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Debt-financed property; transfer to wholly owned subsidiary. 

The transfer, subject to an existing mortgage, of an appreciated 

apartment complex by a tax-exempt hospital to its wholly owned 

taxable subsidiary in exchange for additional stock in the 

subsidiary does not result in a gain with respect to which the 

hospital will be taxed under section 511 of the Code. 


'Advice has been requested whether, under the circumstances 

described below, the transfer of appreciated debt financed 

property from an organization exempt from Federal income tax 

under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code of 1954 to 

its wholly owned taxable subsidiary as a contribution to the 

capital of the subsidiary will be subject to the tax imposed by 

section 511. 


'A hospital exempt under section 501(c)(3) of the Code 

wishes to build a new hospital complex to replace its present old 

and obsolete facility. The most desirable location for the new 

hospital complex is a site occupied by an apartment complex. The 

hospital purchased the land and improvements comprising the 

apartment complex several years ago, taking title subject to a 

first mortgage already on the premises. 


For valid business reasons, the hospital proposes to 

exchange the land and improvements comprising the apartment 

complex, subject to the mortgage on the property and in a manner 

that satisfies the requirements of section 351(a) of the Code, 

for additional stock in its wholly owned subsidiary. 


'The hospital has asked whether, under the above 

circumstances, the transfer of the apartment complex to its 

wholly owned subsidiary will result in gain with respect to which 

the hospital will be taxed under section 511. 


'Section 511 of the Code imposes a tax on the unrelated 

business taxable income earned by organizations that are exempt 

under section 501(c)(3). 


'Section 512(b)(4) of the Code provides that in the case of 

debt-financed property, as defined in section 514, there shall be 

included, as an item of gross income derived from an unrelated 

trade or business, the amount ascertained under section 

514(a)(1). 


'Section 514(a)(1) of the Code provides that a percentage of 

the gross income derived from or on account of each debt-financed 

property shall be included in the computation under section 512 

of unrelated business taxable income. 


'Section 1.514(a)-1(a)(1)(v) of the Income Tax Regulations 

provides that, if debt-financed property is sold or otherwise 

disposed of, a percentage of the total gain (or loss) derived 




from such sale or other disposition shall be included in the 

computation of unrelated business taxable income. 


'Section 351 of the Code provides, in part, that no gain or 

loss shall be recognized if property is transferred to a 

corporation by one or more persons solely in exchange for stock 

or securities in such corporation and immediately after the 

exchange such person or persons are in control of the 

corporation. 


'Section 357(a) of the Code provides, in part, that if a 

taxpayer receives property which would be permitted to be 

received under section 351 without the recognition of gain if it 

were the sole consideration, and, as part of the consideration, 

another party to the exchange assumes a liability of the 

taxpayer, or acquires from the taxpayer property subject to a 

liability, then such assumption or acquisition shall not be 

treated as money or other property, and shall not prevent the 

exchange from being within the provisions of section 351. 


'Section 357(c) of the Code provides, with certain 

exceptions not relevant here, that in the case of an exchange to 

which section 351 applies, if the sum of the amount of the 

liabilities assumed, plus the amount of the liabilities to which 

the property is subject, exceeds the total of the adjusted basis 

of the property transferred pursuant to such exchange, then such 

excess shall be considered as a gain from the exchange. 


'Under the provisions of sections 351(a) and 357(a) of the 

Code, no gain would be recognized by the hospital as the result 

of the transfer to its wholly owned subsidiary of all assets 

relating to the apartment complex in exchange for additional 

stock of the subsidiary and the assumption by the subsidiary of 

the mortgage on the property to the extent that such mortgage 

does not exceed the adjusted basis of the property at the time of 

the transfer. 


Section 514 of the Code and the regulations thereunder 

expressly recognize the applicability of other Internal Revenue 

Code provisions in determining gross income derived from or on 

account of each debt-financed property. See, for example, 

section 1.514(a)-1(b)(2) of the regulations. The legislative 

history and the regulations do not indicate that section 514 was 

intended to render taxable a transaction which would not be 

taxable by virtue of a nonrecognition provision of the Code if it 

were carried out by an entity which is not tax-exempt. 


'Accordingly, the transfer of appreciated debt-financed 

property from the organization to its wholly owned subsidiary 

solely in exchange for stock will not result in gain with respect 

to which the exempt transferor-organization will be taxed under 

section 511. 



