
Rev. Rul. 68-657, 1968-2 C.B. 218 

The exempt status of a business league is not affected where
it distributes forms that are designed primarily for use by the 
members in reporting data to the league, but are also used by 
members as business records. 

The Internal Revenue Service has been asked whether the 
activity described below affects the status of a business league 
exempt from Federal income tax under section 501(c)(6) of the 
Internal Revenue Code of 1954. 

The business league conducts a public relations program to 
promote the line of business of its members. As a part of its 
program, the league publishes statistics on business conditions in 
the industry. The statistics are based on data reported by the 
members. To ensure uniformity in reporting, the league developed
certain forms to be used by the members in furnishing the data. 
The forms are also of use to the members in their businesses in 
that they assist in the analysis of their operations. 

Section 501(c)(6) of the Code provides for the exemption from 
Federal income tax of nonprofit business leagues whose earnings do 
not inure to individuals. 

Section 1.501(c)(6)-1 of the Income Tax Regulations defines a 
business league as an association of persons having a common
business purpose. The purpose of the association must be to
improve business conditions in a line of business rather than to 
perform particular services for the individual members. 

The forms in the instant case are provided primarily for the
use of the league in compiling industry data.  Any use of the
forms by the members is merely incidental. Accordingly, the
business league's exemption from Federal income tax is not 
affected by engaging in this activity. 

This conclusion is distinguishable from the decision in the 
case of Indiana Retail Hardware Association v. U.S., 366 F.2d 998 
(1966). In that case the business league furnished supplies
primarily for the use of its members in their individual 
businesses. 


