
Rev. Rul. 68-265, 1968-1 C.B. 265 

A nonprofit organization that operates a credit information
service as its primary activity is not exempt from Federal income 
tax under section 501(c)(6) of the Internal Revenue Code of 1954. 

G.C.M. 159, C.B. V-2, 67 (1926), superseded. 

The purpose of this Revenue Ruling is to update and restate 
under the current statute and regulations the position set forth 
in G.C.M. 159, C.B. V-2, 67 (1926). This ruling relates to
whether an organization that operates a credit information service 
of the type described below is exempt from Federal income tax 
under section 501(c)(6) of the Internal Revenue Code of 1954. 

A nonprofit organization was formed to foster the interests 
of persons engaged in a particular line of business. The primary 
activity of the organization is furnishing credit information
service to its members. The service consists of making inquiries 
and recording the information received relative to the experiences 
of members with parties requesting credit. The information is 
supplied to the members on request. No special charge is made for 
this service. Income is derived exclusively from dues and
interest on its bank balance. 

Section 501(c)(6) of the Code provides for the exemption from 
Federal income tax of business leagues, chambers of commerce, real 
estate boards, or boards of trade, not organized for profit and no 
part of the net earnings of which inures to the benefit of any 
private shareholder or individual. 

Section 1.501(c)(6)-1 of the Income Tax Regulations provides 
that a business league is an association of persons having some 
common business interest, the purpose of which is to promote such 
common interest and not to engage in a regular business of a kind 
ordinarily carried on for profit. Thus, its activities should be 
directed to the improvement of business conditions of one or more 
lines of business as distinguished from the performance of 
particular services for individual persons. An organization whose 
purpose is to engage in a regular business of a kind ordinarily 
carried on for a profit, even though the business is conducted on 
a cooperative basis or produces only sufficient income to be
self-sustaining, is not a business league. 

Primary activities that constitute a regular business of a 
kind ordinarily carried on for profit will preclude exemption from 
Federal income tax under section 501(c)(6) of the Code because 
they evidence a purpose to engage in such business.  Jockey Club 
v. United States, 137 F.Supp. 419, certiorari denied, 352 U.S. 834 
(1956). A credit information service is a business of a kind 
ordinarily carried on for profit.  Durham Merchants' Association, 
Inc. v. United States, 34 F.Supp. 71 (1940). Since the credit 
information service is the primary activity of this organization, 
it is not exempt from Federal income tax under section 501(c)(6) 



of the Code. 

Furthermore, activities that constitute the performance of 
particular services for individual persons may preclude exemption 
from Federal income tax under section 501(c)(6) of the Code. See 
Indiana Retail Hardware Association, Inc. v. United States, 366 
F.2d 998 (1966). An activity that serves as a convenience or
economy to members in the operation of their businesses is a
particular service of the type proscribed. See Produce Exchange 
Clearing Association, Inc. v. Helvering, 71 F.2d 142 (1934). The 
exchange of credit information among the members of this 
organization is a clear convenience and economy to them in their 
businesses, resulting in savings and simplified operations.
Accordingly, this activity constitutes the performance of 
particular services for individual persons. United States v. 
Oklahoma City Retailers Association, 331 F.2d 328 (1964).
Therefore, for this further reason, the organization is not exempt 
from Federal income tax under section 501(c)(6) of the Code. 

See Rev. Rul. 68-264, page 264, this Bulletin, which sets 
forth similar principles relative to a traffic bureau. 

G.C.M. 159 is hereby superseded since the position set forth 
therein is restated under current law in this Revenue Ruling. 


