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February 16, 2001 

FLSA2001-7 
Dear Name*, 
 
This is in response to your letter to former Administrator Maria Echaveste concerning the requirements of 
the Fair Labor Standards Act (FLSA) and its regulations on deductions from wages for the cost of 
uniforms, including weapons for police officers. We regret the delay in responding. 
 
You request a formal opinion on whether it would be proper under the FLSA for an employer to deduct 
the cost of uniforms from an employee’s wages in a week in which that employee works more than 40 
hours, if the employer pays the employee overtime compensation computed at 1 ½ times the regular rate 
(before deductions are taken out) and if the deduction does not reduce the regular rate below the 
minimum wage required by the FLSA. In other words, may the deduction be made where the employee’s 
weekly wage and overtime are calculated at the proper rates and then the deduction is taken out of the 
employee’s gross wage without reducing the overtime compensation or reducing the employee’s pay 
below the minimum wage? 
 
To best respond to your inquiry, it may be helpful to review the Division’s interpretation of the legal 
requirements for deductions in general. Employers must pay employees statutorily-required minimum 
wage and overtime premium pay finally and unconditionally, or “free and clear.” Section 3(m) of the FLSA 
allows an employer to count as part of wages the reasonable cost to the employer of furnishing an 
employee with “board, lodging, or other facilities” when the employer customarily furnishes the items to 
employees, unless a bona fide collective bargaining agreement excludes such costs from wages. An 
employer may either claim a credit towards its minimum wage and overtime obligations for the reasonable 
cost or fair value of furnishing qualifying section 3(m) facilities, or deduct the amounts from the 
compensation due, even if the qualifying section 3(m) deductions reduce an employee’s pay below the 
statutorily-required minimum. 
 
The costs of furnishing items to employees that are primarily for the benefit or convenience of the 
employer are not recognized as “reasonable.” They can never qualify as “section 3(m) facilities” and may 
not, therefore, be counted as a part of wages statutorily due. Consequently, if an employee returns to the 
employer (or to someone else on the employer’s behalf) any part of his or her wage entitlements due 
(whether returned in cash or in other than cash -- e.g., tools or equipment), violations result. Violations 
occur in two ways: (1) directly, when an employer deducts from an employee’s pay the cost of furnishing 
the employee a non-3(m) item; or (2) indirectly, when the employee must incur out-of-pocket expenses to 
buy the item and the employer fails to reimburse the employee for the outlay. See Regulations, 29 CFR 
§§531.3(d)(1) and (3), 531.32(c), and 531.35. 
 
It makes no difference whether an employer requires an employee to purchase a tool or equipment 
before the employee begins work or during the course of the work – both situations present potential 
violations if the employee acquires the item in connection with the employment relationship. If an 
employer requires a prospective employee to purchase a uniform before starting work, the employer must 
reimburse the employee no later than the next regular payday to the extent that the uniform costs cut into 
statutory minimum wage or overtime premium pay. These same principles apply to the costs of furnishing 
any tools or equipment required by other law (e.g., State law), by the nature of the work, or by the 
employer. 
 
Under these principles, an employer may not lawfully require an employee to pay for an expense of the 
employer’s business if doing so reduces the employee’s pay below any statutorily-required minimum 
wage or overtime premium pay. For example, tools of the trade and other materials or equipment 
incidental to carrying on the employer’s business, and the cost of uniforms or other equipment where the 
nature of the business or work requires the employee to have them, are considered business expenses of 
the employer that do not qualify as “section 3(m) facilities.” An employer may not require employees to 
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incur costs for such non-3(m) items if doing so cuts into their statutory minimum wage or overtime 
premium pay entitlements. 
 
Regulations, 29 CFR §531.37 contains our interpretations on deductions from wages for non-3(m) items 
in overtime workweeks. Briefly, deductions for articles that do not qualify as “board, lodging, or other 
facilities” under FLSA section 3(m) may be made in an overtime workweek to the same extent as in a 
non-overtime workweek, if their purpose and effect are not to evade the overtime requirements of the 
FLSA or other law, and provided the situation involves bona fide deductions that are made for 
particular items according to an agreement or understanding between the employer and the employee 
(29 CFR §531.37(a)). If all these conditions are met, the total amount that an employer may deduct from 
an employee subject to overtime pay in an overtime workweek may not exceed the amount that could be 
deducted if the employee had only worked a 40-hour week. 
 
If an employer makes bona fide deductions from the stipulated wage of an employee, the employee’s 
regular rate for calculating statutory time-and-one-half overtime pay is the stipulated wage before the 
deductions are made (29 CFR §531.37(b)). Note, too, that under 29 CFR §778.315, employers must pay 
employees all of their straight time compensation due under an express or implied contract or under 
any applicable statute for the non-overtime hours worked before it can be said that the employer has 
paid proper time-and-one-half overtime compensation for the overtime hours worked. This statement 
reinforces two principles that apply in an overtime workweek: (1) only an express or implied contract 
addressing deductions would authorize an employer to make any deductions that reduce earnings below 
the regular rate for the straight time hours; and (2) the minimum amount that must be paid “free and clear” 
for the straight time hours may never be less than the highest applicable statutory minimum wage (“… all 
the straight time compensation due … for the non-overtime hours … under any applicable statute…” 
(29 CFR §778.315)). Finally, as noted above, 29 CFR §531.37(a) authorizes only “bona fide deductions” 
that “are made for particular items in accordance with the agreement or understanding of the parties,” and 
declares manipulations that evade statutory overtime requirements to be illegal. 
 
Accordingly, if an employer and an employee have an express or implied agreement over a deduction 
policy for particular items, then bona fide deductions pursuant to the policy will be allowed during overtime 
workweeks to the extent that they would be allowed in non-overtime workweeks, provided that the 
deductions do not violate other applicable laws, the employee receives “free and clear” the highest 
applicable minimum wage (including prevailing wages) required by any Federal, State or local law for the 
non-overtime hours, and the employee receives time-and-one-half the regular rate of pay based on the 
stipulated wage, before any deductions are made, for all the overtime hours. Where no express or implied 
agreement exists as to deductions for particular items, or if the employer reduces an employee’s wages 
for a reason not addressed in the contractual arrangement or for no legitimate reason, the deductions are 
considered illegal and are not allowed during overtime workweeks. The following standards must be met: 
 
 Deductions must be for particular items according to an agreement or understanding 

between the parties: The agreement must be reached before the employee performs the work 
that becomes subject to the deductions. The agreement must be specific concerning the 
particular items for which the deductions will be made, and the employee must know how the 
amount of the deductions will be determined that are included in the agreement. The employee 
must affirmatively agree or assent to the employer’s deduction policy. While the employee’s 
assent to the policy may be written or unwritten, the burden of proof that an employee has agreed 
to the deduction policy rests on the employer. 

  
 Only bona fide deductions, made for particular items, are permitted: Deductions which 

evade other laws (Federal, State or local) or which are otherwise prohibited by other authority are 
not bona fide (e.g., if a State law prohibits any deductions from employee wages for tools and 
similar items or equipment that are business expenses of the employer, we would not allow any 
such deductions in that State in an overtime workweek, regardless of whether the highest 
minimum wage enforced by the Division was paid (net) after the deductions). Deductions for 
amounts above the reasonable cost to the employer of furnishing a particular item to an 
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employee are also not bona fide (e.g., furnishing items to employees “at a profit”). Deductions 
from wages where no prior agreement exists as to particular items are never permitted in an 
overtime work week. 

  
 The regular rate of pay is based on the stipulated wage before any deductions are made:  

Deductions for non-3(m) items that reduce an employee’s rate of pay to below the highest 
applicable legally-required minimum wage are illegal unless the law establishing that minimum 
wage allows the particular deductions. When an employee covered by the overtime requirements 
works overtime hours, deductions may be made according to an agreement that reduce the 
effective hourly rate down to the highest required minimum wage, but only from the non-overtime 
hours (first 40 hours in the week), and proper time-and-one-half the full regular rate (pre-
deductions) must be paid for all statutory overtime hours. 

  
 The purpose and effect of the deductions are not to evade the overtime requirements or 

other laws: Deductions made only in overtime workweeks, or increases in prices charged during 
overtime workweeks compared to non-overtime workweeks, are considered manipulations to 
evade statutory overtime requirements which are prohibited. Deductions that violate other 
applicable laws (Federal, State or local) are prohibited in an overtime workweek. 

 
Various other Federal, State and local laws regulate payment of wages, prohibit or restrict payment of 
wages in services or facilities, outlaw “kickbacks,” restrain assignments, and otherwise govern the 
calculation of wages and the frequency and manner of paying them. Nothing in the FLSA or other 
Division-administered statutes, regulations, or interpretations overrides or nullifies any higher standards 
or more-stringent provisions of these other laws. See 29 CFR §531.26. 
 
Accordingly, to the extent that the deductions for uniforms and weapons meet the above criteria, they 
would be allowable under the FLSA. You also asked whether the cost of pre-employment physicals could 
be deducted in the same manner. It is our position that an employer may not require an employee to pay 
for the cost of obtaining a physical that is required by the employer for the employee to continue 
employment if doing so cuts into any statutorily-required minimum wage or overtime premium pay 
according to the above criteria. We also consider the time spent in obtaining such a physical examination 
as compensable hours of work. On the other hand, however, we would not assert that the cost of the 
physical or the time spent in obtaining it would have to be borne by a prospective employer if it occurs 
prior to employment or a commitment to employ the individual. 
 
We based this opinion exclusively on the facts and circumstances described in your request. We are 
providing it to you on the basis of your representation, explicit or implied, that you have provided a full and 
fair description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the 
question presented. If any other factual or historical background exists that is not contained in your 
request, it might require a different conclusion than the one we have expressed above. 
 
Sincerely, 
 
 
Thomas M. Markey 
Acting Administrator 
 
Note: * The actual name(s) was removed to preserve privacy.  
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