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January 6, 2009         FMLA2009-1-A 
  
Dear Name*: 
 
This is in response to your request for clarification of employee notification procedures under the Family 
and Medical Leave Act (FMLA) as discussed in Wage and Hour Opinion Letter FMLA-101 (January 15, 
1999).1  You state that employers believe that opinion letter FMLA-101 prevents them from applying 
internal call-in policies, disciplining employees under no call/no show policies, or disciplining employees 
who call in late, as long as the employees provide notice within two business days that the leave was 
FMLA-qualifying, regardless of whether they could have practicably provided notice sooner.  You believe 
that this interpretation of the FMLA employee notification requirements “places an untenable burden on 
employers who are attempting to reasonably schedule their workforce based on foreseeable availabilities 
of employees and to apply uniform rules on call in to all employees.”   
 
The FMLA requires employees to provide notice of the need for leave due to the birth or placement of a 
child, or for their own serious health condition or to care for a covered family member with a serious 
health condition, 30 days before the leave is to begin where possible.  See 29 U.S.C. § 2612(e).  Where it 
is not possible to provide 30 days notice of the need for such leave, employees must provide “such notice 
as is practicable.”  Id.  The Department of Labor’s 1995 FMLA regulations required that when leave is 
foreseeable less than 30 days in advance, notice must be provided “as soon as practicable,” which the 
regulations clarified “ordinarily would mean at least verbal notification to the employer within one or two 
business days of when the need for leave becomes known to the employee.”  29 C.F.R. § 825.302(b).2  
Opinion letter FMLA-101 interpreted this language to bar an employer’s attendance policy that required 
employees taking intermittent FMLA leave to report within one hour after the start of their shift unless they 
were unable to report due to circumstances beyond their control.  The letter stated that “[t]he company’s 
attendance policy imposes more stringent notification requirements than those of FMLA and assigns 
points to an employee who fails to provide such ‘timely’ notice of the need for FMLA intermittent leave.”  
Wage and Hour Opinion Letter FMLA-101. 
 
On February 11, 2008, the Department published a Notice of Proposed Rulemaking (NPRM) inviting 
public comment on proposed changes to the 1995 FMLA regulations.  73 Fed. Reg. 7876.  In the NPRM, 
the Department discussed opinion letter FMLA-101 and the “two-day rule” for FMLA notice at length.  The 
Department stated that it proposed to delete the regulatory language in § 825.302(a) of the 1995 FMLA 
regulations, which defined ‘‘as soon as practicable’’ as ‘‘ordinarily * * * within one or two business days of 
when the need for leave becomes known to the employee,’’ because “[w]hile the ‘one to two business 
days’ timeframe was intended as an illustrative outer limit, Wage and Hour Opinion Letter FMLA–101 
(Jan. 15, 1999), in effect, mistakenly read the regulation as allowing employees two business days from 
learning of their need for leave to provide notice to their employers, regardless of whether it would have 
been practicable to provide notice more quickly.”  Id. at 7907.  The NPRM went on to state that: 
 

Absent emergency situations, where an employee becomes aware of a need for FMLA leave less 
than 30 days in advance, the Department expects that it will be practicable for the employee to 
provide notice of the need for leave either the same day (if the employee becomes aware of the 
need for leave during work hours) or the next business day (if the employee becomes aware of 
the need for leave after work hours).   

 

                                                           
1 Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in this letter 
can be found at www.wagehour.dol.gov. 
 
2 The 1995 regulations similarly provide that when the need for leave is unforeseeable, “[i]t is expected that an 
employee will give notice to the employer within no more than one or two working days of learning of the need for 
leave, except in extraordinary circumstances where such notice is not feasible.”  29 C.F.R. § 825.303(a). 
 

http://www.dol.gov/esa/WHD/opinion/FMLA/prior2002/FMLA-101.htm
http://www.wagehour.dol.gov/
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Id. at 7908.  The Department proposed that “absent unusual circumstances, employees may be required 
to follow established call-in procedures (except one that imposes a more stringent timing requirement 
than the regulations provide), and failure to properly notify employers of absences may cause a delay or 
denial of FMLA protections.”  Id. at 7909.   
 
In addressing employee notice of unforeseeable FMLA leave, the NPRM noted that employer comments 
received in response to the Department’s December 2006 Request for Information indicated that “the ‘two 
day rule’ interpreted in Wage and Hour Opinion Letter FMLA–101 . . . is even more unworkable in the 
context of unforeseen FMLA leave because the employee is not required to report the absence prior to 
the start of his/her shift even where it is practicable to do so.”  Id. at 7910.  Accordingly, the Department 
proposed that when providing notice of the need for unforeseeable FMLA leave “an employee must 
comply with the employer’s usual procedures for calling in and requesting unforeseeable leave, except 
when extraordinary circumstances exist (or the procedure imposes a more stringent timing requirement 
than the regulations provide), such as when the employee or a family member needs emergency medical 
treatment.”  Id. at 7911.  The NPRM clarified that, in the absence of extraordinary circumstances, if the 
employee failed to comply with the normal procedures for reporting an absence “then the employee is 
subject to whatever discipline the employer’s rules provide for such a failure and the employer may delay 
FMLA coverage until the employee complies with the rules.”  Id.  
 
The Department published final FMLA regulations (Final Rule) on November 17, 2008, which will become 
effective on January 16, 2009.  73 Fed. Reg. 67934 (Nov. 17, 2008).  In the Final Rule, the Department 
adopted the proposed revisions regarding the timing of employee notice of the need for FMLA leave with 
some minor modifications.  The Department again noted that the “one to two business days” time frame 
set forth in the 1995 regulations had been misinterpreted as permitting “employees two business days 
from learning of their need for leave to provide notice to their employers regardless of whether it would 
have been practicable to provide notice more quickly.”  73 Fed. Reg. 68003.  In discussing the proposed 
changes to § 825.302, the Department stressed that “both current and proposed § 825.302(b) defined ‘as 
soon as practicable’ as ‘as soon as both possible and practical, taking into account all the facts and 
circumstances of the individual case.’ The deletion of the ‘two-day rule’ does not change the fact that 
whether notice is given as soon as practicable will be determined based upon the particular facts and 
circumstances of the employee’s situation.”  73 Fed. Reg. 68003.  Thus, final § 825.302(b) states that 
“[w]hen an employee becomes aware of a need for FMLA leave less than 30 days in advance, it should 
be practicable for the employee to provide notice of the need for leave either the same day or the next 
business day.  In all cases, however, the determination of when an employee could practicably provide 
notice must take into account the individual facts and circumstances.”  73 Fed. Reg. 68098.  Final § 
825.303(a), which addresses the timing of notice for unforeseeable FMLA leave, similarly states that an 
employee must provide notice to the employer as soon as practicable under the facts and circumstances 
of the particular case.  Specifically, “[i]t generally should be practicable for the employee to provide notice 
of leave that is unforeseeable within the time prescribed by the employer’s usual and customary notice 
requirements applicable to such leave.”  73 Fed. Reg. 68099.  In both situations, employees must comply 
with their employers’ usual and customary notice and procedural requirements for requesting leave, 
absent unusual circumstances.  See 73 Fed. Reg. 68099 (setting forth section § 825.302(d) (“Complying 
with employer policy”) of the Final Rule); 73 Fed. Reg. 68100 (setting forth section § 825.303(c) 
(“Complying with employer policy”) of the Final Rule).    As the Preamble notes: 
 

The Department recognizes that call-in procedures are routinely enforced in the workplace and 
are critical to an employer’s ability to ensure appropriate staffing levels. Such procedures 
frequently specify both when and to whom an employee is required to report an absence.  The 
Department believes that employers should be able to enforce non-discriminatory call-in 
procedures, except where an employer’s call-in procedures are more stringent than the timing for 
FMLA notice . . . .  In that situation, the employer may not enforce the more stringent timing 
requirement of its internal policy.  Additionally, where unusual circumstances prevent an 
employee seeking FMLA-protected leave from complying with the procedures, the employee will 
be entitled to FMLA-protected leave so long as the employee complies with the policy as soon as 
he or she can practicably do so. 
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73 Fed. Reg. 68006; see 73 Fed. Reg. 68009 (“[T]he final rule replaces the statement that employees will 
be expected to give notice to their employers ‘promptly’ with the statement that it generally should be 
practicable for the employee to provide notice of leave that is unforeseeable within the time prescribed by 
the employer’s usual and customary notice requirements applicable to such leave.”).   
 
Accordingly, as stated in the final rule, where an employer’s usual and customary notice and procedural 
requirements for requesting leave are consistent with what is practicable given the particular 
circumstances of the employee’s need for leave, the employer’s notice requirements can be enforced.   
To the degree that Wage and Hour Opinion Letter FMLA-101 has been interpreted to create a flat “two-
day rule,” the Department is hereby rescinding it.  Thus, in the example you cite in your letter of an 
employer policy requiring employees to call in one hour prior to their shift to report absences and an 
employee who is absent on Tuesday and Wednesday, but does not call in on either day and instead 
provides notice of his need for FMLA leave when he returns to work on Thursday, it is our opinion that 
unless unusual circumstances prevented the employee from providing notice consistent with the 
employer’s policy, the employer may deny FMLA leave for the absence.   
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is given 
based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair description of all 
the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the question presented.  
Existence of any other factual or historical background not contained in your letter might require a 
conclusion different from the one expressed herein.  You have represented that this opinion is not sought 
by a party to pending private litigation concerning the issue addressed herein.  You have also 
represented that this opinion is not sought in connection with an investigation or litigation between a client 
or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Alexander Passantino 
Acting Administrator 
 
 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 


