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September 22, 2008   
 
Dear Name*: 
 
This is in response to your request for an opinion regarding whether compensation for on-
call time in a specific week may be averaged over a two-week period for purposes of 
computing the regular rate under the Fair Labor Standards Act (FLSA).1  The regular rate 
of pay must be computed on a workweek basis and the payment for on-call time must be 
attributed to the particular workweek that includes the period of time during which the 
employees were on-call.                                                                     
 
Your client is a city that employs hourly workers at its Water Treatment Plant (Plant).  
The employees may be on call for one week every month.  They are paid $2.50 per hour 
for on-call hours pursuant to a collective bargaining agreement.  You ask that we assume 
for the purpose of this response that the on-call compensation is not pay for hours worked 
under the FLSA.  You state that while on call, employees must wear a pager and be able 
to respond or connect to a computer system within 30 minutes in the event of a water 
emergency.  Employees may utilize their time as they please and are not confined to their 
homes or required to carry a remote laptop terminal with them.  In the event that an 
emergency requires them to return to duty, employees are paid wages for actual work 
performed.  You state that employees are rarely called back to work and may go many 
months without having to report for duty when they are on call. 
 
The employees are paid every two weeks.  An employee may be on call for only one of 
the weeks during the pay period.  The city understands that on-call pay must be included 
in computing the regular rate of pay for overtime purposes.  Your client wishes to 
calculate the employee’s regular rate by spreading the on-call pay across the two-week 
pay period in which the on-call compensation is received.  For example, if an employee 
earning $10 per hour works 40 hours in workweek one of a two-week pay period and 
works 45 hours and earns $100 of on-call compensation in workweek two, the city 
proposes to calculate the regular rate of pay for purposes of calculating the overtime rate 
by dividing the $950 earned in the two-week pay period by the 85 hours worked.  This 
calculation results in a regular rate of pay of $11.18 per hour to be used in calculating the 
overtime worked in workweek two.  This method of calculation would result in a total 
payment to the employee of $977.95. 
 

                                                           
1 Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in 
this letter can be found at www.wagehour.dol.gov. 



The principles for computing an employee’s regular rate of pay for overtime pay 
requirements are discussed in the FLSA regulations at 29 C.F.R. Part 778.  The FLSA 
requires that overtime compensation be paid at a rate of not less than one and one-half times 
the regular rate of pay for all hours worked in excess of 40 in a workweek.  The regular rate 
of pay of an employee “is determined by dividing his total remuneration for employment 
(except statutory exclusions) in any workweek by the total number of hours actually worked 
by him in that workweek for which such compensation was paid.”  29 C.F.R  § 778.108.  The 
FLSA takes the single workweek as its standard and does not permit the averaging of hours 
over two or more weeks whether the employee is paid on a daily, weekly, biweekly, monthly, 
or other basis.  See 29 C.F.R. § 778.104.   
 
An employee who “is not required to remain on the employer’s premises but is merely 
required to leave word at his home or with company officials where he can be reached is 
not working while on call.”  29 C.F.R. § 785.17.  The payment received by employees for 
“on call” time, however, is “paid as compensation for performing a duty involved in the 
employee’s job” and is therefore not excludable from the regular rate under section 
7(e)(2) of the FLSA.  29 C.F.R. § 778.223.  As a result, the payment must be included in 
the employee’s regular rate.  See id.; Wage and Hour Opinion Letter April 22, 1969 (copy 
enclosed).  Moreover, because the specific hours for which on-call pay was earned are 
identifiable, the payment for on-call time must be attributed to the workweek in which 
the on-call hours occurred.  See 29 C.F.R. §§ 778.209, .233 

 
Therefore, it is our opinion that the computation of the regular rate of pay for on-call 
employees must be based upon a workweek, and payment for on-call time must be 
attributed to the workweek in which the employee completed the on-call hours.  In the 
example above, this would result in a regular rate for workweek two of $12.22 per hour, 
and a total payment to the employee of $980.55. 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your 
request and is given based on your representation, express or implied, that you have 
provided a full and fair description of all the facts and circumstances that would be 
pertinent to our consideration of the question presented.  Existence of any other factual or 
historical background not contained in your letter might require a conclusion different 
from the one expressed herein.  You have represented that this opinion is not sought by a 
party to pending private litigation concerning the issues addressed herein.  You have also 
represented that this opinion is not sought in connection with an investigation or litigation 
between a client or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor.   
  
We trust that this letter is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Alexander J. Passantino 
Acting Administrator 

http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_778/29CFR778.108.htm
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_778/29CFR778.104.htm
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_785/29CFR785.17.htm
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_778/29CFR778.223.htm
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_778/29CFR778.209.htm
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_778/29CFR778.223.htm


 
Enclosure:  Wage and Hour Opinion Letter April 22, 1969 
 
 

* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 
U.S.C. § 552(b)(7). 

 
 

 


