purposes of the Portal-to-Portal Act, 29 U.S.C. § 259.  See 29 C.F.R. §§ 
790.17(d), 790.19; Hultgren v. County of Lancaster, Nebraska, 913 F.2d 498, 507 (8th Cir. 
1990).  Wage and Hour Opinion Letter FLSA2009-35 is withdrawn and may not be relied upon 
as a statement of agency policy.  
 
Sincerely,  
 
 
 

John L. McKeon 
Deputy Administrator for Enforcement 

http://www.dol.gov/dol/allcfr/Title_29/Part_790/29CFR790.17.htm
http://www.dol.gov/dol/allcfr/Title_29/Part_790/29CFR790.17.htm
http://www.dol.gov/dol/allcfr/Title_29/Part_790/29CFR790.19.htm


 

U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210 

 

          FLSA2009-35 
This Opinion Letter is withdrawn.
January 16, 2009 
 
Dear Name*: 
 
This is in response to your request for an opinion regarding the application of the Fair Labor 
Standards Act (FLSA)1 to volunteers of a volunteer fire company (VFC).  The VFC contracted 
with a private for-profit company to provide paid emergency medical technician (EMT) 
personnel to augment its volunteer staff.  You asks whether the EMTs paid by the VFC’s 
contractor may continue to “volunteer” as EMTs for the VFC without being compensated in 
accordance with the FLSA.  The answer to this question depends on whether the VFC is 
considered to be an employer of the paid staff members.  If the VFC is in fact deemed to be an 
employer (along with the contractor) of the paid staff members, the EMTs could not 
“volunteer” to the VFC the same services that they perform for pay for the contractor.  Rather, 
in that situation, compensation would have to be paid to those “volunteers” in accordance with 
the FLSA. 
 
According to the information furnished, the VFC is a private, nonprofit, tax-exempt entity, 
incorporated in 1936, that provides fire, rescue, and emergency medical services to the 
community.  The VFC holds an operating certificate from the state to provide emergency 
ambulance services to the city in which it is located.  It is comprised entirely of volunteers and 
is governed by a volunteer board of directors who are selected by its members.  The VFC 
receives some funding from the city and bills Medicare and private insurance carriers for the 
cost of providing EMT services.  It is accountable to the city under state law, but the city has no 
say in the VFC’s hiring practices or who serves on the board of directors, which is chosen in 
accordance with its bylaws.   
 
The VFC contracted with a for-profit personnel management service to provide additional paid 
EMTs and paramedics to increase the staffing of its ambulances.  The contractor provides paid 
staff to cover one paramedic position 24 hours a day, 7 days a week, and one basic-level EMT 
position 16 hours a day, 7 days a week.  VFC’s volunteers cover the remaining hours of basic-
level EMT service each day.  The volunteers also respond to calls during hours staffed by the 
contractor so that a paid EMT remains available to respond to a second emergency call if 
necessary.  The VFC pays the contractor a flat fee for its services. 
 
The contractor EMTs wear uniforms provided by the contractor; the uniforms are approved by 
the VFC and bearing both the contractor and VFC logos.  The contractor’s staff works on the 
VFC premises and uses the VFC facilities and ambulances.  The VFC has added the 
contractor’s employees to its malpractice, general liability, and motor vehicle insurance 
policies.  The contractor provides all payroll services, benefits, and work-related insurance for 

                                                 
1 Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in this letter 
can be found at www.wagehour.dol.gov. 
  

http://www.wagehour.dol.gov/


the employees.  The VFC has no ownership interest in the contractor and none of the VFC’s 
volunteers, officers, directors, or chiefs serves in the management of the contractor. 
 
Section 3(e)(4)(A) of the FLSA, 29 U.S.C. § 203(e)(4)(A), permits public sector employees to 
volunteer their services to their employing public agency, as long as there is no coercion or 
undue pressure on the employee, and they do not provide the same type of services for which 
they are employed.  The phrase “same type of services” means “similar or identical services.”  
29 C.F.R. § 553.103(a).  Although the FLSA does not include a similar provision for private 
nonprofit employers, the Department applies the same policy for employees of religious, 
charitable, or nonprofit organizations who volunteer their services to their employing 
organization.2  The time spent volunteering dissimilar services to the same employer, whether 
that employer is a public agency or a religious, charitable, or nonprofit organization, is not 
compensable under the FLSA.  See Field Operations Handbook § 10b03(d); Wage and Hour 
Opinion Letter FLSA2006-25NA (Dec. 1, 2006); Wage and Hour Opinion Letter April 12, 
1996 (copy enclosed). 
 
For example, office employees of a volunteer fire department may volunteer to provide 
firefighting services during off-duty hours.  On the other hand, a regular office employee may 
not volunteer to perform similar office work arising from a special fund drive or other 
operations of the volunteer fire department.  Volunteer firefighters may not work some shifts 
for pay and other shifts on a volunteer basis for the same fire company.  See Wage and Hour 
Opinion Letter FLSA2004-15 (Oct. 18, 2004).  In such cases, the volunteer and paid work 
consists of the same type of service, and all hours worked are combined and compensable for 
FLSA purposes.  See Wage and Hour Opinion Letter FLSA2006-25NA; Wage and Hour 
Opinion Letter FLSA2005-33 (Sept. 16, 2005); Wage and Hour Opinion Letter FLSA2004-15. 
 
To determine whether the VFC is a joint employer of the EMTs provided to them by the 
contractor, which necessarily would preclude those EMTs from volunteering the same services 
to the VFC, an “economic realities” test should be applied.  See Barfield v. New York City 
Health and Hospitals Corp., 537 F.3d 132, 143-50 (2nd Cir. 2008).3  In Barfield, the Second 
Circuit concluded that under an “economic realities” test, Bellevue Hospital Center exercised 
sufficient formal and functional control over Barfield, a certified nursing assistant who was 
                                                 
2 Based on the information furnished, we agree with your conclusion that the VFC is a private nonprofit 
corporation and not a public agency under the FLSA.  See Benshoff v. City of Virgnia Beach, 180 F.3d 136 (4th 
Cir. 1999); Conway v. Takoma Park Volunteer Fire Dep’t, 666 F. Supp. 786 (D. Md. 1987); Wage and Hour 
Opinion Letter FLSA2002-1 (Jun. 5, 2002); Wage and Hour Opinion Letter FLSA2001-19 (Nov. 27, 2001).  
Employees of nonprofit organizations like fire companies are individually covered under the FLSA if in the 
performance of their duties they are engaged in interstate commerce or in the production of goods for interstate 
commerce.  Firefighters and emergency service employees typically are covered by the FLSA as they respond to 
emergencies on state road and interstate highways over which commerce between the states flows, and thus help 
remove obstructions so as to enable commerce to move freely.  See Benson v. Universal Ambulance Serv., 675 
F.2d 783, 786 (6th Cir. 1982); Wirtz v. A-1 Ambulance Serv., Inc., 299 F. Supp. 197, 201 (E.D. Ark. 1969); Wage 
and Hour Opinion Letter 2004-15 (Oct. 18, 2004). 
3 As to the secondary question posed by the employer whether a paid EMT may serve as a volunteer firefighter for 
the same or joint employers, the answer depends on the specific facts presented.  See Wage and Hour Opinion 
Letter January 27, 1997 (copy enclosed) (firefighters with emergency medical services training and skills who are 
regularly dispatched to fires, accidents, natural disasters, crimes, and medical emergencies are performing the 
same type of service when volunteering as EMTs). 
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http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_553/29CFR553.103.htm
http://www.dol.gov/esa/whd/FOH/FOH_ch10.pdf
http://www.dol.gov/esa/whd/opinion/FLSANA/2006/2006_12_01_25NA_FLSA.htm
http://www.dol.gov/esa/whd/opinion/FLSA/2004/2004_10_18_15_FLSA_EmploymentVolFireFighters.htm
http://www.dol.gov/esa/whd/opinion/FLSA/2005/2005_09_16_33_FLSA.htm
http://www.dol.gov/esa/whd/opinion/FLSA/2002/2002_06_05_1_FLSA.htm
http://www.dol.gov/esa/whd/opinion/FLSA/2001/2001_11_27_19_FLSA.htm


directly employed and paid by three referral agencies which arranged for her to work on a 
temporary basis at Bellevue hospital, to be considered a joint employer.  While the referring 
contractor and the VFC clearly are interconnected to some degree with regard to the EMTs, 
there are insufficient facts in your letter to allow us to conclude with certainty whether there is 
the requisite degree of control by the VFC and other indicia to render it a joint employer of the 
EMTs in this particular situation.  Thus, although, the Department strongly supports 
volunteerism and commends individuals who wish to volunteer their services, we cannot say 
definitely whether the EMTs may “volunteer” for the VFC, without being paid appropriate 
compensation under the FLSA. 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and 
is given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair 
description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the 
question presented. Existence of any other factual or historical background not contained in 
your letter might require a conclusion different from the one expressed herein. You have 
represented that this opinion is not sought by a party to pending private litigation concerning 
the issue addressed herein. You have also represented that this opinion is not sought in 
connection with an investigation or litigation between a client or firm and the Wage and Hour 
Division or the Department of Labor. 
 
We trust that this letter is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Alexander J. Passantino 
Acting Administrator 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 
§ 552(b)(7). 
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