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The exempt status of a social club will not be adversely
affected where it redeems certain members' stock at the book 
value of the shares at the time of redemption, even though the
stockholder may realize gain therefrom. 

A club exempt from Federal income tax under section
501(c)(7) of the Internal Revenue Code of 1954 has asked whether
its exempt status will be adversely affected if it redeems some
of its outstanding stock in the manner described below. 

The articles of incorporation of the club provide that each
member of the club is required to purchase a minimum of five
shares of stock. The articles further provide that, when the
club's financial condition permits, the club will purchase at
book value the stock of shareholders who die, resign, or wish to
reduce their holdings to the minimum number of shares required of
each member. 

In accordance with its articles, the club redeemed stock of 
certain of its members at a price in excess of the amount they
originally paid. The price was based on the book value of the
stock at the time of redemption. Such value reflected increases 
in the club's net worth resulting entirely from expanded club
facilities, which were financed by amounts collected from
members, and realized gain from the sale of club assets which no
longer served a useful purpose to the club. The club does not 
engage in business with the general public. 

Section 501(c)(7) of the Code provides for exemption from
Federal income tax for clubs organized and operated exclusively
for pleasure, recreation, and other nonprofitable purposes, no
part of the net earnings of which inures to the benefit of any
private shareholder. 

Under certain circumstances, a club exempt under section
501(c)(7) of the Code may make cash distributions to its members
without loss of its exemption. See Rev. Rul 58-501, C.B. 1958-2, 
262, and Rev. Rul. 65-64, C.B. 1965-1, 241. 

The stockholders have a right, both legal and equitable, to
the assets of the club as set out in Revenue Ruling 58-501. When 
the club dissolves, the assets may be distributed to members
without loss of exemption. Similarly, when a stockholder
terminates his membership or reduces his stock ownership, he is
entitled to an aliquot share of the club's assets. Thus, in 
circumstances set forth above, the repurchase of stock based upon
book value of the club's assets will not preclude exemption even
though the stockholder may realize a gain therefrom. 

Accordingly, the redemption of members' stock under the
foregoing circumstances will not adversely affect the club's
exemption from Federal income tax under section 501(c)(7) of the 



Code. 


