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Publicly supported organization rulings. The requirement of 

section 1.170A-9(e)(5)(i) of the regulations that an organization 

must have been in existence for at least one taxable year 

consisting of at least eight months in order to obtain a ruling or 

determination letter that it is not a private foundation by virtue 

of being described in sections 509(a)(1) and 170(b)(1)(A)(vi) of 

the Code does not apply to section 170(b)(1)(A)(iv) organizations. 


Sections 170(b)(1)(A)(iv) and (vi) of the Internal Revenue 

Code of 1954 contain descriptions of organizations that 'normally' 

receive a substantial part of their support from contributions 

from governmental units or the general public. 


Section 1.170A-9(e)(5)(i) of the Income Tax Regulations 

provides that an organization must have been in existence for at 

least one taxable year consisting of at least eight months in 

order to obtain a ruling or determination letter that it is not a 

private foundation by virtue of being described in sections 

509(a)(1) and 170(b)(1)(A)(vi) of the Code. When an organization 

does not meet this time requirement, the regulation provides that 

it may request a ruling or determination letter that it will be 

treated as a section 170(b)(1)(A)(vi) organization for the first 

two taxable years (or its first three taxable years, if its first 

taxable year consists of less than eight months). Such an advance 

ruling or determination letter may be issued if the organization 

can reasonably be expected to meet the requirements for being 

publicly supported during the applicable advance ruling period. 


The question to be resolved is whether the 8-month 

requirement of section 1.170A-9(e)(5)(i) of the regulations, which 

is applicable to section 170(b)(1)(A)(vi) organizations, is also 

applicable to section 170(b)(1)(A)(iv) organizations. 


Held, the 8-month requirement of section 1.170A-9(e)(5)(i) of 

the regulations is not applicable to section 170(b)(1)(A)(iv) 

organizations. Thus, a newly created organization, prior to the 

close of its first taxable year consisting of at least eight 

months, may be issued a ruling or determination letter that it is 

an organization other than a private foundation by virtue of being 

described in sections 509(a)(1) and 170(b)(1)(A)(iv) of the Code 

if it otherwise meets the requirements of those sections and 

demonstrates that it will 'normally' receive a substantial part of 

its support from contributions from governmental units or the 

general public. 



