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Frequently Asked Questions 
 
USCIS IMPLEMENTS CHANGES TO ASSIST PROSPECTIVE ADOPTIVE PARENTS 

Allows One-Time Extension of Approved Application   
 
 
Q1. When do prospective adoptive parent(s) have to pay the biometrics/fingerprint fee?  
A1. Prospective adoptive parents and all household members age 18 and older must pay an $80 
biometric fingerprinting fee when the initial Form I-600A is filed.  USCIS will allow a one time, free re-
fingerprinting for the prospective adoptive parents and all household members age 18 and older.  
 
Q2. When does the free (no-charge) extension period begin?  
A2. The one time, free extension became effective on July 30, 2007, the effective date of the new fee 
rule.  
 
Q3. Who can request a no-charge extension of Form I-600A? 
A3. Prospective adoptive parent(s) can request a “no charge” extension to any Form I-600A filed on 
or after July 30, 2007.  The extension is also available for any Form I-600A that has already been 
approved, provided that the approval expires on or after July 30, 2007, regardless of the number of 
children the prospective adoptive parent has been authorized to adopt.  For instance, if a prospective 
adoptive parent has obtained approval to adopt two children, but has only filed one Form I-600, the 
prospective adoptive parent can request an extension to have sufficient time to file the second Form I-600.  
No extension is available in any case, however, in which the Form I-600A approval expires before July 
30, 2007.   
 
Q4. How can prospective adoptive parent(s) request an extension to an approved Form I-600A?   
A4. To request an extension, prospective adoptive parent(s) must submit a written request to the 
USCIS office that adjudicated the initial Form I-600A.  The written request must explicitly request a one-
time, no-charge extension to the current approved Form I-600A.  They must also submit an 
amended/updated home study and any other supporting documentation of any changes in the household.  
The home study amendment/update must address each issue under 8 CFR 204.3(e) and indicate any 
changes. The home study must also address any changes to answers submitted with the initial Form I-
600A and must say whether approval is still recommended.   
 
Q5. When should prospective adoptive parent(s) send the request for an extension to an 
approved Form I-600A?  
A5. USCIS must receive the extension request no earlier than 90 days before the approved Form I-
600A expires, but before the Form I-600A approval notice expires. For instance, if an approved Form I-
600A is valid until December 31, the window to file an extension request is October 2 through December 
31, no earlier or later.  If the extension is not timely filed then a new I-600A with appropriate fees would 
need to be filed.  



 
Q6. What does it mean to file an extension request before the I-600A approval expires?  
A6. Under 8 CFR 204.3(h)(3)(i), approval of a Form 1-600A is valid for 18 months from its approval 
date.  For example, a Form I-600A approved on January 31, 2006 is valid until July 31, 2007.  Since the 
approved Form I-600A was still valid on July 30, 2007, an extension request received on July 30, 2007 is 
considered “received” before the approved Form I-600A expired.  That is, an extension request is timely 
so long as it is received no later than the last day the approved Form I-600A is still valid.  
 
Q7. What basis does USCIS use to decide whether to extend an approved Form I-600A?  
A7.  The prospective adoptive parent(s) must continue to meet all eligibility requirements and, based 
on the amended or updated home study and all other evidence, demonstrate that they can provide the 
"proper care" standard.  Also, because the final fee rule did not take effect until July 30, 2007, USCIS will 
deny any extension request made if the Form I-600A expired before July 30, 2007.  
 
Q8. How can prospective adoptive parent(s) request a change of country notification?  
A8. Prospective adoptive parents may make one request for a change of country notification with no 
fee.  The written request must include all supporting evidence to substantiate the change of country 
request.   In addition, prospective adoptive parents must file an Application for Action on an Approved 
Application or Petition, (Form I-824) with the appropriate fee, for subsequent requests for change of 
country notifications.  
 
Q9. When is the no-charge change of country notification effective?  
A9. The no-charge change of country notification became effective on July 30, 2007, the same date 
the fee rule is effective.   
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