
 

U.S. Department of Labor 
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                                                                                                                          FLSA2008-8 
 
 
September 29, 2008   
 
Dear Name*: 
 
This is in response to your letter requesting an opinion regarding how certain types of 
revenue generated by your client affect your client’s coverage under the Fair Labor 
Standards Act (FLSA).  Although your client’s total revenue is currently less than the 
$500,000 threshold for enterprise coverage under section 3(s)(1)(A) of the FLSA1, you 
wish to know whether your client’s services of providing veterinary care, shelter, and 
adoption services for homeless animals qualify as “eleemosynary” and whether certain 
categories of revenue and non-cash donations generated by your client should be included 
when making future determinations of enterprise coverage. 
 
Your client is a private, non-profit, charitable organization providing shelter and medical 
care (including spaying and neutering) for homeless animals and placing animals in 
adoptive homes.  The organization’s charter states that gifts and donations made to the 
organization may be used only to further the charitable purposes of the organization.  
Your client’s total revenue in one recent year was about $414,000.  The sources of the 
revenue were as follows:  (a) cash donations from individual and corporate contributors, 
(b) fees for pet adoptions and sales of spay/neuter certificates, (c) membership dues, and 
(d) dividends and interest from securities and investments. 
 
Under sections 6 and 7 of the FLSA, the Act’s minimum wage and overtime 
requirements apply to all nonexempt employees of covered “enterprises”—enterprise 
coverage—and to nonexempt employees individually engaged in interstate commerce—
individual coverage.  Your inquiry is limited to the issue of enterprise coverage.  
Pursuant to sections 3(r) and (s) of the FLSA, enterprise coverage applies to the 
following employers: 
 
• Federal, state, or local government agencies; 
 
• Hospitals (establishments primarily engaged in offering medical and surgical 

services to patients who generally remain in the establishment overnight, several 
days, or for extended periods); 

 

                                                           
1 Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in 
this letter can be found at www.wagehour.dol.gov

http://www.wagehour.dol.gov/


• Residential care facilities primarily engaged in (i.e., 50% or more of income 
attributable to) the care of the sick, aged, mentally ill, or developmentally disabled 
who live on the premises; 

 
• Preschools, elementary and secondary schools (as determined under state law), and 

colleges; as well as schools for mentally or physically handicapped or gifted 
children; and 

 
• Enterprises with a business purpose with an annual dollar volume (ADV) of “sales 

made or business done” of $500,000 or more and at least two employees engaged in 
commerce or the production of goods for commerce. 

 
Enterprise coverage, as defined in section 3(s), applies only to activities performed for a 
business purpose.  It typically does not extend to the eleemosynary, religious, 
educational, or similar activities of organizations operated on a nonprofit basis where 
such activities are not in substantial competition with other businesses.  See 29 C.F.R. 
§ 779.214; see also Wage and Hour Opinion Letters May 3, 1994; and December 16, 
1968 (copies enclosed).  Thus, as we stated in our December 16, 1968 letter: 
 

The eleemosynary activities of a charitable organization such as the 
Humane Society, if operated on a nonprofit basis, would generally be 
considered to be outside the act’s enterprise coverage.  In addition, any 
other activities in which such organization might engage would not 
provide a basis for enterprise coverage of the employees employed in 
them unless the annual gross volume of sales made or business done in 
such activities is $500,000 or more. . . .  

 
Based on the information provided, it appears that most of your client’s services qualify 
as eleemosynary; in any event, your client would not currently be covered on an 
enterprise basis, because its total revenue is below $500,000 from all income.  Because 
your client anticipates that its total revenue may in the future exceed the statutory 
threshold, you ask for our determination as to whether various categories of revenue 
count toward the $500,000 threshold.  
 
Although the FLSA and its implementing regulations are silent regarding whether the 
four categories of revenue you describe should be included as “sales made or business 
done” when calculating ADV for enterprise coverage purposes, it has long been our 
position that income derived from eleemosynary activity should not be included as sales 
made or business done.  Income from contributions, membership fees, or dues (except 
any part which represents the value of a benefit, other than of token value, received by 
the payer), or donations (cash or non-cash) used in the furtherance of eleemosynary 
activities, does not come within the phrase “sales or business done” in section 3(s).  
Consequently, your client need not count such income in the calculation of its ADV 
under section 3(s).   
 

http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_779/29CFR779.214.htm
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_779/29CFR779.214.htm


Services provided for a fee to customers, such as for spaying/neutering or for pet 
adoption, are provided for a business purpose to the general public in competition with 
other businesses (pet stores, kennels, etc) and thus do not qualify as eleemosynary 
activities.  Also, interest and dividends on investments are “sales made or business done” 
under section 3(s) which must be included in the ADV calculations.  See Wage and Hour 
Opinion Letters January 29, 1999; November 4, 1983; October 16, 1974; December 31, 
1969; and May 29, 1968.   
 
Please bear in mind that employees of enterprises not covered under the FLSA may still 
be individually covered in any workweek in which they are engaged in interstate 
commerce, the production of goods for commerce, or activities closely related and 
directly essential to the production of goods for commerce.  Examples of such interstate 
commerce activities include making/receiving interstate telephone calls, shipping 
materials to another state, and transporting persons or property to another state.  Note, 
however, that the WHD has a longstanding enforcement position on individual coverage 
that is contained in the Field Operations Handbook:  “As a practical matter, the Wage and 
Hour Division does not assert individual coverage over an employee who is ordinarily 
engaged in employment which is not covered but who may on isolated occasions spend 
an insubstantial amount of time performing [such] individually covered work.”  Field 
Operations Handbook § 11a01. 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your 
request and is given on the basis of your representation, express or implied, that you have 
provided a full and fair description of all the facts and circumstances that would be 
pertinent to our consideration of the question presented.  Existence of any other factual or 
historical background not contained in your request might require a conclusion different 
from the one expressed herein.  You have represented that this opinion is not sought by a 
party to pending private litigation concerning the issue addressed herein.  You have also 
represented that this opinion is not sought in connection with an investigation or litigation 
between a client or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor.  
 
We trust that this letter is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 

 
 

 
Alexander J. Passantino  
Acting Administrator 
 
Enclosures: Wage and Hour Opinion Letters January 29, 1999; May 3, 1994; November 
4, 1983; October 16, 1974; December 31, 1969; December 16, 1968; May 29, 1968 
 

* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 
U.S.C. § 552(b)(7). 
 

http://www.dol.gov/esa/whd/FOH/FOH_Ch11.pdf



