
Rev. Rul. 68-264, 1968-1 C.B. 264 

A nonprofit organization is not exempt from Federal income 
tax under section 501(c)(6) of the Internal Revenue Code of 1954 
if it operates a traffic bureau for members and nonmembers as its 
primary activity. 

S.M. 2368, C.B. III-2, 225 (1924), superseded. 

The purpose of this Revenue Ruling is to update and restate 
under the current statute and regulations the position set forth 
in S.M. 2368, C.B. III-2, 225 (1924).  This ruling relates to
whether an organization that operates a traffic bureau of the type 
described below is exempt from Federal income tax under section 
501(c)(6) of the Internal Revenue Code of 1954. 

A nonprofit organization whose members are engaged in a 
particular line of business was incorporated to operate as its 
primary activity a traffic bureau for members and nonmembers as a 
service in the shipment of their goods and products. The services 
it provides to members and nonmembers include quotations of
freight rates, rules, and practices; investigations of loss,
damage, and overcharge claims, handling of rate cases for 
individual members before regulatory bodies; investigation of
complaints on transportation services; and furnishing of 
information on transportation laws. The organization's income 
consists of membership fees, an annual payment by the local 
chamber of commerce, and payments by business firms for services 
performed. The income approximates the cost of operations. 

Section 501(c)(6) of the Code provides for the exemption from 
Federal income tax of business leagues, chambers of commerce, real 
estate boards, or boards of trade, not organized for profit and no 
part of the net earnings of which inures to the benefit of any 
private shareholder or individual. 

Section 1.501(c)(6)-1 of the Income Tax Regulations provides 
that a business league is an association of persons having some 
common business interest, the purpose of which is to promote such 
common interest and not to engage in a regular business of a kind 
ordinarily carried on for profit. Thus, its activities should be 
directed to the improvement of business conditions of one or more 
lines of business as distinguished from the performance of 
particular services for individual persons. An organization whose 
purpose is to engage in a regular business of a kind ordinarily 
carried on for a profit, even though the business is conducted on 
a cooperative basis or produces only sufficient income to be
self-sustaining, is not a business league. 

Primary activities that constitute a regular business of a 
kind ordinarily carried on for profit will preclude exemption from 
Federal income tax under section 501(c)(6) of the Code because 
they evidence a purpose to engage in such business.  Jockey Club 
v. United States, 137 F.Supp. 419, certiorari denied, 352 U.S. 834 



(1956). A traffic bureau, of the type described above, is a 
business of a kind ordinarily carried on for profit. Since the 
traffic bureau is the primary activity of this organization, it is 
not exempt from Federal income tax under section 501(c)(6) of the 
Code. 

Furthermore, activities that constitute the performance of 
particular services for individual persons may preclude exemption 
from Federal income tax under section 501(c)(6) of the Code. See 
Indiana Retail Hardware Association, Inc. v. United States, 366 
F.2d 990 (1966). An activity that serves as a convenience or
economy to members in the operation of their businesses is a
particular service of the type proscribed. See Produce Exchange 
Clearing Association, Inc. v. Helvering, 71 F.2d 142 (1934). The 
operation of a traffic bureau for members and nonmembers is a 
clear convenience and economy to them in their businesses, 
resulting in savings and simplified operations. Accordingly, this 
activity constitutes the performance of particular services for 
individual persons. United States v. Oklahoma City Retailer
Association, 331 F.2d 328 (1964). Therefore, for this further 
reason, the organization is not exempt from Federal income tax 
under section 501(c)(6) of the Code. 

See Rev. Rul. 68-265, below, which sets forth similar 
principles relative to credit information service. 

S.M. 2368 is hereby superseded since the position set forth 
therein is restated under current law in this Revenue Ruling. 


