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Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210  

 
January 17, 2006        FMLA2006-1-A 
 
Dear Name*: 
 
This is in response to your letter asking whether, under certain circumstances, your client may require an 
employee to vacate employer-provided lodging while the employee is on leave pursuant to the Family and 
Medical Leave Act of 1993 (FMLA), 29 U.S.C. § 2601 et seq.  We apologize for the delay in responding. 
 
Your letter provides the basis for the following assumptions that we have used in answering this inquiry.  
Your client is the owner and operator of a self-storage business that provides on-site lodging for 
managers of the storage facilities.  Your client provides managers with an on-site apartment for the 
convenience of the employer and without charge to the employee.  Although a resident manager is not 
required to be on call when not on duty, the manager is expected to respond to customer service issues 
or emergency situations if the manager is there.  The presence of a live-in manager is a “critical part of 
the operation” of your client’s business, because it (1) deters crime, (2) is a “selling point” with prospective 
tenants, and (3) is much more efficient than paging an off-site manager who would have to drive to the 
facility.  Your client will ask a manager on leave for a non-FMLA reason to move out of the apartment 
when the business begins to suffer because there is no resident manager.  The timing of this temporary 
move depends on “a variety of factors including the age of the property, the mix of customers, the 
occupancy rate, the competition in the market, the availability of another employee, etc.” 
 
Your letter states that you consider the provision of lodging also to be a benefit to the employee-
managers, and that your client proposes to treat managers on FMLA and non-FMLA leave in the same 
way.  That is, the client would ask a resident manager who is on FMLA leave to vacate the employer-
provided housing when the business requires that a manager in a non-leave status be on the premises.  
You further state that the employee on FMLA leave who has vacated the premises pursuant to such 
policy will have restoration rights, including the right to return to the employer-provided residence, at the 
end of the FMLA leave. 
 
The FMLA entitles eligible employees of covered employers to take up to 12 weeks of unpaid, job-
protected leave each year – with continuation of group health insurance coverage under the same 
conditions as prior to leave – for specified family and medical reasons.  We assume your inquiry refers to 
a covered employer and an eligible employee. 
 
The FMLA, at 29 U.S.C. § 2614(a), sets forth an employee’s rights to restoration. Section 2614(a)(2) 
provides that the taking of FMLA leave may not result in the loss of any employment benefit accrued prior 
to the date of that leave.  The regulations at 29 C.F.R. § 825.209 address whether an employee is entitled 
to benefits while using FMLA leave.  Although the regulatory provisions primarily describe an employer’s 
obligation under 29 U.S.C. § 2614(c) to maintain an employee’s coverage under a group health plan, 29 
C.F.R. § 825.209(h) states that an employee’s entitlement to benefits other than the maintenance of 
group health coverage during a period of FMLA leave “is to be determined by the employer’s established 
policy for providing such benefits when the employee is on other forms of leave (paid or unpaid, as 
appropriate).”  In the situation you describe, the employee’s right to continued lodging would be 
determined by established employer policy.  Because the employer would restore the employee to the 
apartment at the end of the FMLA leave, the employee would not be denied upon restoration any 
employment benefits accrued prior to the date of the FMLA-protected leave.  See 29 U.S.C. § 2614(a); 29 
C.F.R. § 825.215. 
 
We agree with your conclusion that the situation you describe is different from the one in our opinion letter 
of November 5, 1993 (FMLA-15), in which the Wage and Hour Administrator stated that “[w]e would 
construe an employer’s attempt to require an FMLA-eligible employee to vacate the employer-provided 
lodging during the term of an FMLA leave period as an attempt to interfere with or restrain an employee’s 
attempt to exercise rights under the FMLA” in violation of the Act at 29 U.S.C. § 2615 and the regulations 
at 29 C.F.R. § 825.220.  The letter prompting that opinion did not state that the employer had an 
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established policy (or intended to establish one) covering all employees with respect to FMLA and non-
FMLA leave.   
 
We believe requiring an employee to vacate the premises during a FMLA leave would not violate the Act 
under the circumstances you describe, which include your client adopting and applying a policy that 
provides similar treatment to employees on leave for both FMLA and non-FMLA reasons and restoration 
of the employer-provided lodging upon return from FMLA leave.  It should be emphasized, however, that 
such a policy must be established and uniformly applied to non-FMLA absences in order to be available 
for FMLA absences.  The FMLA at 29 U.S.C. § 2615(a) and the FMLA regulations at 29 C.F.R.  
§ 825.220(c) prohibit discrimination against an employee for taking FMLA leave.  We believe that 
requiring an employee who has taken FMLA leave to vacate employer-provided housing, when such 
action is not required of a similarly situated employee on non-FMLA leave, would constitute such 
impermissible discrimination.   
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is given 
based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair description of all 
the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the question presented.  
Existence of any other factual or historical background not contained in your letter might require a 
conclusion different from the one expressed herein.  You have represented that this opinion is not sought 
by a party to pending private litigation concerning the issue addressed herein.  You have also 
represented that this opinion is not sought in connection with an investigation or litigation between a client 
or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor.   

 
Sincerely, 

 
Alfred B. Robinson, Jr. 
Deputy Administrator 
 
* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7). 
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