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Private foundation; self-dealing; church membership dues. 

Payment by a private foundation of a disqualified person's church 

membership dues in order to maintain that person's church 

membership is an act of self-dealing under section 4941(d)(1)(E) 

of the Code. 


The Internal Revenue Service has been asked whether, under 

the circumstances described below, payment by a private foundation 

of a disqualified person's membership dues constitutes an act of 

self-dealing within the meaning of section 4941(d)(1)(E) of the 

Internal Revenue Code of 1954. 


Members of a congregation (classified as a church under 

section 170(b)(1)(A)(i) of the Code) pay dues for the purpose of 

supporting the congregation. As a result, the members are 

entitled to hold office, vote in congregational meetings to elect 

officers and conduct other business, and otherwise participate in 

the religious activities of the congregation. 


A member of the congregation maintained his membership status 

in the congregation by virtue of dues paid on his behalf by a 

private foundation. The member is a disqualified person with 

respect to the private foundation. 


Section 4941(a)(1) of the Code imposes a tax on each act of 

self-dealing between a disqualified person and a private 

foundation. 


Under section 4941(d)(1)(E) of the Code, the term 

'self-dealing' includes any direct or indirect transfer to, or use 

by or for the benefit of, a disqualified person of the income or 

assets of a private foundation. 


Section 53.4941(d)-2(f)(2) of the Foundation Excise Tax 

Regulations provides that the fact that a disqualified person 

receives an incidental or tenuous benefit from the use by a 

foundation of its income or assets will not, by itself, make such 

use an act of self-dealing. Thus, the public recognition a person 

may receive, arising from the charitable activities of a private 

foundation to which such person is a substantial contributor, does 

not in itself result in an act of self-dealing since generally the 

benefit is incidental and tenuous. 


Rev. Rul. 73-407, 1973-2 C.B. 383, holds that a contribution 

by a private foundation to a public charity does not constitute an 

act of self-dealing even though the contribution is conditioned 

upon the agreement of the public charity to change its name to 

that of a substantial contributor to the foundation. The Ruling 

is based upon section 53.4941(d)-2(f)(2) of the regulations and 

indicates that the resulting benefit to the substantial 

contributor is incidental and tenuous. 




Other Revenue Rulings have considered the question of when a 

charitable contribution deduction will be allowed under section 

170 of the Code for membership fees or dues. Rev. Rul. 68-432, 

1968-2 C.B. 104, notes that whether such fees or dues paid to an 

organization described in section 170(c) are deductible is a 

question of fact and will depend on such considerations as the 

objectives and activities of the organization and the nature and 

extent of the benefits or privileges conferred upon its members. 

If any reasonably commensurate return privileges or facilities are 

made available by reason of the membership payment, such payment 

is not a charitable contribution. If, however, the rights and 

privileges of membership are incidental to making the organization 

function according to its charitable purposes and the only return 

benefit thereby attainable is the satisfaction of participating in 

furthering the charitable cause, the membership fee is a 

charitable contribution under section 170(c). 


In Rev. Rul. 70-47, 1970-1 C.B. 49, the Service held that pew 

rents, building fund assessments, and periodic dues paid to a 

church (an organization described in section 170(c) of the Code) 

are all methods of making contributions to the church, and such 

payments are deductible as charitable contributions within the 

limitations set out in section 170. 


Under Rev. Rul. 68-432 and Rev. Rul. 70-47, dues payments of 

the type described above, if paid directly by the disqualified 

person, would be deductible charitable contributions under section 

170(c) of the Code. The dues confer no significant rights on the 

individual members, and are paid for the purpose of supporting the 

congregation and furthering its religious activities. 


Although any rights or benefits that the disqualified person 

receives from the church by reason of that person's membership 

status might be described as incidental or tenuous, it cannot be 

said that the benefit to the disqualified person by reason of the 

private foundation's payment of the membership dues is incidental 

or tenuous within the meaning of section 53.4941(d)-2(f)(2) of the 

regulations. The foundation's payment results in a direct 

economic benefit to the disqualified person because that person 

would have been expected to pay the membership dues had they not 

been paid by the foundation. 


Membership dues and fees, by their very nature, are usually 

paid by individuals on a continuing basis. Even where no benefits 

are conferred on the individual by reason of the payment of dues, 

the member is afforded the opportunity to participate in the 

charitable program of the church or other section 170(c) 

organizations to which the payments are made. 


When membership fees or dues are paid by a private foundation 

on behalf of a disqualified person, it may be presumed that the 

disqualified person is being relieved of the obligation, whether 

or not legally enforceable, to make such payment. The benefit 

conferred on the individual is not incidental or tenuous, but is 




direct and economic in nature. 


The payment of membership fees or dues by a private 

foundation on behalf of a disqualified person may be distinguished 

from the making of a grant such as that described in Rev. Rul. 

73-407. Although the grant may result in public recognition of a 

disqualified person, it is not a substitute for an obligation of 

the disqualified person. Thus, the benefit derived is tenuous, 

and is not economic in nature. 


Accordingly, the payment of membership dues by the private 

foundation on behalf of the disqualified person is an act of 

self-dealing under section 4941(d)(1)(E) of the Code. 



