
 U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
June 23, 2006 FLSA2006-22 
 
 
Dear Name*: 
 
This is in response to your request for an opinion on behalf of your client, a franchisee association. 
A number of association members have stated they have experienced problems with the 
application of the section 7(i) (copy enclosed) exemption of the Fair Labor Standards Act (FLSA). 
The association maintains that this exemption eliminates the requirement to pay overtime to many 
of its members’ service technicians. You are requesting clarification as to the application of the 7(i) 
retail and service exemption to association members if they can produce the appropriate 
supporting documentation of eligibility for this exemption.  
 
You state that the following facts are common to the majority of association members, unless 
otherwise noted: 
 

• Each association member has a franchise agreement with a corporation under which a 
member may use the corporate marks in connection with plumbing repair services and 
pipe inspection services, and may utilize licensed plumbers or secure licensing as 
plumbing contractors for the limited purpose of performing plumbing repair services; 

 
• Association members do not install bathrooms, kitchens, or laundry rooms in new 

construction or remodeled construction; 
 

• Most customers contact association members on an as-needed emergency or other basis, 
with no contract in place at the time of the call to the association member; 

 
• Service technicians provide manual labor (such as opening clogged drains using 

specialized equipment) and sell corporate products (such as drain cleaners) to customers. 
The mix of sales/service varies on a job-to-job basis; 

 
• Although the mix of customers served varies among association members, the bulk of the 

members’ customers are residential customers, who are the final users of sewer, drain, 
and pipe cleaning services, as well as septic tank cleaning services, plumbing repair 
services, and pipe inspection services; 

 
• Some association members also provide services to commercial locations such as 

restaurants or apartment buildings;  
 

• By virtue of the nature of the sales and services provided, none of the sales and services 
by service technicians are for resale; 

 
• Association members advertise their services to the general public in a variety of ways, 

including, but not limited to, billboards, radio spots, telephone books, and participation in 
televised events such as the Tournament of Roses Parade; 

 
• Service technicians are generally paid on a commission basis for service provided and for 

sales of product. More than one-half of their compensation comes from commission 
payments; 

 
• The equivalent hourly rate of pay computed from such commission payments exceeds one 

and one-half times the minimum hourly wage of $5.15 per hour; and 
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• Most association members meet the 75% of volume test, but acknowledge that individual 

members must provide appropriate documentation to prove they are meeting the test.  
 
Section 7(i) of the FLSA provides an exemption from the overtime pay requirement for any 
employee of a retail or service establishment if: 
 

1. The regular rate of pay of such employee is in excess of one and one-half times the 
minimum wage, $5.15 per hour; and,  

2. more than half of the employee’s compensation for a representative period (not less than 
one month) are from commissions on goods or services. 

 
A “retail or service establishment” is defined as “an establishment 75 per centum of whose annual 
dollar volume of sales of goods or services (or of both) is not for resale and is recognized as retail 
sales or services in the particular industry.” 29 C.F.R. § 779.411. 
 
A retail or service establishment is one which sells goods or services to the general public and 
serves the everyday needs of the community in which it is located. See 29 C.F.R. § 719.318(a). It 
“performs a function in the business organization of the Nation which is at the very end of the 
stream of distribution, disposing in small quantities of the products and skills of such organization 
and does not take part in the manufacturing process . . . It provides the general public its repair 
services and other services for the comfort and convenience of such public in the course of its daily 
living.” 29 C.F.R. § 779.318(a); see also Wage and Hour Opinion Letter November 9, 2004 (copy 
enclosed). Additionally, the regulations state:  
  

Certain business establishments engage in the retail sale to the general public, as 
goods are delivered to purchases at a stipulated price, of items such as certain 
plumbing and heating equipment, electrical fixtures and supplies and fencing and 
siding for residential installation. In addition to selling the goods they may also 
install, at an additional charge, the goods which are sold. Installation which is 
incidental to a retail sale (as distinguished from a construction or reconstruction 
contract to do a building alteration, or repair job at a contract price for materials and 
labor required...) is considered an exempt activity. By way of example, if the 
installation for the customer of such goods sold to him at retail requires only minor 
carpentry, plumbing or electrical work (as may be the case where ordinary 
plumbing fixtures, or household items such as stoves, garbage disposals, attic 
fans, or window air conditioners are being installed or replaced), or where only 
labor of the type required for the usual installation of chain link fences around a 
home or small business establishment is involved, will normally be considered as 
incidental to the retail sale of the goods involved (unless, of course, the transaction 
between the parties is for a construction job at an overall price for the job, involving 
no retail sales of goods as such). 

 
29 C.F.R. § 779.321(d). Thus, while construction contractors, plumbing contractors, and other 
similar contractors lack a retail concept, companies that provide general repair services for the 
public (such as auto repair shops, household refrigerator repair shops and clock repair shops) can 
qualify as retail or service establishments. See 29 C.F.R. §§ 779.317-.321. Such repair services 
may qualify under section 7(i) even when they are sometimes performed for a commercial user 
rather than a homeowner, so long as the commercial repair services do not require the use of 
specialized facilities or equipment and the services are not different services than those provided 
for the general consuming public. See 29 C.F.R. §§ 779.318(b), .329; Wage and Hour Opinion 
Letters July 14, 1982 and October 19, 1981 (copies enclosed).  
 
The information you have provided indicates that many association members are service 
companies rather than plumbing contractors. The members are providing plumbing services that 
serve the everyday needs of the community. Plumbing contractors, on the other hand, are primarily 
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engaged in home construction and remodeling projects involving major structural or installation 
work. The types of services your members provide are more akin to a repair shop than a plumbing 
contractor. See 29 C.F.R § 779.314. Therefore, if 75% or more of a particular member’s annual 
dollar volume of sales of goods and services is not for resale and constitutes retail sales or 
services, the member would meet the definition of retail or service establishment for purposes of 
the section 7(i) exemption.  
 
The section 7(i) exemption may thus be applied to employees of such members if the employee’s 
regular rate of pay is in excess of one and one-half times the minimum wage, $5.15 per hour, and 
more than half of the employee’s compensation for a representative period (not less than one 
month) represents commissions on goods or services. Whether the employee’s earnings will, in 
fact, qualify as commissions within the meaning of section 7(i) of the FLSA will, of course, depend 
upon the details of the compensation plan, and an evaluation of the employee’s compensation over 
a “representative period.” 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is 
given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair 
description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the 
question presented. Existence of any other factual or historical background not contained in your 
letter might require a conclusion different from the one expressed herein. You have represented 
that this opinion is not sought by a party to pending private litigation concerning the issue 
addressed herein. You have also represented that this opinion is not sought in connection with an 
investigation or litigation between a client or firm and the Wage and Hour Division or the 
Department of Labor. 
 
Sincerely,  
 
 
 
Alfred B. Robinson, Jr.  
Acting Administrator 
 
Enclosures 
 
Wage and Hour Opinion Letters November 9, 2004 
Wage and Hour Opinion Letters July 14, 1982 
Wage and Hour Opinion Letters October 19, 1981 
 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. § 552(b)(7) 
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