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August 13, 2002 

FLSA2002-6 
Dear Name*, 
 
This is in response to your request for an opinion on whether certain aspects of a proposed plan for 
utilizing “volunteer” firefighters on a regular basis in a municipal fire department in a rural town would 
comply with the Fair Labor Standards Act (FLSA). 
 
Initially, we would note that the “volunteer” designation is somewhat a misnomer in this instance, as you 
have described the proposal. Section 3(e)(4)(A) of the FLSA (29 U.S.C. §203(e)(4)(A)) excludes from the 
definition of “employee” individuals who volunteer to perform services for a public agency of a State or 
local government only if they receive no compensation for their services. (This does not prevent payment 
of expenses, reasonable benefits, or a nominal fee as provided in 29 CFR §553.106.) As you described 
the proposal, all municipal employees who “volunteer” will be paid an hourly wage while performing 
“volunteer” firefighting duties, but at different hourly rates than the wages they receive for their regular 
positions of employment. Those individuals who do not hold other positions of employment with the 
municipality will also be paid an hourly wage while performing firefighter duties. Thus, regardless of 
whether the individuals hold other jobs as employees of the municipality, both categories of individuals 
are to be paid hourly wages while performing firefighter duties as proposed, making them paid employees 
of the municipality for the time so spent for purposes of the FLSA. 
 
For those individuals who also hold another position with the municipality, all of their shifts on days they 
work as firefighters will be 24 hours, scheduled from 8:00 a.m. to 8:00 a.m. the next morning each shift, 
and they will work two or three 24-hour shifts per month. Some of the shifts will be on days when these 
individuals work their regular jobs during the day (from 8:00 a.m. to 5:00 p.m.), after which the individuals 
will report to the fire department from 5:00 p.m. until 8:00 a.m. the next morning. On weekend shifts when 
the individuals are not scheduled to work their regular jobs, they will work in the fire department from 8:00 
a.m. to 8:00 a.m. the next day. Eight hours of the 24-hour shift will be unpaid sleep time, unless a fire call 
occurs during the sleep period, in which case the individual will be paid for the time spent on that call. The 
remainder of the eight hours will be considered unpaid sleep time so long as the individuals have a five-
hour uninterrupted sleep period. If they do not receive at least five hours of uninterrupted sleep, they will 
be paid for the entire eight-hour sleep period. Time spent performing the duties of their regular municipal 
jobs will be paid at their regular pay rate for those jobs; time spent performing firefighting duties will be 
paid at an hourly wage different from their regular jobs. 
 
All hours worked over 40 in a workweek will be paid as overtime using the weighted average method, i.e., 
one-and-one-half times the average regular rate (determined by dividing total pay for the week by total 
hours worked in the week). 
 
Individuals who do not hold other positions with the municipality will be scheduled for 24-hour shifts and 
paid an hourly wage while performing firefighting duties. They will have eight hours of unpaid sleep time 
per shift unless they respond to a fire call during the sleep period, in which case they will be paid for the 
time spent on the fire call. The remainder of the eight-hour sleep period will be unpaid unless they do not 
have at least five hours of uninterrupted sleep, in which case they will be paid for the entire eight-hour 
sleep period. Overtime will be paid these employees at time-and-one-half their regular rate of pay if they 
work in excess of 40 hours in a workweek. 
 
You indicate that no municipal employee is required to participate in this program. You also state that no 
regular, or career, firefighters will work as “volunteers” under the program. With these facts as 
background, you present the following questions: 
 
1. Does scheduling 24-hour shifts under the plan comply with the FLSA? 
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Answer: Yes, subject to the conditions that are discussed in the answers to the questions below being 
satisfied. 
 
2. Do the plan’s provisions for unpaid sleep time of eight hours during a 24-hour shift comply with the 

FLSA? 
 
Answer: Yes, if the employer has entered into an agreement with the employees to exclude bona fide, 
regularly scheduled sleeping periods (of not more than eight hours) from hours worked, and provided 
further that the employer furnishes adequate sleeping facilities and the employees can usually enjoy an 
uninterrupted night’s sleep. See 29 CFR §785.22(a); §553.222(a). Where no expressed or implied 
agreement to exclude sleep time is present, the eight hours of sleeping time constitute hours worked. 
 
3. Do the plan’s provisions for payment of actual time worked on calls during the eight-hour sleep period 

comply with the FLSA? 
 
Answer: Yes. If the sleeping period is interrupted by a call to duty, the interruption must be counted as 
hours worked. See 29 CFR § 785.22(b). 
 
4. Do the plan’s provisions for payment of all eight hours of the sleep period if employees are unable to 

have five uninterrupted hours of sleep comply with the FLSA? 
 
Answer: Yes. For enforcement purposes, the Wage and Hour Division has adopted the rule that if an 
employee cannot get at least five hours of sleep during the scheduled sleeping period, then the entire 
time must be counted as working time. See 29 CFR § 785.22(b). 
 
5. Do the plan’s provisions for payment of individuals who have other positions with the municipality at 

two different rates for their work as firefighters and their work in their regular positions comply with the 
FLSA? 

 
Answer: Yes. An employer may establish different non-overtime rates of pay (of not less than the 
applicable minimum wage) for different types of work performed by an employee within a single 
workweek. See 29 CFR § 778.115. 
 
6. Do the plan’s provisions to pay for overtime at the weighted average of the two hourly rates for 

individuals who have other positions with the municipality comply with the FLSA? 
 
Answer: Yes. Where an employee in a single workweek works at two (or more) different types of work for 
which different non-overtime rates of pay have been established, the regular rate of pay for overtime 
purposes is the weighted average of such rates. See 29 CFR § 778.115. 
 
7. Are there any other provisions of the FLSA that may impact the proposed firefighter plan? 
 
Answer: Certain statutory exceptions permitting alternative methods of computing overtime pay in the 
case of an employee paid at two or more different rates of pay for different types of work performed are 
discussed in 29 CFR §§ 778.415 through 778.421. 
 
This opinion is based exclusively upon the information you provided. The existence of other factual 
information not contained in your description might require a different conclusion that the one expressed 
herein. 
 
Sincerely, 
 
Tammy D. McCutchen 
Administrator 
Note: * The actual name(s) was removed to preserve privacy.  
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