
 

U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210 

                                                                                                                          FLSA2008-18 
 
 
December 19, 2008   
 
Dear Name*: 
 
This is in response to your request for an opinion regarding whether section 3(m) of the 
Fair Labor Standards Act (FLSA)∗ permits employer-mandated tip pools to include 
employees who work in restaurants as itamae-sushi chefs and teppanyaki chefs.  It is our 
opinion that itamae-sushi and teppanyaki chefs may participate in tip pools and be 
considered tipped employees under the FLSA. 
 
Your letter states that itamae-sushi and teppanyaki chefs have direct contact and interact 
with customers.  Itamae-sushi chefs prepare and serve sushi to customers in the bar area.  
Teppanyaki chefs, on the other hand, prepare meals on the teppan table located at 
customer tables and serve meals to customers.  Servers assist itamae-sushi and 
teppanyaki chefs by taking orders for meals and drinks, and bussers remove plates and 
serve water.   
 
Your letter states further that itamae-sushi and teppanyaki chefs participate in a tip pool 
with servers, bussers, bartenders, and counter persons.  All tip pool participants receive 
more than $30 per month in tips.  Back-of-the-house employees such as cooks and 
dishwashers do not participate in the tip pool.   
 
Section 3(t) of the FLSA describes a tipped employee as “any employee engaged in an 
occupation in which he customarily and regularly receives more than $30 a month in 
tips.”  29 U.S.C. § 203(t).  Section 3(m) of the FLSA allows a valid tip-pooling 
arrangement among employees who customarily and regularly receive tips.  29 U.S.C. 
§ 203(m); see 29 C.F.R. § 531.54.  The legislative history of the 1974 Amendments to the 
FLSA discussing tip pooling states that servers, bellhops, bussers, counter persons, and 
service bartenders are among those who may participate in a tip pool.  It also states that 
janitors, dishwashers, chefs, and laundry room attendants are not tipped employees and, 
therefore, may not participate in a tip pool.  See S. Rep. No. 93-690, at 42-3 (1974) (copy 
enclosed). 
 
It has been our longstanding position that counter persons who serve customers may 
participate in tip pools.  See Field Operations Handbook § 30d04(a).  Itamae-sushi and 
teppanyaki chefs provide customer service similar to counter persons.  See Wage and 
Hour Opinion Letter January 25, 1983 (waiter chef who brings food order from kitchen to 
table and cooks it on hibachi grill in front of customers may share in tip pooling) (copy 
                                                           
∗ Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in 
this letter can be found at wwww.wagehour.dol.gov. 
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enclosed).  Therefore, it is our opinion that itamae-sushi and teppanyaki chefs may also 
participate in tip pooling. 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your 
request and is given based on your representation, express or implied, that you have 
provided a full and fair description of all the facts and circumstances that would be 
pertinent to our consideration of the question presented.  Existence of any other factual or 
historical background not contained in your letter might require a conclusion different 
from the one expressed herein.  You have represented that this opinion is not sought by a 
party to pending private litigation concerning the issues addressed herein.  You have also 
represented that this opinion is not sought in connection with an investigation or litigation 
between a client or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor.   
 
We trust that this letter is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Alexander J. Passantino 
Acting Administrator 
 

* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 
U.S.C. § 552(b)(7). 
 
 

 


