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 A social club that regularly sells liquor to its members for 
consumption off its premises is not entitled to exemption under 
section 501(c)(7) of the Code;  Revenue Ruling 44 distinguished. 
 
 Advice has been requested whether the sale of liquor by a 
social club to its members for consumption off the club's 
premises will affect the club's exemption from Federal income tax 
under section 501(c)(7) of the Internal Revenue Code of 1954. 
 
 The club provides a variety of social and athletic 
activities for its members.   It operates a clubhouse, which 
includes restaurant and bar facilities.   In addition to selling 
liquor to members in the bar and restaurant, the club also 
regularly sells liquor by the bottle to members for consumption 
off the premises and accepts orders for delivery to members at 
their homes.   Purchases may be made by members only.   The club 
is licensed by the State to conduct this activity. 
 
 Section 501(c)(7) of the Code provides for the exemption 
from Federal income tax of clubs organized and operated 
exclusively for pleasure, recreation, and other nonprofitable 
purposes. 
 
 Section 1.501(c)(7)-1 of the Income Tax Regulations states 
that the exemption under section 501(c)(7) of the Code generally 
extends to social and recreation clubs which are supported solely 
by membership fees, dues, and assessments.   However, a club 
otherwise entitled to exemption will not be disqualified because 
it raises revenue from members through the use of club facilities 
or in connection with club activities. 
 
 Revenue Ruling 44, C.B. 1953-1, 109, holds that a social 
club, otherwise entitled to exemption from Federal income tax, 
should not be denied exemption because it derives its principal 
income from the operation of a bar or restaurant, provided, among 
other things, that only members and their guests are permitted to 
use the club's facilities.   That Revenue Ruling notes that 
exemption has been granted to many clubs where substantial 
revenue was derived from the sale of merchandise and services to 
members. 
 
 The sale of liquor to members for consumption off the club's 
premises does not constitute the raising of income from members 
through the use of the club's facilities or in connection with 
club activities within the meaning of section 1.501(c)(7)-1 of 
the regulations.   Neither is it income from the sale of 
merchandise to members through the operation of a restaurant or 
bar as provided in Revenue Ruling 44.   Rather, the regular sale 
of liquor under the circumstances in the instant case is a 
service to the members that is neither related to nor in 
furtherance of a social club's exempt purposes.   Since such 
activity is neither social nor recreational, the club is not 



operated exclusively for pleasure, recreation, and other 
nonprofitable purposes within the meaning of section 501(c)(7) of 
the Code. 
 
 Accordingly, the social club described above is not entitled 
to exemption from Federal income tax under section 501(c)(7) of 
the Code. 
 
 Under the authority contained in section 7805(b) of the 
Code, this Revenue Ruling will not be applied with respect to 
sales of liquor prior to January 1, 1969. 
 
 Revenue Ruling 44 is hereby distinguished. 


