
 

U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210 

                                                                                                                          FLSA2008-16 
 
 
December 18, 2008   
 
Dear Name*: 
 
This is in response to your request for an opinion concerning whether a Latino Victim 
Specialist (LVS) employed by a Police Department may volunteer as a Reserve Police 
Officer for the same public agency under the Fair Labor Standards Act (FLSA).1  Based 
on a review of the information provided, it is our opinion that the LVS may not volunteer 
as a Reserve Police Officer because he is compensated for part of those services at 
greater than a nominal fee.  Under appropriate circumstances, however, he may be 
employed in that position pursuant to section 7(p)(2) of the FLSA. 
 
You state that a Police Department employee works full-time in a civilian capacity as the 
Crisis Unit LVS, providing victim assistance and other social work services.  The 
employee also volunteers as a Reserve Police Officer.  The Crisis Unit is the social work 
arm of the Police Department.  Crisis Unit personnel provide counseling and other 
assistance to, among others, victims of crime, families experiencing domestic violence, 
citizens with mental or psychological difficulties who become involved in law 
enforcement matters, homeless persons, and parents having difficulties with delinquent 
children.   
 
The major duties of the LVS are civilian rather than law enforcement in nature, and 
include providing follow-up services such as safety planning, counseling, court 
support/advocacy, and case management to all Latino crime victims within the 
jurisdiction of the Police Department; developing and maintaining a close working 
relationship with the District Attorney’s Office and Court Liaison assigned to domestic 
violence and sexual assault cases; training police officers regarding cultural diversity and 
victim issues pertaining to Latino victims; developing a data collection and case tracking 
system for cases responded to by the Police Department; preparing case summaries of 
domestic violence and sexual assault cases involving Latino crime victims; counseling 
Latino crime victims to determine needs and appropriate services; assisting clients with 
obtaining domestic violence protective orders and warrants; providing crisis intervention 
services and counseling to Latino crime victims; reporting potential child and elder abuse 
to the appropriate agency; and assisting service agencies with program development, 
including ensuring coordination of services for clients.  Positions in the Crisis Unit do not 
require law enforcement training or certification and, with the exception of the LVS, no 
other Crisis Unit employees are certified. 
 

                                                           
1 Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in 
this letter can be found at www.wagehour.dol.gov. 
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The individual also serves as a Reserve Police Officer.  In order to be a Reserve Police 
Officer with the Police Department, officers must meet firearms qualifications, complete 
other training requirements, and work as a police officer for ten hours per quarter during 
the year.  If the Police Department requests the services of a Reserve Police Officer for a 
special assignment, e.g., for Halloween, NCAA celebrations, or street fairs, the officer’s 
work counts toward the required ten quarterly hours and the officer is paid for the work.  
When the Reserve Police Officer volunteers for hours that the Police Department has not 
specifically requested, the work is counted toward the ten-hour requirement, but the 
volunteered time is unpaid.   
 
In a discussion with a member of the Wage and Hour Division staff, you stated that 
Reserve Police Officers receive $17.31 per hour during the special assignments requested 
by the Police Department.  This hourly rate is equivalent to the entry level pay of a Police 
Officer I employed in the Police Department.  After two years of satisfactory service the 
Reserve Police Officer may receive an hourly rate of $18.18, which is equivalent to the 
entry level pay of a Police Officer II employed in the Police Department.  Reserve Police 
Officers are covered by the Police Department’s workers’ compensation and general 
liability insurance policies.  For the two-quarter period from October 2004 to March 
2005, the LVS in question served as a Reserve Police Officer on paid special assignments 
requested by the Police Department for a total of 20.5 hours.  During the same time 
period, the LVS performed 8 hours of unpaid volunteer Reserve Police Officer service.   
 
The FLSA recognizes the generosity and public benefits of volunteering and does not 
seek to impose unnecessary obstacles to bona fide volunteer efforts for charitable and 
public purposes.  The Department of Labor is committed to ensuring that citizens are able 
to volunteer their services freely for charitable and public purposes within the legal 
constraints established by Congress. 
 
FLSA section 3(e)(4)(A)(i) provides that an individual who volunteers to perform 
services for a public agency is not an employee if the individual receives no 
compensation or is paid expenses, reasonable benefits or a nominal fee.  In addition, 
FLSA section 3(e)(4)(A)(ii) requires that the volunteer services cannot be the same type 
of services that the individual is employed to perform for the agency.  The regulations, 29 
C.F.R. §§ 553.101-.103, in addition to the statutory requirements, indicate that 
individuals are volunteers, not employees of a public agency, when they perform hours of 
service for civic, charitable, or humanitarian reasons without promise, expectation, or 
receipt of compensation for the services rendered and offer their services freely and 
without pressure or coercion, direct or implied, from the employer.  Under the 
regulations, individuals can qualify as volunteers if they either volunteer to perform 
services for a different agency or perform different services than they are employed to 
perform for the same public agency. 
 
In order to determine whether the LVS may perform volunteer duties as a Reserve Police 
Officer for the Police Department, we assume, for discussion purposes, that the LVS 
performs Reserve Police Officer duties for civic, charitable, or humanitarian reasons, and 
offers his services freely, without pressure or coercion, direct or implied, from the 
employer.  For the volunteer arrangement to meet the criteria above, we must then 
determine whether the LVS and Reserve Police Officer perform the “same type of 

http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_553/Subpart_B.htm
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_553/Subpart_B.htm
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services,” and whether the amounts paid the LVS for performing Reserve Police Officer 
duties during special assignments requested by the Police Department constitute a 
“nominal fee” under FLSA section 3(e)(4)(A)(i). 
 
Determining whether the services volunteers seek to provide are the “same type of 
services” they are employed to perform requires “consideration of all the facts and 
circumstances in a particular case.”  See 29 C.F.R. § 553.103(a).  One factor considered 
under the regulation is how the volunteered services and the services that the volunteer is 
employed to perform are defined by the three digit categories of occupations in the 
Dictionary of Occupational Titles (DOT), as supplemented by the O*NET system, 
published by the Employment and Training Administration (ETA).  Of equal weight to 
the DOT/O*NET system, the Administrator of the Wage and Hour Division will consider 
whether the volunteer services are “closely related to the actual duties performed or 
responsibilities assigned to the [paid] employee.”  See Wage and Hour Opinion Letter 
FLSA2004-6 (July 14, 2004). 
 
The O*NET description (copy enclosed) for duties performed by police officers under the 
classification of “protective service occupations” are to “[m]aintain order, enforce laws 
and ordinances, and protect life and property in an assigned patrol district.  Perform 
combination of following duties: patrol a specific area on foot or in a vehicle; direct 
traffic; issue traffic summonses; investigate accidents; apprehend and arrest suspects, or 
serve legal processes of courts.”  O*NET § 33-3051.00.  See also DOT 375.263-014 
Police Officer I (copy enclosed).  On the other hand, the LVS is a civilian employee of 
the Crisis Unit of the Police Department.  Civilian employees are not considered to be 
engaged in law enforcement activities.  See 29 C.F.R. § 553.211(g).  Moreover, the job 
duties and responsibilities of the LVS as described above are similar to the job duties 
performed by social workers and counselors, which are classified under O*NET as 
“community and social services occupations.”  O*NET § 21-0000 (copy enclosed).  See 
also DOT 195.107-010 Caseworker, and DOT 195.367-018 Community Worker (copies 
enclosed).  The DOT/O*NET system does not regard a social worker and police officer 
as being in the same job family and, thus, does not treat them as related occupations. 
 
After reviewing the information you provided and the DOT/O*NET treatment of these 
occupational categories, we believe that a LVS and Reserve Police Officer are not 
providing the same or similar services.  See Wage and Hour Opinion Letter September 
17, 1999 (finding that work of juvenile counselor does not constitute same type of 
services as work of reserve sheriff), nominal fee determination withdrawn by Wage and 
Hour Opinion Letter FLSA2005-51 (Nov. 10, 2005); Wage and Hour Opinion Letter 
January 8, 2001 (concluding that youth services counselor employed by city police 
department may participate in city’s reserve officer force) (copies enclosed).  As 
discussed below, however, it does not appear that the amounts paid to “volunteer” 
Reserve Police Officers for work performed during special assignments for the Police 
Department constitute a “nominal fee,” as defined by the statute and regulations.  
Therefore, the special assignment work is not performed as a volunteer. 
 
In enacting the 1985 FLSA Amendments, Congress sought to ensure that true volunteer 
activities were neither impeded nor discouraged.  Congress was explicit in its 1985 
Amendments that a “volunteer” may receive “no compensation,” but may be paid 

http://www.dol.gov/esa/whd/opinion/FLSA/2004/2004_07_14_6_FLSA_Coaching.pdf
http://online.onetcenter.org/find/result?s=33-%3D3051.00&g=Go
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_553/29CFR553.211.htm
http://online.onetcenter.org/find/result?s=21-0000&g=Go
http://www.dol.gov/esa/whd/opinion/FLSA/2005/2005_11_10_51_FLSA.pdf
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“expenses, reasonable benefits, or a nominal fee.”  29 U.S.C. § 203(e)(4)(A)(i); see also 
29 C.F.R. § 553.106(a) (“Volunteers may be paid expenses, reasonable benefits, a 
nominal fee, or any combination thereof, for their service without losing their status as 
volunteers.”); 29 C.F.R. § 553.106(e) (“individuals do not lose their volunteer status if 
they receive a nominal fee from a public agency”).  Neither the FLSA nor the Senate 
Committee Report to the 1985 Amendments further defines the term “nominal fee.”  
Rather, the Committee Report directed the Department to issue regulations providing 
guidance in this area.   
 
The regulations focus on preventing payment for performance, which is inconsistent with 
the spirit of volunteerism contemplated by the FLSA.  Thus, a fee would not be 
considered nominal if it is, in fact, a substitute for compensation or tied to productivity.  
See 29 C.F.R. § 553.106(e); see also Wage and Hour Opinion Letter FLSA2005-51 (Nov. 
10, 2005) (“[T]he regulations are focused on preventing payment for performance, which 
is inconsistent with the spirit of volunteerism . . . .”); Wage and Hour Opinion Letter 
FLSA2004-6 (July 14, 2004) (“to the extent payments are tied to productivity (e.g., 
payment of hourly wages for services rendered) . . . there is a greater likelihood that such 
fees are not nominal”). Generally, a key factor in determining if a payment is a 
“substitute for compensation” or “tied to productivity” is “whether the amount of the fee 
varies as the particular individual spends more or less time engaged in the volunteer 
activities.”  Wage and Hour Opinion Letter FLSA2005-51.  If the amount varies, it may 
be indicative of a substitute for compensation or tied to productivity and therefore not 
nominal.  See id.; see also 29 C.F.R. § 553.106(e).  Whether the nature and structure of 
payments made to individuals would result in their losing volunteer status is determined 
by examining the total amount of payments made (expenses, benefits, and fees) in the 
context of each particular situation.  See 29 C.F.R. § 553.106(f); Wage and Hour Opinion 
Letter FLSA2002-4 (July 19, 2002).     
 
We have opined that generally an amount not to exceed 20 percent of the total 
compensation that the employer would pay someone for performing comparable services 
would be deemed nominal.  See Wage and Hour Opinion Letter FLSA2005-51.  Thus, it 
is our opinion that payment of $17.31 or $18.18 per hour for services performed by 
Reserve Police Officers during special assignments, which corresponds respectively to 
the entry level pay of a Police Officer I and Police Officer II employed by the Police 
Department, cannot be considered a “nominal fee.”  Therefore, the Police Department’s 
practice of paying volunteer Reserve Police Officers hourly rates that are in excess of 
what can be considered “nominal” under the FLSA creates an employment relationship. 
 
A separate issue arises regarding whether the hours worked as an LVS must be combined 
with the hours worked as a Reserve Police Officer in calculating the hours for which the 
employee is entitled to overtime compensation. Under FLSA section 7(p)(2), where 
employees of a public agency, solely at their option, work occasionally or sporadically on 
a part-time basis for the same public agency in a different capacity from their regular 
employment, the hours worked in the different jobs shall not be combined for the purpose 
of determining overtime compensation due under the FLSA.  As noted in 29 C.F.R. § 
553.30(b), “[t]he term occasional or sporadic means infrequent, irregular, or occurring in 
scattered instances.”  As stated earlier, it is our opinion that employment as a Reserve 
Police Officer is employment in a different capacity than an LVS.  Furthermore, we 

http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_553/29CFR553.106.htm
http://www.dol.gov/esa/whd/opinion/FLSA/2004/2004_07_14_6_FLSA_Coaching.pdf
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_553/29CFR553.30.htm
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_553/29CFR553.30.htm
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believe that performing services as a Reserve Police Officer during paid special 
assignments, which occurs an average of ten hours per quarter, may be deemed 
“occasional or sporadic.”  See Wage and Hour Opinion Letter December 6, 2001 (copy 
enclosed).  Therefore, if the provisions of section 7(p)(2) are met, the Police Department 
would not have to combine the hours worked on both paid jobs for purposes of 
computing overtime pay. 
 
Finally, we note the general rule that if the LVS is employed part-time as a Reserve 
Police Officer, he may not volunteer as a Reserve Police Officer for the same public 
agency due to the FLSA’s prohibition against an individual being an unpaid “volunteer” 
while performing the same type of services that the individual is employed to perform for 
his employer.  See 29 U.S.C. § 203(e)(4); Wage and Hour Opinion Letter FLSA2005-32 
(Sept. 9, 2005); Wage and Hour Opinion Letter August 19, 1994 (copy enclosed); Wage 
and Hour Opinion Letter June 9, 1988 (copy enclosed); Wage and Hour Opinion Letter 
September 12, 1985 (copy enclosed).  However, where the compensated work of the part-
time Reserve Police Officer is performed only on an occasional or sporadic basis, the 
Reserve Police Officer would be considered to be a paid Reserve Police Officer of the 
Police Department only during workweeks when such special assignment work is 
performed and, therefore, would retain his or her volunteer status during other 
workweeks in which no compensated work is performed.  If, however, the compensated 
work of the part-time Reserve Police Officer occurs at regular intervals, or occurs on a 
predictable basis, the part-time Reserve Police Officer would be precluded from 
volunteering his or her services in the Reserve Police Officer corps in any workweek, as 
he or she would be considered an employee in all workweeks.  See Wage and Hour 
Opinion Letter FLSA2005-32 (Sept. 9, 2005); Wage and Hour Opinion Letter June 9, 
1988 (copy enclosed). 
 
Therefore, based on an analysis of the information provided, it is our opinion that the 
LVS may be employed, solely at the employee’s option, on a part-time basis as a Reserve 
Police Officer during paid special assignments, which occur on an occasional or sporadic 
basis, in accordance with FLSA section 7(p)(2) without needing to combine the hours 
worked on a part-time basis with the hours worked in regular employment for purposes of 
calculating entitlement to overtime.  In order for the LVS who is employed on an 
occasional and sporadic part-time basis as a Reserve Police Officer also to volunteer in 
the Reserve Police Officer corps, he should be considered a paid Reserve Police Officer 
during workweeks when he performs special assignments requested by the Police 
Department and be ineligible to volunteer during those workweeks.  The Police 
Department may then terminate the LVS’s occasional and sporadic part-time employment 
as a Reserve Police Officer at the conclusion of such special assignments and return him 
or her to volunteer Reserve Police Officer status during other workweeks in which no 
compensated work is performed, provided that the part-time Reserve Police Officer 
position was not converted unilaterally by the Police Department to volunteer status in 
order to avoid the minimum wage and overtime provisions of the FLSA.  See Krause v. 
Cherry Hill Fire Dist., 969 F. Supp. 270, 277-79 (D.N.J. 1997); Wage and Hour Opinion 
Letter FLSA2005-32. 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your 
request and is given based on your representation, express or implied, that you have 

http://www.dol.gov/esa/whd/opinion/FLSA/2005/2005_09_09_32_FLSA.pdf
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provided a full and fair description of all the facts and circumstances that would be 
pertinent to our consideration of the question presented.  Existence of any other factual or 
historical background not contained in your letter might require a conclusion different 
from the one expressed herein.  You have represented that this opinion is not sought by a 
party to pending private litigation concerning the issues addressed herein.  You have also 
represented that this opinion is not sought in connection with an investigation or litigation 
between a client or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor.   
 
We trust that this letter is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Alexander J. Passantino 
Acting Administrator 
 

* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 
U.S.C. § 552(b)(7). 


